31.12.2011
Maailman kuuluisimman pop-laulajattaren veli kertoo lähes kaiken itsestään, ja tulee siinä sivussa puhuneeksi paljon myös siskostaan.
Helsinki-kirjat
Madonna on noussut vertaansa vailla olevaksi ilmiöksi pop-musiikin saralla. Pian kolme täyttä vuosikymmentä valtikastaan kiinni pitänyt Madonna Louise Veronica Ciccone tiedetään hankalaksi ihmiseksi, mutta tähden oman veljen kirjoittama opus vie lukijan supertähteyden pimeälle puolelle, jossa kaikki tehdään vain ja ainoastaan oman edun vuoksi. Mikä on totta, mikä puolestaan silkkaa tarua, jää arvailtavaksi, sillä veljen syvä katkeruus siskoaan kohtaan on takuulla värittänyt ainakin joitain muistikuvia.
Siskoaan pari vuotta nuorempi Christopher toimi aluksi Madonnan taustatanssijana, kun Cicconen tytär raivasi tietään New Yorkin pop-skenessä kohti huippua, mutta kirja ulottuu tätäkin varhaisempaan aikaan ja piirtää meille kuvan sisarusparven lapsuudesta ja nuoruudesta. Madonnan luoma kuva lapsuudestaan kiistetään lähes täysin ja Christopher vyöryttää esiin oman näkemyksensä siitä, miten kaikki sai lopulta alkunsa.
Homoutensa jo varhaisessa vaiheessa tunnistanut Christopher kohosi nähtävästi osin seksuaalisen erilaisuutensa ansiosta siskonsa suosikkiveljeksi, jota tämä kutsui apuun aina kun tarvetta ilmeni. Tai näin veli siskonsa liikkeet näkee ainakin jälkikäteen. Sisarusten välillä tuntuu vallinneen outo side, jonka takia Christopher päätyi tekemään kaiken juuri niin kuin hänen siskonsa toivoikin. Kirjoittaja näkee myös Madonnan alkuperäisen menestyksen käynnistyneen nimenomaan homo-yhteisöjen ansiosta, ja Madonna nähdään tässäkin periaatteidensa myyjänä, kun uran alkupuolen homotanssijat vaihtuivat pikkuhiljaa heteroihin.
Sittemmin Christopher ylennettiin Madonnan yksityiseksi pukijaksi ja juoksevien asioiden hoitajaksi, ja hänen esteettiseen silmäänsä uskottiin jopa siinä määrin, että entistä rankemmin bilettävästä miehestä tuli vuosien saatossa pop-diivan luottosisustaja. Tämä uniikki suhde kariutui vasta kun Madonna meni naimisiin brittiohjaaja Guy Ritchien kanssa, eikä Christopher peitä inhoaan siskonsa toista aviomiestä kohtaan. Veli kyllä hyväksyi ja ymmärsi hänen ensimmäistä aviomiestään, sittemmin suuren taiteellisen ja kaupallisen menestyksen löytänyttä Sean Penniä, mutta Ritchien kohdalla kirjoittajalla on selvästi suuri kipupiste, joka on ollut erityisen herkkä kirjan alkuperäisen ilmestymisen aikoihin vuonna 2008 (Madonnan ero Ritcihestä julkistettiin vielä saman vuoden joulukuussa).
Madonna faneille opus on varmasti pakkohankinta, sillä etenkin laulajattaren 80- ja 90-luvun huippuvuosiin veljen näkökulma luo mielenkiintoista kulmaa. Samoin se on oiva opus kun haluaa tarkastaa kuka oli missäkin vaiheessa nostamassa Madonnan uraa eteenpäin, ja ketä on lopulta kiittäminen mistäkin. Kirja onkin periaatteessa helppo ja nopea lukea, vaikka viime vuosina pahasti katkeroituneen Christopherin tilitystä on paikoin raskas käydä läpi. Toisinaan mies muistaa kiittää siskoaan, mutta hän ei näytä vieläkään ymmärtävän, että siskolle olisi kannattanut sanoa suorat sanat aikoinaan kasvotusten – eikä näin jälkikäteen kirjan kautta.
Mika Roth