03.11.2013
Lou Reed oli juuri saavuttanut kaiken mahdollisen julkaistuaan vuonna 1972 taivaisiin saakka kiitetyn Transformerin, jota oli ollut tuottamassa itsensä jumalainen David Bowie. Musiikkimaailman piti olla avoinna taivaita myöten ja Reed munasi sen kaiken julkaisemalla synkän, raskaan ja epätasaisen Berlin-pitkäsoiton. Tai ainakin näin kriitikot halusivat kaikkien uskovan albumin ilmestyessä kauppojen hyllyille kesällä 1973.
RCA
Berlin on kieltämättä epätasainen, se tunnustettakoon heti alkuun, mutta väitän että levyltä löytyy myös nippu ainutlaatuisia kappaleita ja tulkintoja, joilla menestyskrapulainen Reed etsi uutta suuntaa uralleen. Avauksena kuultava Berlin hämmentää heti kättelyssä vääristyneellä soundillaan ja yksinkertaistetulla rakenteellaan, joka eroaa merkittävästi Reedin debyytillä kuullusta päälle viisiminuuttisesta versiosta, mutta vasta Lady Day avaa varsinaisesti tarinan. Suuren bändin massiivinen ja kohtalokas soundi leijuu kappaleen yllä kuin kreikkalainen draama, ja draamaa tässä tarinassa myös riittää. Kertoohan biisi, kuten koko levy, Jimin ja Carolinen, kahden tappioon tuomitun narkkarin, rakkaudesta, elämästä ja väistämättömästä tuhosta.
Siinä missä Caroline saa olla alussa kohtalokas Lady Day, on Jimin osa olla onneton jo syntyessään, kuten Men of Good Fortune kiteyttää. Hitaasti päälle vyöryvä biisi saa yhä kylmät väreet kulkemaan pitkin selkää Reedin todetessa omimmalla tyylillään: ”Men of good fortune often wish that they could die / While men of poor beginnings want what they have and to get it they’ll die”. En vieläkään voi uskoa, että tämä upea kappale on vain reilu neljä ja puoli minuuttia pitkä, sillä Reedin käsissä teema tuntuu venyvän pienoisen oopperan kokoiseksi.