18.11.2011
Kaksi EP:tä julkaissut yhtye kulkee omintakeisesti Disco Ensemblen ja Downstairsin viitoittamalla tiellä.
Kaksi EP:tä tehneen länsisuomalaisen Krtekin julkaisuja ja nettisivuja silmäillessä kiinnittää ennen kaikkea huomiota niiden hienoon ulkonäköön. "Miksi tehdä jotain visuaalista materiaalia, ellei siitä tee myös esteettistä?", bassoa ja kitaraa soittava Kosti kysyy. "Kansitaiteet herättävät tunteita, joten niiden olisi hyvä tukea julkaisukokonaisuutta. Levykokoelma on myös taidekokoelma", niin ikään kitaraa ja bassoa soittava Lauri täydentää, kun puheena on yhtyeen visuaalisuuden sekä fyysisten julkaisujen tärkeys.
Mutta palataan aivan alkuun.
Ennen Krtekiä oli Humbled By The Iron Sheik. Se perustettiin niin spontaanisti, ettei nimeä juuri mietitty. Kun soittelu alkoi vitsin sijaan tuntua oikealta projektilta, syntyi Kostin mukaan paremmalla nimellä varustettu Krtek. Se otti nimensä Zdeněk Milerin Myyrä-hahmolta. Kosti sanoo, ettei Krtekin synnylle ollut yksioikoista syytä, mutta hänen aiemman yhtyeensä lopetettua heräsi kiinnostus kokeilla uutta ja aistikkaampaa lähestymistapaa musiikkiin. "Sitä se todella oli, sillä bändin muilla tyypeillä ei ollut minkäänlaista aiempaa kokemusta soittamisesta tai musiikin tekemisestä", hän kertoo.
Kostin ja Laurin lisäksi Krtekissä vaikuttaa solisti Sami. Aluksi yhtyettä auttoi sessiorumpali Risto, ja sittemmin keikoilla on vieraillut The Celenen rumpali Markus. Vakituista ja sopivaa paukuttajaa yhtyeeseen ei kuitenkaan ole löydetty. "Triomme toimii tiivisti keskenään myös bänditoiminnan ulkopuolella. Näin ollen ulkopuolisen liittäminen osaksi kokoonpanoamme ei välttämättä ole helpoin homma", Lauri sanoo.
Myös kansigrafiikoista vastaava Janika Lähdes kuuluu yhtyeen lähipiiriin. Hän on luonut molemmille EP:ille oman, tunnistettavan ulkoasun. 80-luvun lapsena Escape Artistin kannessa (ja Krtekin nettisivujen kuvituksessa) esiintyvä kasibittisen Nintendon ohjain lämmittää mieltä. "Juttelimme Janikan kanssa levyn tematiikasta, visuaalisesta ilmeestä ja kuvastosta, ja esille tulivat toistuvasti gameboyt ja kasibittiset. Kai sen voi nähdä jonkinlaisena nöyränä kunnian- tai kiitoksenosoituksena menneistä vuosista", Kosti sanoo. "Ehkä tämä on parempi vastaus esikuvistamme."
Niin, miksei niinkin. Esikuvista kysyttäessä kolmikko on tarjonnut liudan enemmän tai vähemmän ilmeisiä musiikillisia vaikuttajia. Kosti mainitsee The Mars Voltan: "Minua on aina kiehtonut epäkonventionaaliset ratkaisut, merkilliset näkökulmat tuttuihin asioihin ja tavanomaisen kyseenalaistaminen." Samille tulee ensimmäiseksi mieleen At The Drive-In. "Muita bändejä, jotka on vaikuttaneet muhun tosi kovaa on esim. The Blood Brothers, Minor Threat ja Refused. Viime aikoina olen diggaillut erityisesti La Disputea ja Touché Amoréa." Laurille lähimpänä esikuvan asemaa on mm. The Fall of Troyssa soittanut kitaristi Thomas Erak. "Eräänä esikuvana voisi toki myös pitää minun ja Kostin kitaraopettajaa Hamppea (mm. Herra Ylppö & Ihmiset)."
