02.11.2011
Vasta soittamisen makuun päässyt vantaalaisnelikko ei halua laittaa musiikkiaan nettiin kuultavaksi. Nykyaikana erikoinen ratkaisu, mutta silti yhtyeen julkaisut ja ja keikat myyvät.
Loppukesästä 2010 perustettu Katujen äänet on yhdessä mielessä varsin epätyypillinen tämän päivän yhtye: sen musiikkia ei voi kuulla netissä. "Me halutaan ajaa jengi keikoille", sanoo kitaristi-laulaja Matias. Basisti Jaakko komppailee. "Ärsyttää todella paljon tämä ns. Myspace-sukupolvi, joka linkkailee biisejä kavereilleen. Jengi muodostaa 10 sekunnin kuuntelun perusteella mielipiteensä bändistä." Vantaalaisyhtyeen suunnitelma on mitä ilmeisimmin toiminut. Netissä puhutaan, keikkoja kiitellään, ja lisämateriaalia odotellaan.
Katujen äänet perustettiin tekemisen puutteessa. Yhtyeessä soittaa Matiaksen ja Jaakon lisäksi kitaristi Dan ja rumpali Joona. "Hengailtiin Matiaksen kanssa puistossa ja päätettiin perustaa bändi. Kuunneltiin Vaavia, Sensuuria, Woudea ja päätettiin alkaa soittaa samantyylistä suomirockia punk-vaikutteilla. Kysyttiin Joonaa mukaan ja se oli heti kiinnostunut", Jaakko kertoo. Nimikin tuli Joonan mukaan helposti. "Hämäränä syysiltana Helsingissä alettiin miettiä minkälaiselta musalta me kuulostetaan."
Eponyymillä EP:llään Katujen äänet tarjoaa viisi biisiä melodista punkia, suomirockia ja uutta aaltoa yhdistelevää soittoa. Siitä kaikuu jossain määrin esikuvien äänet, mutta mitenkään tietoisesti Katujen äänet ei yritä kuulostaa muulta kuin itseltään. "Mä ainakin teen sellasta musaa ku miltä tuntuu enkä kelaa miltä se tulee kuulostaa. Tottakai vaikutteet kuuluu ja joskus tulee tehtyä biisejä joku tietty bändi mielessä, mutta siihen se jää", Matias kuvailee. Vaikka musiikilliset läheiset jutut ovat 30 vuoden takaa, soi Katujen äänet piristävästi, tuoreen oloisesti.
Matiaksen mukaan EP:n noin kolmen tyylin sekoitus ei ole mikään ohjelmajulistus. "En tee biisejä tietty genre mielessä. Tulevaisuus on ihan avoin. Voimme tehdä vaikka iskelmää tai post-punkia, ihan mitä vaan. Rajoja ei ole." Myös Jaakko on tarkemmin suunnittelemattoman jatkon kannalla. "Eiköhän me tulla tulevaisuudessakin tekemään vaihdellen näitä biisejä, ihan fiiliksen mukaan. Matiakselta tulee varmaan enempi melodisempia biisejä ja multa taas punk-vaikutteisia biisejä."
Katujen äänet on nimennyt vaikutteikseen mm. Leevi & The Leavingsin, Noitalinna Huraa!n ja Kollaa Kestään, mutta sen ei kannata antaa hämätä. "Ei noi meihin kyllä ole yhtään vaikuttanut", Matias sanoo. "Leevejä ollaan joskus veivattu livenä ja Kollaa on kyllä esikuvana, mutta muut on heitetty vaan koska ne kuulostaa hienolta. Woude, Vaavi, Pelle Miljoona Oy, Ratsia ja muut ovat niitä varsinaisia esikuvia. Mulla noi vanhemmat suosikit on vaikuttanut sävellyksiini enemmän, vaikka en niin paljoa niitä enää kuuntele. Hanoi Rocks on vieläkin helvetin kova juttu ja sieltä tulee paljon juttuja."
Kaikki em. johtavat kuitenkin jokseenkin samalle aikakaudelle, 70- ja 80-lukujen Suomeen. Jaakolle tuon ajan suomirock sekä kotimainen uusi aalto ja punk on ollut erityisen tärkeää. "Oishan sitä ollut siistiä elää tuohon aikaan ja nähdä ite millaista se meno on ollut silloin. Nyt sitä vaan lukee jotain vanhoja haastiksia ja kirjoja." Basisti kyllä myöntää Leevien ja etenkin Gösta Sundqvistin sanoitusten toimineen vaikutteena, vaikka alkusysäys soittamiseen ja kirjoittamiseen tuli muualta. "Basson soittamisen aloitin aikoinaan Ramonesin ja Sex Pistolsin innoittamana. Sanoittamiseen innoitti Jim Morrison ja erityisesti sen runot, ne on jotenkin mahtavia ja mieltä avartavia. Plussaa on, että ne runot on suomennettu, tosi hämyistä menoo."
Joonan mukaan Katujen äänet kuulostaa siltä, miltä se kuulostaa, koska 30 vuoden takainen kotimainen musiikki ei enää merkitse kovinkaan paljoa kovinkaan monelle. "Ehkä siinä on se, että kyseinen musiikki on aliarvostettua eikä sitä tehdä enää paljoa. Kai se on semmosta takaisin juurille -meininkiä.". Arvostuksen puuttuessa tekijöitäkään ei tänä päivänä ole. "Nousevia suomenkielisiä rockbändejä ei ole ainakaan liikaa pinnalla. Toivottavasti tilausta on jo lopettaneiden tilalle", Dani uskoo.
Nykypäivän musiikinkuluttajien näkökulmasta voi kuitenkin olla hankala tutustua yhtyeeseen, jonka biiseistä ei saa maistiaisia verkosta. "Aluksi tuo netittömyys taisi olla vain mun vinoilua bändin jätkille", Jaakko sanoo. "Tänä päivänä todella moni bändi ei julkaise materiaaliaan missään muualla kuin Internetissä. Itse ainakin haluan ostaa musiikkia CD:nä ja vinyyleinä. Sen takia haluan myös julkaista omaa musiikkiani fyysisessä muodossa levyllä. Kai tämän netittömyyden voi käsittää jonkinlaisena kannanottona."
Netittömyys ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö Katujen äänet haluaisi näkyä ja kuulua. "Ite ainakin haluun että mahdollisimman monet tietää meistä. Ne menee Googleen eikä
löydä meidän musaa mistään ja haluu sitten tulla keikoille. Ihan kivasti on plääni toiminut", Matias sanoo. "Ei asiat musabisneksessä tapahdu itsestään, pitää mainostaa itseään ja tehdä duunia asioiden eteen, muttei pidä antaa kaikkea ilmi helpolla", Joona jatkaa.
Minkälaisia ääniä kaduilta kuuluu vuonna 2012? "Tulevaisuudensuunnitelmiin kuuluu soittaa niin paljon keikkoja kuin mahdollista. Keväällä olisi tarkoitus mennä äänittää uutta materiaalia ja ensi vuoden puolella meiltä pitäisi tulla 7-tuumainen, mutta siitä lisää myöhemmin", Jaakko sanoo. "Paljon ohjelmaa puskaradioon", Joona kuuluttaa.
Teksti: Jani Ekblom
Kuvat: Katujen äänet