05.03.2012
Susihavainto ei soita rockia, poppia tai punkkia, vaan susipunkkia, joka on yhdistelmä näistä kaikista ja enemmän. Yhtyeen tuorein promo onkin huudon ja laulun, rankan rutistelun sekä hellän silittelyn tuhti paketti, jonka tiimoilta ryhmää oli suorastaan pakko haastatella.
Susihavainto julkaisi juuri viiden biisin mittaisen promon, johon kolmimiehinen bändi on kuuleman mukaan erittäin tyytyväinen. Samalla kiekko kiteyttää mainiosti yhtyeen tämänhetkisen tilanteen ja voimavarat, mutta mistä ihmeestä bändin nimi tulee? Oletteko nähneet suden, tai haluaisitteko kenties nähdä sellaisen?
- Vesa oli Santun luona kylässä ja siellä oli televisio päällä. Telkkarista tuli joku ruotsinkielinen luonto-ohjelma, jonka suomennosteksteissä vilahti sana "susihavainto". Sana kuulosti siistiltä ja Vesa kirjoitti sen puhelimeensa muistiin. Kun Joel ja Vesa vuosia myöhemmin päättivät perustaa uuden bändin, Vesa kaivoi vanhoja muistiinpanojaan ja löysi "susihavainto" sanan. Joel tarttui siihen heti, että tässä on tosi hyvä nimi tälle bändille. Nimi inspiroi myös säveltämään ja saman tien syntyi Susi Meissä -biisi.
- Alussa tapahtui paljon asioita kertarykäyksellä. Parissa päivässä oli keksitty bändille nimi ja tehty ensimmäiset biisit. Sitten ilmotettiin Santulle, että "sä muuten soitat Susihavainto-nimisessä bändissä bassoa ja huudat". On aina hauskaa kun bändiin löytyy jäsenet omista ystäväpiireistä niin kaikki on heti samalla aaltopituudella.
Sanoituksissa käydään läpi suhteellisen arkisia ongelmia, jääkö maailmanparannus siis suosiolla muille?
- Susihavainto perustettiin hauskanpitobändiksi. Oikeastaan ollaan vaan tehty hyvällä fiiliksellä sellaista musaa mitä syntyy. Tuntuu, että Susihavainnolla on ollut matkassa jotain kummallista taikaa. Jälkeenpäin on tullut monesti ihmeteltyä, että mistähän tällainenkin aihe biisiin ilmestyi. Esimerkkinä vaikkapa ensimmäinen Susihavainto-biisi ikinä eli Kustaa Vaasa. Joel vetäisi parissa minuutissa tarinan Kustaa Vaasaa fanittavasta tyypistä, mutta ei tiedä oikein itsekään mistä se tuli.
- Biisejä syntyy pienemmistä ja suuremmista aiheista. Välillä on suoraa ja melko henkilökohtaistakin tilitystä, välillä taas kerrotaan asioita asettuen jonkun kuvitteellisen henkilön asemaan. Sanottavaa kyllä syntyy ihan vaan elämällä elämää eli väkisin ei tarvitse yrittää tekstiä pumpata.
- Susipunkkiin kuuluu myös ripaus suomalaista junttimeininkiä. On vapauttavaa laukoa mitä mieleen tulee.
Toisaalta on meissä joku vähän syvällisempikin puoli, mikä puskee joskus esiin. Meidän kohdalla se syvällisyys tarkoittaa kuitenkin enemmän maailmanmenon ihmettelyä ja kysymysten kysymistä kuin valmiiden vastausten antamista.
Biisit tulevat bändille suhteellisen valmiina, mutta sovitustyö tehdään yhdessä niin pitkään kuin on tarvetta. Kappaleissa tapahtuukin paljon ja sieltä täältä löytyy mielenkiintoisia yksityiskohtia vielä useamman kuuntelukerran jälkeen. Studiossa trion kaksi muuta osaa luottavat puolestaan täysin kitaristinsa taitoihin ja koristelut jätetään pitkälti tämän vastuulle. Nämä työskentelytavat ovat toimineet tähän asti, joten tarvetta ulkopuoliselle tuottajalla ei ole ainakaan vielä syntynyt, tosin ajatusta ei myöskään suljeta täysin ulos.
