22.07.2012
Köln / Saksa
Amphin sunnuntai kylpi auringonvalossa ja kuuman päivän kruunasivat And One, Project Pitchfork, sekä todelliseksi yllättäjäksi kasvanut Conjure One.
Toinen festivaalipäivä aukeni helteisen aurinkoisena ja edellisen päivän pilvisyydestä ei ollut jäljellä kuin pelkkä muisto. Itävaltalainen Whispers in the Shadow sai avata allekirjoittaneen osalta Amphin toisen päivän, eikä juuri parempaa starttia olisi voinut toivoa
Ryhmän seitsemäs pitkäsoitto, The Rites of Passage, näki aiemmin tänä vuonna päivänvalon ja jälleen kerran kitaristi/vokalisti Ashley Dayourin kipparoima ryhmä on ottanut selkeitä edistysaskeleita. Tässä välissä on myös hyvä muistaa, että yhtyeen neljä ensimmäistä albumia syntyivät aikoinaan täysin toisenlaisen ryhmän ja erilaisten vaikutteiden alaisena, eikä Whispers in the Shadow vuosimallia 2012 muistuta noista ajoista juuri lainkaan. Näin tuore kiekko onkin tavallaan vasta nykyisen bändin kolmas albumikokonaisuus.
Itävaltalaiset olivat vähällä kaatua vanhaan sudenkuoppaan ja soittaa itsensä turhalla volakalla aina takaseinästä läpi, mutta onneksi alati monipäisemmäksi käynyt väki sai imettyä vankan äänivallin itseensä ja keikan edetessä soundit löysivät kuin itsestään oikean tasonsa.
Ryhmän tuore kiekko on kolmas osa neljän albumin mittaisesta kokonaisuudesta, joka käynnistyi vuoden 2008 pitkäsoitolla Into the Arms of Chaos (How to Steal the Fire from Heaven). Kokonaisuutta leimaa voimakas mystisyys ja paikoin jopa elokuville ominainen äänimaalailu ja nämä elementit värittivät myös keikkaa.
Mystisyys ja energisyys eivät ole toisensa poissulkevia voimia ja tämä jos mikä kävi toteen hallin hämärässä. Viisimiehinen bändi esitti settinsä hirvittävällä voimalla ja sykkeellä, mutta samalla soitossa oli imua ja vetovoimaa, mikä sai väkisinkin yleisön mukaan. Etenkin Dayour ja livekitaristi Lazy Schulz raastoivat soittimiaan ja herroista jälkimmäinen loihti ilmoille rikasta pedaaliarsenaaliaan käyttäen mitä ihmeellisimpiä ääniä ja efektejä. Eikä tässä ollut kyse mistään kikkailusta kikkailun takia, sillä mausteet pysyivät mausteina ja itse biisit olivat koko ajan kuninkaita. Allekirjoittaneen kulmasta katsottuna toinen festivaalipäivä saikin melkoisen startin ja hallista oli turha poistua, sillä parinkymmenen minuutin roudaustauon jälkeen lauteilla esiintyi hiukan toisenlainen bändi.
Kymmenen vuotta kalmaista horror-punkkiaan maisemaan pätkinyt The Other pisti seuraavaksi raatoja ojennukseen hallissa ja suljettu tila olikin ennakkoon ajateltuna huomattavasti parempi näin öiselle möykälle. Aiemmin tänä vuonna viidennen albuminsa The Devils You Know julkaissut ryhmä starttasi hätäisen soundcheckin jälkeen keikkansa viisi minuuttia etuajassa, mutta voi, voi. Ne viisi minuuttia olisi kannattanut kyllä käyttää tällä kertaa valmisteluiden hiomiseen.
Ensimmäisen biisin aikana kitaristi Sarge von Rock oli oikeastaan täysin turhaan paikan päällä, sillä miehen soitosta ei saanut mitään tolkkua. Toisen kappaleen startatessa kitara saatiin kyllä mukaan kuvaan, mutta samalla vokalisti Rod Usher ja basisti Viktor Sharp jäivät statisteiksi. Ainoa mistä sai kunnolla selvää, oli rumpali Dr. Caligarin yliammuttu paukutus. Viittelöinti äänimiesten välillä oli runsasta, mutta mikään ei tuntunut auttavan. Hoh-hoijaa.
Soundiongelmat siis jatkuivat eikä tilanne parantunut, vaikka metakkaa yritti kuunnella edessä, taaempana, tai jopa reilusti sivummalla. Viidennen biisin tienoilla ryhmän (tai oikeastaan äänimiesten) ponnistelu alkoi tuottaa viimein tulosta, mutta samalla ensimmäinen vartti oli jo valunut kirjaimellisesti hukkaan. Kumarrus kalmapunkkarimetallisteille kovasta yrityksestä, mutta samalla pitkä miinus, sillä festivaaleilla ei pitäisi päästä käymään moisia lapsuksia. Näyttävät asusteet ja lavastus antoivat sentään jotain ja rullaavissa kipaleissa oli tarttumapintaa, joten ehkä vielä jokin päivä jossain paremmissa olosuhteissa…
Hallista ulos astuessa vastaan tuli lähes sokaiseva auringonpaiste sekä äänivalli, josta erottui jotain oudon tuttua. No isolla estradillahan soi Rammsteinin vanha kunnon Links 2-3-4, mutta möykän takana eivät olleet berliiniläiset industrial metallistit vaan tribuuttibändi Stahlzeit.
