09.11.2013
Suomalaisen dark ambientin suvereeniksi kuningattareksikin tituleerattu Ovro julkaisi kesän vaihtuessa syksyyn hienon Id|entities pitkäsoiton, joka tutkii nimensä mukaisesti identiteetin ja yksilöllisyyden mysteereitä. Onneksi olkoon näin heti kättelyssä hienosta uutukaisesta, se onkin ensimmäinen Ovron pitkäsoitto viiteen vuoteen, ja mielestäni todella odottamisen arvoinen tapaus.
- Kiitos kommentista! Levyn kanssa meni reippaasti kauemmin kuin oli tarkoitus, mutta joskus asiat vain ottavat oman aikansa kypsyäkseen.
Mitä kaikkea kuluneisiin viiteen vuoteen on mahtunut?
- Levyn suhteen? Pitkiä aikoja, jolloin en katsonut koko materiaalia päinkään, vuorotellen intensiivisten työstövaiheiden kanssa. Jokunen raita onnistui pisimmillään istumaan koskemattomana vuoden, odotellen hetkeä jolloin sitä pystyi taas kuuntelemaan tuorein korvin. Siinä sivussa työstin kokelmajulkaisua Ten., kun Id|entities antoi lopullisen syntymänsä odottaa itseään. Kokoelman oli alunperinkin tarkoitus tulla ulos samoihin aikoihin / bonuksena, joten pääjulkaisun antaessa odottaa itseään, myös kokoelma sai odotella julkaisuaan.
Julkaisun kappaleet lisääntyivät kuuleman mukaan vielä silmikoitumalla ja jakaantumalla. Joissain tapauksissa keskeneräisen raidan osat alkoivat riidellä keskenään ja löysivät sitten paikkansa itsenäisinä kokonaisuuksina, joten kokonaisuutta piti työstää. Ensimmäiset demoversiot olivat valmiina jo 2008, mutta vasta kolme vuotta myöhemmin kokonaisuus alkoi hahmottua juuri oikeanlaiseksi.
- Haeretici 7o74:n kanssa tuli tehtyä hivenen projektia, mutta kovin tuottelias tuo viisivuotiskausi ei näin kappale/vuosi määrissä laskettuna ollut. Opiskelut ja duunit saivat aikaan pitkän käytännössä täysin lomattoman kauden, joten aika oli ylipäätään pahasti kortilla.
Id|entities on mielenkiintoinen äänten tilkkutäkki, jota levyn saatteessa kuvataan mm. dark ambientiksi ja kokeelliseksi musiikiksi, mikä on oikeastaan aika löyhä määritelmä itsessään.
- Genrelokeroinnit ovat käteviä työkaluja, varsinkin kun julkaisua yritetään kuvailla sanallisesti ja lukijan pitäisi pystyä kuvauksesta päättelemään, olisiko jonkun tietyn levyn (tai vastaavan) äänimaailma juuri häntä kiinnostavaa. Hankaluuksia tulee silloin, kun musiikki ei mahdu valmiisiin lokeroihin – tai jos aiemmin tiettyyn genreen kuuluvaksi määritelty artisti ottaa askeleita ns. hänelle kuuluvan rakenteen ja äänimaiseman ulkopuolelle. Omista julkaisuistani Gegendurchgangenzeit ja Horizontal/Vertical solahtavat mukavasti dark ambientin puolelle, muissa nimitys tuntuu kulkevan mukana kuvailluissa, vaikka albumikokonaisuus kulkeekin jonnekin muualle. Mihin – siihen minulla ei ole selkeää valmista leimaa.
- Mikäli pitäisi kuitenkin valita yksi sana, jolla kuvata tuotantoani, se voisi olla ”soundscaping”.
Onko Id|entities mielestäsi enemmän äänitaidetta kuin musiikkia?
- Musiikkia vai äänitaidetta onkin jo laajempi kysymys. Minun näkökannaltani tuotantoni on musiikkia – tosin löydän itseni kuuntelemasta sujuvasti vaikkapa autopesulaa musiikkina, joten mielipiteeni otettakoon huomioon tuon tiedon valossa. Toisaalta en musiikkiani tehdessäni koe säveltäväni tai edes varsinaisesti sanoittavani, vaan kuvailen työskentelyäni ennemminkin ”äänen vääntämiseksi” ja vastaavin termein. Otan kiinni mielikuvasta ja/tai tunnelmasta ja työstän sen äänelliseen muotoon. Kappaleitteni lyriikat ovat osa tätä äänellistämistä ja käsittelen vokaaleja kuten mitä tahansa muuta äänilähdettä kokonaisuuden osana, sen sijaan että istuisin alas ”kirjoittamaan laulunsanoja”. Joskus saattaa kestää jopa vuosia, ennen kuin sanalliseen muotoon tallennettu mielikuva ja siihen sopiva muu äänimaisema löytävät toisensa. Käytän myös surutta aiemmin syntyneitä vokaaliosuuksia – joko kirjoitettuja tai äänenä tallennettuja – uudelleen, jos tuloaan tekevä kappale niin tuntuu vaativan. Tässä mielessä saatan hyvinkin tehdä äänitaidetta.
Albumilla teet yhteistyötä Niko Skorpion ja Xysmasta tutun Vesa Iittin kanssa. Oliko tämä suunnitelmissa jo pitkään, vai tapahtuiko yhteistyö lopulta vahingossa?
