Kolmas ilmestys! – tarinoita lopunajan kaupungista
25.08.2013
Kaikki lähti liikkeelle kysymyksestä: mistä oikein tulee tämä ”groteski post-industrialistinen karnevaalimusiikki”? Tuota pohdin kun kuuntelin Kolmas ilmestys! nimisen yhtyeen esikoispitkäsoittoa kerran toisensa jälkeen. Albumi ei suostunut kulumaan edes raskaimmassa tehosoitossa, joten oli aika heittää ylleen Blade Runner –takki ja lähteä tarpomaan kohti kaksikon synkkäsävyiistä kaupunkia. Tuota tuhkasateen peittämää paikkaa, josta esikoislevyn tarinat kumpuavat. Desibelin kyselyihin vastasivat yhtyeen kummatkin hahmot.
Yhtyeen virallinen historiankirjoitus kertoo, että Kolmas ilmestys! sai alkunsa eräänä lokakuisena iltana vuonna 2011, kun ystävykset Toni Kandelin ja Niklas Nybom olivat ajamassa kotiin brittiläis-hollantilaisen The Legendary Pink Dots -yhtyeen keikalta. Kuinka ollakaan kyseinen kokeellisen rockin pioneeriryhmä oli jo aiemmin ollut yksi niistä ensimmäisistä tekijöistä, jotka olivat lähentäneet miehiä. Kotimatkalla syntyi idea yhteistyöstä ja pian herrat työstivätkin jo Kandelinin suunnittelemaa kolmatta sooloalbumia.
Parivaljakko pääsi tositoimiin kesällä 2012 viettämällä kaksi tuottoisaa viikonloppusessiota Nybomin perheen mökillä Mellilässä. Viimeistään miksausvaiheessa saman vuoden syksyllä Kandelinin sooloksi tarkoitetun biisimateriaalin huomattiin kuitenkin alkaneen elää omaa elämäänsä, ja koska herrat olivat jo puhuneet toisenkin albumin tekemisestä, tuntui luonnolliselta julkistaa valmistuva levy kokonaan uuden artistinimen alla. Näin syntyi Kolmas ilmestys! ja (musiikki)maailma oli jälleen hiukan rikkaampi paikka elää.
Levylle päätyneistä kappaleista vanhimpia on työstetty vakavissaan jo vuonna 2010, mutta varsinainen äänitys- sovitus- ja miksausurakka saatettiin alusta loppuun heinä- ja joulukuun välisenä aikana 2012. Tekijöiden mukaan synnytysprosessi oli yllättävänkin vaivaton, sillä asiat tuntuivat suorastaan vyöryvän eteenpäin omalla painollaan. Nopeasti muuttuneet sovitukset käänsivät kappaleita uusiin suuntiin ja alleviivasivat kaksikon yhteistyötä nimenomaan yhtyeenä.
Mainitsen levyarviossani sellaiset yhtyeet kuin Kuolleet Intiaanit ja Sielun Veljet mahdollisina vertailukohtina, mutta herrat katsovat saaneensa vaikutteita enemmänkin suurten vesien tuolta puolen…
Niklas: Mielestäni olemme enemmän velkaa mm. The Legendary Pink Dotsille, Skinny Puppylle ja The Residentsille kuin mainitsemillesi bändeille. Itse en juurikaan kuuntele suomenkielistä musiikkia. Suuri osa vaikuttajistamme löytyy myös elokuva- ja teatterimusiikkipuolelta, sekä kokonaan muista taiteenlajeista.
Toni: Samoilla linjoilla olen Niklaksen kanssa, paitsi että itselleni Ismo Alangon projektit ovat aina olleet mieluisia. Kenties musiikkimme tietty primitiivisyys ja visuaalinen ilme voi kääntää päitä mainitsemiesi orkestereiden suuntaan. Suurimpia suomalaisia vaikuttajia minulle henk.koht. ovat olleet Motelli Skronkle ja Marja Mattlar.
Elokuvamaisuus on kieltämättä vahvasti mukana, mutta Mattlar oli melkoinen yllätysveto allekirjoittaneelle, vaikka nyt kun asiaa pohtii, niin tiettyjä teemallisia yhtäläisyyksiä voi kieltämättä havaita. Suomalainen oudompi rock on viime vuosina ollut aika marginaalinen ilmiö, mistä moinen mahtaa johtua? Onko paine ”normaaliuteen” mielestänne lisääntynyt näinä aikoina?
T: On totta, että varsinkin suomalainen valtavirtatarjonta on viime aikoina ollut harmittavan mielikuvituksetonta. Underground-puolelta löytyy huomattavasti kiinnostavampaa materiaalia, mutta Suomen kokoisessa maassa marginaalimusiikilla on vaikea menestyä. Ehkäpä juurikin menestyspaineet pakottavat tiettyyn "normaaliuteen".
