Scholder: Pussy Riot - Punkrukous vapauden puolesta
07.02.2013
Like
Punkperformanssi väärässä paikassa ja kaksi vuotta linnaa? Amy Scholderin teos pureutuu Venäjän oikeusjärjestelmän epäkohtiin Pussy Riotin tapauksen kautta.
Venäjä ei tunnu tällä hetkellä olevan kovin avoin maa. Vaikka suljetusta neuvosto-järjestelmästä on päästy, sen henki tuntuu viipyilevän ison itänaapurin yhteiskunnan yllä. Tästä viestii "vahvan miehen" ympärillä pyörivä johtamiskultti ja monenlaisten vähemmistöjen syrjintä. Mätäpaiseisiin pureutuvilla toimittajillakaan ei ole kauhean turvallinen olla.
Viime vuosisatojen opetusten perusteella totalitaarisuus tuntuu johtavan ennen pitkää jonkin muotoiseen kapinaan ja kansannousuun, mistä myös Venäjällä on sadan vuoden haarukalla useampikin esimerkki. Vähemmistöt alkavat vaatia puhe- ja ihmisoikeuksiaan ja valtio vastaa, kunnes jossain kohtaa mennään sen rajan yli jossa kansa ottaa vähemmistön asian omakseen. Onko feministinen punk-performanssiryhmä Pussy Riot ja sen kohtelu sitten se mikä saa maljan vuotamaan yli putinismiin? Se jää nähtäväksi, mutta se miten Venäjän oikeusjärjestelmä hoiti ryhmän helmikuussa 2012 Kristus Vapahtajan kirkossa järjestämän punk-rukouksen - hallinnollisen rikkeen - oikeudellisen prosessin, saattaa olla ainakin yksi niistä kipinöistä joka tuo muutoksen.
Jotain yhteiskunnan ja oikeusjärjestelmän läpinäkyvyyden puutteesta viestii jo se että aiheesta pitää lukea amerikkalaisen kirjailijan Amy Scholderin teoksesta, jossa pureudutaan kyseiseen oikeusprosessiin. Ainakin meikäläisen oikeustajua häiritsee, että teoksessa pureudutaan vain yhtyeen omiin puheenvuoroihin ja puolustuasianajajien lausuntoihin, mutta ehkä valtio ei ole valmis selittelemään tekojaan? Edes yksi syyttäjän tai valtion puolen puheenvuoro, syytekirjelmä, tuomioasiakirja tai muu saisi suhtautumaan Scholderin kirjaan muunakin kuin yhden puolen palopuheena - joka toki järkyttää länsimaista oikeustajua ja viestii siitä ettei sitä avoimuutta löydy järjestelmästä itsestään. Asian vakavuutta tai uskottavuutta asian toispuoleinen käsittelytapa ei toki murenna, pikemminkin vahvistaa sitä ettei oikeudenmukaisuutta tai tasapuolisuutta ole.
Miksi sitten desibeli.netin kaltainen musiikkilehti pureutuu tällaiseen teokseen? Koska Pussy Riot on punk-yhtye, joka toteuttaa performanssejaan aidossa punk-hengessä. Kirsi Luoman käännökset yhtyeen julistuksellisista kappaleista kertovat ettei asioita kierrellä ja kaarrella vaan epäkohdat ja tavoitteet ilmaistaan mahdollisimman suorina iskulauseina ja niitä tuodaan esiin yllätyksellisillä areenoilla kuten vaikkapa johtoauton katolla. Kirkon papistolle tarkoitetussa osassa esitetty alle minuutin punkrukous Jumalanäiti, häädä Putin antoi hyvän tekosyyn järjestelmälle napata liian suorapuheiset femakot ja rikkeistä toki pitääkin joku sanktio saada. Mutta se että kolme nuorta naista tuomitaan kahdeksi vuodeksi vankeuteen huliganismista ja jumalanpilkasta - millaisia kohtia perustuslaista ei taida edes löytyä - kirkossa jossa muutenkin on järjestetty myös kaikkea muuta kuin kristillisiä tapahtumia, kuulostaa aika härskiltä. Suomessa vastaavasta olisi nykypäivänä saanut ehkä sakot? Ja Venäjälläkin pitäisi olla voimassa uskonnonvapaus - kuka sanoo miten kenenkin pitää rukoilla?