Mutta musiikillisia verrokkeja miettiessä ei tarvitse lähteä Atlantin toiselle puolelle. Kotimaiset Downstairs (nyk. DWNSTRS) ja Disco Ensemble tulevat kysymättä mieleen ainakin Escape Artistsia kuunnellessa. "Koen nämä melko luonnollisiksi verrokeiksi, koska molemmat ovat keskeinen osa levyhyllyäni ja kummankin keikoista olen myös pitänyt kovasti. Sitä en osaa sanoa kuinka lähellä ne musiikillisesti tai sisällöllisesti ovat meitä, mutta väistämättä jotain tarttuu aina mukaan itselleen mielekkäiltä artisteilta", Kosti tuumaa.
Musiikillisia yhtymäkohtia Krtekin ja mainittujen Fullsteam-artistien välillä ei ehkä voi suoraan osoittaa sormella, mutta tyylillisesti, esteettisesti, kolmikko liikkuu samoilla suunnilla. Krtekin ulosantia lienee helpointa luonnehtia jonkinlaiseksi post-hardcoreksi, johon kuuluu olennaisesti kaikenlainen sekoittelu. "Biisin tulee soida – ja syntyä – sellaisenaan ilman mitään viitekehystä. Emme edes yritä pysyä staattisen äänimaiseman sisällä, sillä se olisi kohdallamme mahdotonta. On tärkeätä, että voimme liikkua mihin milloinkin tahdomme murehtimatta mikä bändimme asuun sopii", Kosti kuvailee. "Pitkälti luomisen ilosta tässä soitellaan. Mitäpä sitä turhaan rajoittamaan", Lauri jatkaa ja Sami täydentää: "Omalla kohdallani nimenomaan heittäytyminen on suuressa roolissa varsinaisten taitojen ja kykyjen puuttuessa. Sanoituksia tulee mietittyä yleensä aika kauan, mutta se miten syljen ne ulos vaihtelee lähes joka kerta. Nopeasti kyllästymisellä on myös oma osansa meidän sopassa."
Escape Artist ja sen edeltäjä Desert Arcade ovat kuitenkin vähän erilaisia, vaikka ne tyylillisesti voi samanlaiseen lokeroon survaistakin. "Tietenkin julkaisut muotoillaan niin, että ne ovat sisällöllisesti yhtenäisiä, mutta seuraava julkaisu on jälleen oma itsenäinen teoksensa", Kosti kertoo, ja jatkaa: "Kappaleet syntyvät useimmiten siten, että minä tai Lauri tuodaan joku riffinpätkä mukanamme treeneihin ja jammaillaan sen ympärillä, minkä jälkeen Sami sanoo, että se on ihan paska. Sitten pyöritellään vastasyntynyttä möhkälettä, kunnes se on saanut jonkun kelvollisen muodon."
Monen nykybändin tavoin Krtek julkaisee materiaalinsa sekä fyysisinä levyinä, hienoissa digipackkuorissa, että digitaalisina tiedostoina. Kuinka tärkeää on julkaista materiaalia fyysisesti, vastakohtana digijulkaisuille? "Tarvitseeko niiden olla vastakohtia? Toivottavasti ei. Ihanteena näen tilanteen, jossa ne tukevat toisiaan. Fyysinen julkaisu on kuitenkin ehdottomasti etusijalla. Digitaalisella materialla on tapana hävitä ja unohtua, eikä sitä voi hypistellä tai laittaa levyhyllyyn", Kosti vastaa.
Jotta Krtekistä muodostuisi mahdollisimman oikeudenmukainen kuva, täytyy vielä mainita yhtyeen keikoista. Videotaltiointien perusteella esitykset ovat energisiä ja yllättäviä. "Enemmän tai vähemmän hallittua kaaosta". Lauri kuvailee. "Koitamme aina keksiä jotain uutta, eikä montaa keikkaa ollakaan vedetty samalla paletilla. Viime aikoina olemme ulkoiluttaneet vähemmän ananaksia kuin aiemmin", Kosti jatkaa. Sami tiivistää: "Energisyyteen pyritään, mikä ei fyysisen kunnon ollessa mitä on ole aina helppoa, varsinkaan keikan loppupuolella."
Miltä Krtekin vuosi 2012 sitten näyttää? "Monen monta ihmeellistä asiaa olemme tuumailleet päidemme menoksi, ainakin uutta julkaisua/julkaisuja. Mielessä on myös muutama hieman tavanomaisesta poikkeava keikka. Kovin pitkälle tulevaisuuteen on turhan maalailla mitään, kunhan katsotaan mistä milloinkin itsemme löydämme", Kosti summaa.
Teksti: Jani Ekblom
Kuvat: Krtek / Facebook