24.10.2012
On olemassa helposti lokeroitavaa musiikkia, mutta unkarilais-suomalaisen Bogan luoma materiaali ei ole sellaista. Bogan paketissa Keski-Euroopan konemusiikki ja suomalainen rock-soundi syleilevät toisiaan, tai iskevät toisiaan vasten, biisistä riippuen. Värikkään trion taannoinen demo oli sen verran tuhti annos jotain muuta, että oli aika kääntyä orkesterin puoleen ja kysellä hiukan kuulumisia.
Otetaanpa aluksi lyhyt oppimäärä Bogan historiaan, eli mitä, kuka, miksi ja miten?
- Boga on kolme henkilöä: Richard Köteleki (Unkari, koskettimet), David Köteleki (Suomi, kitara) sekä Jari-Pekka Palmu (Suomi, laulu). Musiikillisen sisältönsä Boga ammentaa jäseniensä, ehkä jopa ristiriitaisista, musiikkimauista. Samaan kakkuun heitetään ainesosia konemusiikista, popista, rokista, täysin genreen katsomatta, ja saada pullat uunista muodossa, jonka bändi haluaa olla helposti lähestyttävää, sekä kuulijansa mielenkiinnon ylläpitävää.
- Boga sai alkunsa 2005, kun David Köteleki lähti etsimään itseään ja juuriaan Unkariin. Hän tapasi matkallaan velipuolensa Richardin, ja jakaessaan halun sekä rakkauden musiikkiin, päättivät he ruveta tekemään musiikkia yhdessä. Tässä vaiheessa David ei oikein osannut Unkaria, eikä Richard Suomea. Vuonna 2007 Richard muutti Suomeen. Musiikkia syntyi vuosina 2005 - 2010 tasaisesti, mutta jotain puuttui. Loppuvuodesta 2010, saatuaan selville työkaverinsa, Jari Palmun, musikaalisen innon, Richard kysyi Jaria liittymään bändiin sanoittajaksi ja laulajaksi. Ympyrä oli sulkeutunut ja Boga nykyisessä muodossaan syntynyt.
Näin historia lähti siis kirjoittamaan itseään. Jarilla oli iso nippu biisejä ilman sanoituksia ja kolmikko sai nopeassa tahdissa materiaalia valmiiksi. Alkukesästä 2011 Boga heitti kuuleman mukaan ensimmäisen keikkansa ja näin olemme siis tässä. Elektronisesti höystetty rock on yleensä mielletty joksikin, jota voi kuulla Pohjois-Amerikassa tai Keski-Euroopassa, miten Tampere ja Suomi istuvat kuvaan mukaan?
- Suomi on musiikillisesti hankala maa, se mielletään “rock-maaksi”, ja täällä on hankala saada jalansijaa. Ehkä kyse on kulttuurieroista, tai pienistä markkinoista, Suomessa on haaste saada musiikkia suuren yleisön kuultavaksi.
- Mutta haasteessa piilee myös mahdollisuus. Suomessa elektroninen musiikki on aika ajoin noussut näyttämään kyntensä, mutta usein artistit hiljenevät, tai kuulevalle yleisölle ei pystytä pitämään mielenkiintoa yllä. Uskomme että hyvälle ja mielenkiintoiselle musiikille on aina kysyntää, genreen katsomatta.
Tuoren demonne on aika jykevä paketti, 12 biisin annos täyttää jo pitkäsoiton mitat. Kuinka paljon materiaalia lepää vielä Bogan holveissa?
- Demon kanssa oli haaste, joka, ollessaan sen heikkous, oli ehkä samalla sen vahvin valtti. Runsas materiaali. Koska meidän musiikillinen suunta on pitää asiat mielenkiintoisena ja monipuolisena, emme halua tulla luokitelluksi mihinkään yksittäiseen genreen. Joten demon sisältö ei myöskään nojannut mihinkään yhteen suuntaan. Demo on pitkä, mutta halusimme antaa itsestämme koko kuvan.
Demon biiseistä suurin osa oli valmistunut kahden viime vuoden aikana, vaikka mukana oli jopa materiaalia neljän vuoden takaa. Yhtyeen mukaan toinen mokoma on jo valmiina, joten materiaalipulaan tämä bändi ei tule taatusti kaatumaan. Vertasin arviossani teitä 80-luvun alun Gary Numaniin, mutta nyttemmin nostaisin esiin myös IAMX:n. Olenko täysin hakoteillä ja mitä nimiä nostaisitte itse vaikuttimiksenne?
- Voi, vaikuttajia niin on niin monia. Gary Numan on yksi. Queen, Nirvana, Faith No More, Depeche Mode, Nine Inch Nails, Jarre, Vangelis… Lista on loputon. Meidän kolmen elämään mahtuu niin paljon upeita bändejä ja artisteja, jotka vahvasti vaikuttavat siihen keitä olemme. Nuoruuden iskelmistä Dubsteppiin, uskon että kaikki meille tärkeä ja mielenkiintoinen musiikki vaikuttaa miltä kuulostamme tänään.