Susihavainnon musiikki ja erityisesti vokalisointi pelaa paljon kontrasteilla, kun yhtä aikaa on melodisuutta ja suoraa huutoa. Tämä malli oli kuuleman mukaan alusta asti selviö ja monipuolisuus nähdään nimenomaan vahvuutena eikä sirpaloivana tekijänä, vaikka joillakin kuulijoilla saattaa olla vaikeuksia yhtyeen lokeroinnissa. Vesa ja Santtu omaavat metalli/punk/hc taustan, kun taas Joel on askarrellut samat kymmenen vuotta pop/rock –musiikin saralla, joten musiikin kutsuminen susipunkiksi lienee kaikkein tarkin määrite.
Esiintymiskieleksi valikoitui luonnostaan suomi, sillä äidinkielellä ryhmä saa mielestään parhaiten asiansa sanottua, eikä kielen vaihtaminen ole käynyt edes mielessä. Mutta miten asiat sitten sujuivat siellä studiossa omin voimin, tallentuivatko biisit studiossa juuri sellaisina kuin halusittekin?
- Kyllä me se tehtiin mitä osattiin. Biisit oli sen verran hyvin opeteltu, ettei mitään ongelmia ollut. Oli mukavat ja rennot äänitys-sessiot. Joitain juttuja päätettiin soittaa vähän eri tavalla kuin oli harjoiteltu, mutta se on meille ihan normaalia. Kun me mennään studioon, niin suuret linjat ja perusasiat ovat aina hallussa, mutta aina myös jotain pieniä muutoksia biiseihin tulee kun jollekin tulee äänittäessä joku toteuttamisen arvoinen hieno idea.
Yleensä biisit lähtevät syntymään Vesan sanoituksista joihin Joel sitten luo sävellyksen. Jokainen voi vaikuttaa lopputulokseen ja heitellä ideoita ja biisit ajetaan vielä bändikämpällä treenivaiheen läpi, mutta tämä ei ole mikään kiveen hakattu totuus.
- Joitakin biisejä Joel on tehnyt yksin ja silloin sanoitus ja sävellys syntyy yleensä aika käsi kädessä. Osa Susihavainnon kappaleista on syntynyt Joelin ja Vesan jammailusessioissa bändikämpällä. Sitten on näitä Vesan väsäämiä raakoja punkkibiisejä, joista Joel on melodioita lisäilemällä ja joitain osia muokkaamalla tehnyt Susihavainto-biisejä. Muun muassa Nälkää ja raivoa –biisi on syntynyt tällä tavalla.
Keikkailun suhteen bändi on ollut pitkällä tauolla, sillä soittajien elämässä on tapahtunut kaikenlaisia (lähinnä ihan positiivisia) asioita. Tauko on kuitenkin tarkoitus päättää ja lauteilla energisen orkesterin kipaleet tulevat saamaan vielä astetta rosoisemman käsittelyn. Suunnitelmissa on mahdollisesti myös toisen kitaristin rekrytoiminen keikoille, tosin tässäkin mennään eteenpäin tilanteen mukaan.
Uusia biisejäkin on jo ehditty kehittelemään, ja niissä tuntuu kuuleman mukaan olevan tavalla tai toisella jouluun viittaavia tekstejä. Kenties yhtye julkaiseekin seuraavaksi joululevyn, mutta mitä tulevaisuus ja etenkin vuosi 2012 tuo tullessaan Susihavainnolle?
- Aluksi ainakin katsotaan, että mitä jengi tykkää meidän promosta. Halu olisi kova päästä keikoille leikkimään rokkitähteä, mutta ei hötkyillä. Sitten mennään kun ollaan valmiita! Vaikka Susihavainto ei ole vielä montaakaan keikkaa soittanut, niin kaikilla bändin tyypeillä on kokemusta muiden bändien kanssa keikkailusta kymmenen vuoden ajalta. Keikkailu ei siis ole meille mikään vieras juttu. Olemme lavalla kuin kotonamme. Nautimme keikkailusta ja se varmasti välittyy yleisöllekin!
Teksti: Mika Roth
Keikkakuvat: Saara Pihlaja, logo: Samuel Halonen