Levynne on mielestäni erittäin näytösmainen ja teillä kummallakin on historiaa teatterin puolella. Onko Kolmas ilmestys! siis enemmänkin musiikkiteatteria?
N: Kolmas ilmestys! ei ole musiikkiteatteria. Live-esiintymisemme ovat performanssinomaisia kokonaisvaltaisia elämyksiä, joissa painaismaiset kuvat yhdistyvät muusikin luomaan lohduttomaan tunnelmaan. Albumimme toimii kuitenkin myös itsenäisenä teoksena, ilman visuaalisia ärsykkeitä (lukuun ottamatta kuuntelijan omia assosiaatioita). Teatteritaustamme näkyy varmasti live-esiintymisissämme siinäkin, että show't ovat osittain ennalta käsikirjoitettuja esityksiä, mutta myös spontaanille toiminnalle on jätetty tilaa. Debyyttilevyn tiimoilta tekemämme show't seuraavat aika pitkälti levyltä tuttuja latuja. Show uudistuu viimeistään saatuamme kakkosalbumin valmiiksi.
Albumin tarina sijoittuu kaupunkiin, joka vain odottaa omaa tuhoaan, mutta vaikka taivaanrannassa välkkyy ja tuhkasadettakin saadaan niskaan, ei kyseessä ole kuulemma post- vaan pre-apokalyptinen maailma. Paikka voikin olla periaatteessa missä tahansa, vaikka tekijät ovatkin livauttaneet teksteihin oman kotikaupunkinsa nimen, jonka tarkka kuulija voi huomata. Tarinassa ei ole suoranaista, erikseen esiteltyä keskushenkilöä, vaikka iso osa lyriikoista lauletaan ensimmäisen persoonan kulmasta - ainakin osittain. Kenestä tämä tarina kertoo? Meistä ihmisistä yleensä vai kenties ihmisten eri piirteistä tms?
T: Tämän voisi jättää kuuntelijan tulkinnan varaan. En halua pilata kuuntelijan matkaa omilla tulkinnoilla.
Levystä on julkaistu myös versio, jossa on mukana DVD. Hopeakiekolta löytyy yhtyeen tähän mennessä julkaistut musiikkivideot ja videomateriaalia Kolmannen ilmestyksen ensimmäiseltä live-keikalta marraskuussa 2012. DVD on osa albumin deluxe-versiota, jonka voi tilata ainoastaan suoraan tekijöiltä. Pakettiin kuuluu albumin ja DVD:n lisäksi mm. lyriikkavihkonen ja tarroja – kaikki pakattuna hienoon samettiseen pussiin, joten rahalle saa todella vastinetta.
Musiikistanne nousee mieleen melko nopeasti öisen mielen karnevaali - eräänlainen David Lynchin Eraserhead, joka on päätynyt Rob Zombien ylläpitämään huvipuistoon? Mistä nämä vaikutteet ovat nousseet ja aiotteko seuraavaksi syöksyä entistä syvemmälle mielen yöhön?
T: Vaikutteiden alkuperää on vaikeaa eritellä - kaikki mitä luemme, kuulemme, näemme ja koemme vaikuttaa ilmaisuumme. Myös David Lynch varmasti on omalta osaltaan tekemisillään näkemyksiimme vaikuttanut, aika vahvastikin.
T: Tarpeeksi herkkä ihminen voi kohdata oman sisäisen totuutensa päivänvalossakin. Absoluuttista totuutta ei toki ole olemassa, mutta pimeys tuo helposti esiin asioita joiden olemassaoloa me emme halua itsellemme tunnustaa.
Lopuksi sana on vielä vapaa, eli jos jotain jäi kertomatta niin nyt olisi hyvä aika ottaa asia esille…
T & N: Toivomme, että mahdollisimman moni uskaltautuu lähtemään kanssamme matkalle, jota tarjoamme mm. albumin ja live-esiintymisten muodossa.
Yhtyeen voi nähdä livenä seuraavasti: 6.9. Turun Klubilla, 12.9. On the Rocksissa Helsingissä ja 13.9. Porin Montussa. Esitys on osa Herr Emil’s Shock & Rock Circus -iltamaa, missä on luvassa myös sideshow-esityksiä ja burleskimeininkiä. Keikkojen ohella yhtye työstää musiikkia Päivänpolttaja-nimiseen teatteriesitykseen, joka saa ensi-iltansa Turun Tehdas Teatterissa joulukuussa. Kyseessä on nukketeatteritaiteilija Ishmael Falken ohjaama ja käsikirjoittama “voimakkaaseen fyysiseen ilmaisuun pohjautuva nykynukketeatteriesitys, jossa käsitellään uutisten ja ihmiskehon vuorovaikutuksia.” Kandelin nähdään esityksessä myös lavalla ja Nybom toimii esityksen äänisuunnittelijana.