Siinä missä esimerkiksi kotoinen Apocalyptica on ottanut muiden biisejä ja muokannut niistä omanlaisiaan tulkintoja Stahlzeit on valinnut toisenlaisen tien. Yhtye pyrkiikin imitoimaan esikuvaansa niin täydellisesti, että jopa vokalistin maneerit ja tulishow noudattavat samoja polkuja. Näin suora kopiointi ei oikein maistunut allekirjoittaneelle, mutta iso osa yleisöstä oli toista mieltä ja esimerkiksi Mein Teil, Feuer frei!, Sonne ja tietysti myös Du hast saivat aikaiseksi melkoista yhteislaulua. Itse olisin ottanut mieluummin alkuperäisen, tosin Amphin estradi taitaa olla tätä nykyä aivan liian pieni berliiniläisille. Tässä olikin sopiva tauon paikka ison lavan seuraavaa bändiä odotellessa.
Yhdysvaltalainen The Crüxshadows viettää tänä vuonna 20-vuotisjuhliaan ja vokalisti Roguen ympärillä pyörivä ryhmä on kovaa valuuttaa etenkin Keski-Euroopassa. Bändiltä ei ole ilmestynyt uutta pitkäsoittoa viiteen vuoteen, tosin seuraava albumi, As The Dark Against My Halo, pamahtaa kauppojen hyllyille elokuussa joten kuiva kausi on jo pian katkeamassa. Tällä välin tyhjiötä on täytetty kahdella sinkulla sekä erittäin menestyneellä EP:llä.
Bändin kahden vuoden takainen keikka Amphissa oli menestys ja tällä kertaa päälavalla esiintynyt seitsikko saikin täytettyä maiseman katsojilla, vaikka paahtavassa auringossa lämpötila alkoi lähennellä pätsimäisiä lukemia.
Billboardin tanssilistoilla ykköseksi kohonnut Quicksilver avasi pelin, joka heti ensi sekunneista oli floridalaisten voittama. Asiaa auttoivat viimeisen päälle hiotut soundit, tilaan ja tilanteeseen optimoitu äänenpaine, sekä settilista joka tarjosi nopeita menopaloja ja asteen rauhallisempia rakenteluja juuri sopivassa suhteessa.
Yhtye kiertää ahkerasti Eurooppaa heinä- ja elokuussa, mutta itse esiintymisessä ei ollut havaittavissa pienimpiäkään väsymyksen merkkejä. Rogue liikkui estradilla kuin levoton kissapeto, hypäten toistuvasti tervehtimään eturivin kuulijoita ja kulkien pitkin kaiteita ja jopa valaisinrakenteita. Kävipä herra jopa yleisön seassa laulamassa yhden kappaleen loppuosan. Tanssitytöt/taustalaulajat Jessica Lackey ja Jenne Vermes, sekä viulistit JoHanna Moresco ja David Russell Wood pitivät myös liikettä yllä, joten kyseessä ei ollut mikään yhden miehen show, vaikka Rogue lankoja käsissään pitikin. Upea show päättyi viiden vuoden takaiseen Birthday -sinkkuässään, jonka aikana niin lavalla kuin yleisön joukossa nähtiin melkoista pyllynpyöritystä.
Yhdysvaltalaisten poistuttua estradilta koitti vajaan puolen tunnin mittainen tauko, mutta tässä vaiheessa ei kannattanut lähteä samoilemaan kauas, sillä seuraavaksi päälavalle oli kapuamassa Mono Inc.. Toki hallin puolella olisi esiintynyt tummaa elektropoppiaan muristellut 18 Summers, mutta matkaan sinne ja takaisin olisi kulunut käytännössä koko jäljellä ollut vaihtoaika, joten se siitä.
Hampurilainen Mono Inc. on voinut paksusti sen jälkeen, kun entinen rumpali ja nykyinen vokalisti Martin Engler siirtyi bändin keulille. Kovaa julkaisutahtia ylläpitänyt ryhmä pistää elokuussa ulos jo kuudennen pitkäsoittonsa, ja samalla tuore levy tulee olemaan jo viides vuoden 2007 jälkeen. Pitkäsoiton nimi on kuvaavasti After the War ja kuinka ollakaan, se on saanut nimensä Gary Mooren samannimisestä kipaleesta, jonka hampurilaiset ovat versioineet sangen onnistuneesti.
Wagneriaanisella introlla käynnistynyt keikka kulki kuin kiskoilla, eikä ryhmän tarvinnut tehdä kovinkaan paljon töitä yleisön sydämien voittamiseksi. Ensimmäisenä soinut This Is the Day tippui jo niin otolliseen maaperään, että juhlat olivat valmiit. Yhtyeen keskitien goottirock ei ehkä riko rajoja ja totuttuja kaavoja, mutta kyllähän Engler ja kumppanit hittejä osaavat rustata.
Jo toisena soinut After the War toi toki väriä pakettiin, mutta kyseessä taitaa olla lähinnä soittajien itsensä fanittama kappale. Eikä siinä mitään, kun iso yleisö pitää isoa ääntä on kaikki kohdallaan (vaikka suomalaisen toimittajaplantun mielestä pieni lisä persoonallisuutta olisi tehnyt terää) ja loppumetreillä kuultu Get Some Sleep sulki tunnin mittaisen keikan nätisti.