09.11.2012
Tänä syksynä kaneli ei ole pelkästään mauste tai tuoksu vaan myös säveliä. Oululaisen sisarus-trion muodostama folkpopbluegrass-yhtye on nimittäin toiminut vuodesta 2008 lähtien nimellä Kaneli ja julkaisee nyt marraskuun alussa viiden biisin debyytti-EP:n. Desibeli.net vakuuttui ja otti yhtyeen jutulle.
Millainen EP Tommy´s Broken Guitar on, laulaja-kitaristi Vilhelmiina, laulaja-basisti Valvikki ja pianisti-lyömäsoittaja Valpuri?
- Tommy on Kanelin esikoinen. Se on näyte siitä Kanelista, joka syntyi viime kesänä, kun Valpuri liittyi mukaan kokoonpanoon. Huolimatta siitä, että levy on äänitetty jo reilu vuosi sitten ja edistystäkin voi (onneksi) sanoa tapahtuneen, se on hyvä otos bändistämme.
Miksi päätitte vuonna 2008 perustaa yhteisen yhtyeen ja miksi siitä tuli juuri tällainen yhtye? Millaisia musiikillisia visioita teillä yhtyeellenne oli ja on?
- Meidän intressit kohtasivat siinä, että halusimme kaikki tehdä musaa. Lopullinen sysäys bändin syntymiselle tuli kuitenkin Valvikilta, joka kantoi Vilhelmiinalle kasan Beatles-nuotteja ja ehdotti, että laitetaan bändi pystyyn. Valpuri painosti meitä pitkään hankkimaan perkussionistin, joten lopulta käskimme hänet itse soittamaan. Kun meitä kerta oli kolme sisarusta, jotka kaikki olivat musisoineet pienestä asti, miksi lähteä kotia edemmäs kalastamaan muusikkoja?
Vaikka soitimme pitkään kovin akustisesti, Kaneli ei ole koskaan ollut genre-uskovainen. Kunhan kappaleet ovat hyviä, tyylilajilla ei ole merkitystä. Tulevaisuuden suhteen olemme avoimia. Mitään tiettyä linjaa Kanelilla ei musiikkinsa suhteen ole, vaan bändi on vapaa kehittymään ja muuttumaan jäsentensä visioiden mukaan.
Saatteessa mainitaan rikkaat harmoniat joita verrataan Simon & Garfunkelin ja Lennon & McCartneyn kaltaisiin isoihin kaloihin. Myös Johnny Cash ja White Stripes mainitaan. Riittävätkö nämä vaikuttajiksi vai vieläkö haluatte nostaa esikuvia tai verrokkeja esiin?
- Yritämme ottaa vaikutteita biisinkirjoitukseen kaikesta diggailemastamme musiikista, joten listasta tulisi loputon. Beatlesin voi kuitenkin nostaa vielä esille hyvällä omatunnolla – lauloimme ja soitimme leikisti isän vanhojen Beatles-kasettien mukana jo ennen kouluikää. Aikaisemmin kuuntelimme suurimmaksi osaksi muutenkin 60–70-lukujen musiikkia, joka on saattanut vaikuttaa bändin soundiin.
Oletteko enemmän keikka- kuin levybändi? Ainakin soundin puolesta itse uskoisin että kuulostatte melkoisen samalta livenä kuin levyllä ja musiikin avaruus ja riisuttu rentous miellyttää korvaa. Siksi tarjoaisin itse ensin mainittua...?
- Lava on meille toistaiseksi niin paljon tutumpi paikka kuin studio, että parhaimmillaan olemme livenä. Yhteiset treenit ja keikkailu tuovat todelliset fiilikset esille. Levyjen tekeminen on meille kuitenkin ehdoton osa bänditoimintaa.
Fanit odottivat teiltä materiaalia saatteen mukaan pitkään. Loiko tämä paineita levytykseen? Millainen prosessi Tommin rikottu kitara oli? Entä onko pöytälaatikossa muhiva materiaali samoilla linjoilla vai tarttuiko tämä EP vain yhteen Kanelin piirteeseen?
- No ei oikeastaan. Olisimme tehneet levyn joka tapauksessa, kun biisejäkin oli jo aika paljon. Tietenkin halusimme antaa diggareille sitä, mitä he keikkojen perusteella odottivat. Itse musiikki oli nopeasti purkissa, vaikka kaikki muu levyn tekoon liittyvä vähän venähtikin. Osa EP:n biiseistä oli hyvinkin vanhaa Kanelia, osa ihan viime syksyistä. Vaikka nyt valitsisimme levylle eri kappaleet, olemme tyytyväisiä, että ”Kaneli syksyllä 2011” on saatu ikuistettua. Uuden materiaalin tunnistaa edelleen Kaneliksi, mutta uskallan sanoa, että säveltäjinä olemme kehittyneet.
Pidin EP:llä eniten päätösraidasta You For Me, nimenomaan koska se pelkisti kaavaa kaikkein eniten ja antoi sen kautta vahvimman alleviivauksen tunteelle, melodioille ja stemmoille. Millainen on teidän itse kunkin suosikki-Kaneli - eli kuka tekijöistä tuo mitäkin puolta kokonaisuuteen?
- Kaneli on Kaneli, koska meitä on kolme siskosta. Meillä kaikilla on oma rooli bändissä. Valvikki on organisoija ja toteuttaja, eli yleinen säätäjä, joka pitää huolen siitä, että koko ajan ollaan aktiivisia. Tämä näkyy myös Valvikin kyvyssä tuottaa biisejä ja muita ideoita koko ajan. Valpuri tarkkailee musiikin laatua, kun muut ovat säveltäjinä jo kuuroutuneet sille. Hän omaksuu nopeasti uudet biisit. Vilhelmiinan vahvuutena ovat muun muassa Kanelille ominaiset kaksiääniset melodiat.
Meille on tärkeintä, että biisit ovat hyviä, olivatpa ne siiten balladeja tai menevämpiä ralleja, toteutettu akustisesti tai sähköisesti. Haluamme pitää huolen myös siitä, että musiikkia tehdään aina täysillä, koska se on meille sydämenasia. Uskomme, että sellainen välittyy sekä levylle että yleisöön.
Millaisia muistoja yhtye on tähän mennessä teille antanut ja millaisia tavoitteita lähdette jatkossa toteuttamaan?
- Kanelista on jäänyt käteen oikeastaan pelkästään hyviä muistoja. Keikkailu on mahtavaa, ja siskoporukalla meininki on aina hauskaa ja rentoa. Hyvät keikat pitävät meidät lavoilla. Kaneli jatkaa soittamista. Muulla ei oikeastaan ole väliä. Lähiaikoina tulee varmaan ajankohtaiseksi tehdä pitkäsoitto, kun materiaaliakin on ehtinyt kertyä jo paljon.
Muutamalla lauseella: Miksi juuri Kaneli kannattaa maistaa?
- Jos tykkää hyvistä biiseistä ja siitä, että hommat tehdään täysillä, ei Kanelia maistamalla voi mennä pieleen.
Haastattelu: Ilkka Valpasvuo, kuva: Jari Mattila