- Molempien kohdalla yksinkertaisesti kysyin suoraan, suostuisivatko he antamaan äänensä tietyille teksteille. Onneksi molemmat vastasivat myöntävästi, sillä minulla ei ollut mielessäni ketään toista vaihtoehtoa kysyttäväksi. Kummatkin tekstit puhuivat mielessäni lopullisen esittäjänsä äänillä. Tilanne on siis ollut sama kuin aiempienkin julkaisujeni lainavokalistien kanssa: teksti vaikuttaa haluavan esittäjäkseen juuri tietyn henkilön, otan yhteyttä, kerron asiani ja jos vastaus on myöntävä kuvailen tulevan ääniympäristön yleisine tunnelmineen (kappaletta ei välttämättä ole vielä olemassa soitettavassa muodossa) ja annan toteutukseen varsin vapaat kädet. Vesa on Xysmasta tuttu monille muille, itselleni tämän yleisen kuuntelualueeni ulkopuolelle jääneen bändin ja henkilön yhteys valkeni vasta reippaasti myöhemmin muuta kautta tutustumisen jälkeen.
Vesan vokaalit Absent -raidalla lähentelevät lausuntaa ja hänen osuutensa Shut-Offin äänimaailmassa muistuttaa tavallaan beat-runoutta.
- Beat-kirjailijoita arvostava kiittää vertauksesta!
- Vesa toimitti komean valikoiman tulkintojaan samasta tekstistä, joten käytin tunneskaalaa myös levyllä. Hän sai täysin vapaat kädet tulkintaansa ja onnistui erinomaisesti hankalassa tehtävässä tuottaa vokaalit kuulematta kappaleesta yhtään mitään muuta kuin ennakkokuvailuni. Kiitokset Vesalle vielä tätäkin kautta!
Kappaleella Underdog puhallinvierailijoiksi on merkitty Mari & Humi, mutta ainakin minun oli vaikea erottaa mitään puhaltimia kappaleen sykkeestä. Voitko kertoa tuosta biisistä ja sen äänimaailman muodosta vähän enemmän?
- Tässä päästään musiikin tekijän (tai äänen vääntäjän, aivan miten vain) kannalta hyvin mielenkiintoisen kysymyksen äärelle: kuuleeko kukaan muu koskaan kappaleita aivan samalla tavalla kuin musiikin tekijä sen kuulee? Se, että eri ihmiset kuulevat saman kappaleen hyvin eri tavoin on kokemusperäisesti selvää (ajatellaan vaikkapa noisekeikoilla kävijää ja tälle musiikille täysin altistumattoman kokemusta noisesta), mutta tekijän ja kuulijan mahdollisuus kuulla samoin on mielenkiintoinen kysymys, johon minulla on tarjolla vain ihmettelyä. Omiin korviini torvet ovat täysin selkeästi siellä.
- Underdog on levyn kappaleista siinä mielessä outo otus, että siinä ei ole varsinaisia vokaaleja, vaikka lyriikat löytyvätkin levyn kansijulisteesta ja saitiltani. Oma ääneni ei kappaleessa loppujen lopuksi toiminut, mutten kuitenkaan kuullut sitä mielessäni kenenkään muunkaan äänellä, joten raita jäi vokaalittomaksi. Tällä erää, saa nähdä mitä kipaleelle tapahtuu tulevaisuudessa.
Nikoa kuullaan ensin Fate Dealer -kappaleella ja heti perään tämän perään soivalla Interrogationilla. Ensin mainitussa kappaleessa hänen lausumansa rivit/säkeet kuulostavat jonkin digitaalisen demonin ääniltä, kun taas kuulustelun "iloista" kertovalla Interrogationilla hän on luomassa todella intensiivistä ja painostavaa tunnelmaa. Pistit hänet aika tiukkoihin paikkoihin, vai kuinka?
- Niko-parka sai Mosaick the Serpent/Vipera Aurean Equation Impossiblen jälkeen lisää ilkiörooleja levylläni – johtuen vain ja ainoastaan siitä, että hän suoriutuu tehtävästään niin upeasti. Fate Dealer oli varhaisimpia valmistuneita kappaleita ja olin aivan täpinöissäni saatuani Nikon vokaalit. Juuri oikealla tavalla selkäpiitä karmiva suoritus.
- Interrogation puolestaan valmistui viimeisenä, sillä raidasta tuntui sitkeästi puuttuvan... jotain. Istuimme lopulta alas soittamaan kappaleen silloisen rungon ”päälle” vapaalla otteella ja puuttuvat osat löytyivät tällä tavalla kuin itsestään.
Olet rakentanut kappaleita elokuvista napatuilla sampleilla ja muutamassa kohdassa, kuten albumin avaavaa Prediction ja sen sulkeva Silence, alkuperäiset lähteet antavat biiseille vielä omanlaisensa jännitteen. Tarkoitan tällä sitä, että kun tietää kuka sanoo toistuvasti "silencio" lopussa voi koko albumin tarinan nähdä tietystä kulmasta. Samoin alun "he who summons the magic commands the magic" avaa erään elokuvasarjan historiaa ja viittaa sukupolvien ylittävään tarinaan, joka liikkuu ajassa ja eri ulottuvuuksissa. Oikeastaan en edes halua sanoa mistä elokuvista ääniä kuullaan, sillä silloin osa tarinan mysteeristä katoaa, mutta haluatko itse hiukan valottaa palasten historiaa?