Yhtye toteaa olevansa "rokimpi", sillä tuolloin soundiin saadaan enemmän säröä, likaisuutta ja aggressiota. Lyhyesti sanottuna hetkessä elämistä, joka antaa yleisölle myös enemmän tarttumapintaa. Mutta miten asianlaita on. Onko Boga parempi live- kuin studio-bändi? Entä miten kappaleet sitten kehittyvät ja muuttuvat live-tilanteessa?
- Livenä tilannetta viritellään aina hieman erilaiseksi, jotta hetki olisi tutulle yleisölle tuore sekä meille tarpeeksi haastavana. Biisejä on tullut niin paljon harjoiteltua kämpillä että live-tilanteet ovat meidän mahdollisuus tuoda työmme hedelmät yleisön nautittaviksi, ja haluamme antaa kaikkemme ettei yksikään joudu lähtemään kylmiltään keikalta. Joitakin osa-alueita on livenä yksinkertaistettu, joitakin vahvistettu. Livenä esitämme myös aina muutamia covereita, Boga-soundilla totta kai. Live on myös tilanne jossa viihdymme kaikki parhaiten, usein keikkojen venyessä parituntisiksi. Livenä pystymme esittämään vanhoja biisejä uusina versioina, välittämään sen hetkisiä tunteita ja olemaan kontaktissa yleisöön.
- Studiossa tilanne on täysin eri. Koska livenä Boga on vain me kolme, live-tilanteen yksinkertaistaminen ei päde studiossa. Emme halua rajata mielikuvitusta siihen, pystymmekö esittämään sen sellaisenaan livenä. Studiossa paperi on tyhjä ja valmis meidän maalata täysin millä värein haluamme. Tärkeintä on aina löytää se yhteinen sävel, ja monesti teos on enemmän kuin osiensa summa. Studiossa saamme vapaasti leikkiä ja tehdä virheitä. Viedä asioita eri suuntiin ja tuoda jokainen pöydälle itsellemme ne tärkeät asiat. Studio on se, missä luominen tapahtuu.
- Studio/keikka-aspektit ovat kuin ruoka. Annokset pysyvät koostumukseltaan samana, mutta aina hieman eri maustein. Studiossa on aikaa loputtomasti hioa teoksia, livenä saamme kunnian esittää ne yleisölle. Välillä syödään nätisti lautaselta, välillä pöydältä. Tärkeintä on se hetki, ja että annos on maukas ja täyttävä.
Meillä on monia biisejä joita esitämme livenä, mutta joita ei ole äänitetty. Äänitettynä on vastaavasti useita biisejä joita emme soita livenä.
Kaksi kolmasosaa yhtyeestä on kotoisin Unkarista mutta esiintymiskieli on englanti. Tähän on päädytty yhtyeen sisäistä kielisyistä, tosin mitään sitovaa sääntöä ei ole olemassa. Näin suomi ja unkari ovat täysin mahdollisia esiintymiskieliä tulevaisuudessa.
Biisien tekstit risteilevät aika lailla laidasta toiseen, joten hiukan yllättäenkin musiikki on tullut tähän mennessä kuulemma lähes aina ensiksi. Sanoituksiakin on paljon valmiina, joten kaava voi hyvin muuttua pian, vaikka kolmikon mielestä valmiiseen melodiaan on helpompi tehdä sanat.
- Tunnustelemme, mitä tunteita musiikki herättää ja alamme usein sen ympärille kertomaan tarinaa.
- Usein sanoituksissamme pyritään välttämään liian alleviivaavaa kertomista. Haluamme että ihmiset ottavat biisin omaksi ja että he saavat itse päättää mitä saavat irti siitä. Usein lauluissamme ensimmäinen oletus ei ole aina se, mistä laulu ehkä kertoo.
Mikä tekee Bogasta Bogan ja mikä yhtyeessä on rakkainta sen jäsenille?
- Boga on meidän kolmen yhtenäisen kemian fyysinen muodostuma. Meille on tärkeätä pitää asiat itsellemme mielenkiintoisina. Pyrkiä olemaan ajan tasalla. Sekoittaa pakkaa. Samalla olemme kaikki yhtä mieltä asioista. Mutta olemme myös hieman pellejä tätä tehdessämme. (naurua)
Entä mitä tästä eteenpäin? Kuinka Euroopan ja naapurimantereitten valloitus aiotaan suorittaa ja koska voimme kuulla uutta Bogan materiaalia?
- Maailmanvalloitus tapahtuu vauvan askelin. Ensin Tampere, sitten Suomi, Eurooppa… mutta kovalla työllä. Tällä hetkellä vapaa-aikaa on niin paljon vähemmän kuin intoa, joten se rajoittaa aina hieman. Liekit palavat kyllä voimalla, ja nyt pienen syysloman jälkeen olemme palanneet treenikämpille, tarkoitus olisi tehdä muutamia keikkoja vielä tämän vuoden puolella ja saada yleisesti nimeä esille. Tähän asti olemme suoriutuneet kaikista hommista kolmeen pekkaan, nettisivuista keikkamyyntiin ja studio-hommiin, joten pyöriviä renkaita on useampi. Mutta kaikki pyörivät.
- Ja helpoin tapa tutustua uuteen materiaaliin on aina tulla katsomaan keikkaa, pyrimme joka keikalle tuomaan jotain uutta ja tuoretta, vähän ravistella pakkaa.
Haastattelu: Mika Roth
Kuvat: Boga