01.12.2012
Gummerrus
Mark Paytressin kovakantinen katsaus ilmiöön nimeltä Rock toimii yleisteoksena jos olet vasta tutustumassa aiheeseen.
Paytressin The History Of Rock -tiiliskivi Hannu Virtasen suomenkielisenä käännöksenä jää hiukan pintapuoliseksi katsaukseksi rockin ja samalla länsimaisen popmusiikin viimeiseen kuuteen vuosikymmeneen. Vaikka ilmiöiden avaajana ja "miten tämä yhtye ja aiempi historia on vaikuttanut tähän genreen" -viiteketjut ovat toimivasti lineaarisessa järjestyksessä, on yksi sivu per bändi, musiikkityyli tai ilmiö takuuvarmasti melkoinen pintaraapaisu. Kirjaa pitääkin lukea juuri yleishistoriana, jonka keskiössä on nimenomaan rock - josta saa yllättävän sulavasti heitettyä viivat niin hiphoppiin, metalliin, reggaeen, houseen, folkiin, souliin ja ties mihin musiikin lajityyppiin.
Kirja jakautuu kolmeen kategoriaan, jotka otsikossakin mainitaan. Paytress pitää punaisena lankanaan nimenomaan aikaa. Jokainen vuosikymmen otetaan käsittelyyn erikseen. Vuosiin ja kuukausiin liittyvät olennaiset ilmiöt listataan kalenteriin, uudet tyylilajit ja genret esitellään ja niistä poimitaan osa olennaisimmista artisteista. Syvällistä ymmärrystä yksittäisen artistin urasta taikka kaikista ilmiöiden ja genrejen synnyn taustoista on turha odottaa. Sinänsä Rock kautta aikojen kyllä ansiokkaasti tarjoaa avainsanoja ja artisteja joista etsiä lisätietoa mutta esimerkiksi kirjassa mainitut avainkappaleet ohessa albumilla, tikulla tai nettilatauksena voisi esimerkkinä olla sellaista lukijan palvelemista joka tekisi kirjasta muuta kuin pelkän perusteoksen. Toisaalta kirjan sekä fontillinen (isoa tekstiä) että sanallinen helppolukuisuus, laaja kuvallinen materiaali ja ajallinen linjaus tekee siitä ihan kelvollisen historiikin jos jostain kumman syystä asia ei ennestään ole tuttu.
Oikeastaan pintapuolisuuden ohella kirjassa ei ärsytä kuin monesta kirjoitusvirheestä johtuva hutaisten viimeistellyn tuntu, joka samalla saa miettimään faktatiedon uskottavuutta - kai asiat on tarkistettu kunnolla eikä muitten väittämien uskottavuutta tarvitse epäillä, vaikka 90-luvun kronologia-tekstiin onkin eksynyt väite että Burzumin Varg Vikernes puukotti hengiltä Mayhem -nimisen kitaristin yhtyeestä nimeltä Euronymous...
Teksti: Ilkka Valpasvuo