10.10.2011
Sopivan kriittinen teos antaa kattavan kuvan popin kuninkaan elämästä.
Otava
Kaikki kunnia Elvis Presleylle, Michael Jacksonille ja muille legendoille, mutta todelliset popin ja rockin kuninkaalliset löytyvät The Beatles -yhtyeestä. Vähättelemättä lainkaan muiden meriittejä on sanottava, ettei mikään muu yhtye pääse edes lähelle The Beatlesin saavutuksia. Ajatonta ja nykyajassa merkityksellistä musiikkia tekivät monet muutkin 40–50 vuotta sitten levyttäneet kokoonpanot, mutta hämmästyttävää on se, miten suurena The Beatlesin suosio on säilynyt kaikkina näinä vuosina. The Beatles oli aikanaan selkeästi maailman suosituin yhtye, ja uudelleenjulkaisujen menestyminen kerta toisensa jälkeen todistaa, että se on osittain sitä vieläkin.
Jos edesmennyt John Lennon edusti The Beatlesin rock-puolta, voidaan Sir Paul McCartneyn harteille sovittaa vaivatta popin kuninkaan viittaa. The Beatlesin melodisempien ja rauhallisempien kappaleiden pääarkkitehti jatkoi uraansa pääyhtyeen jälkeen sekä soolona että Wings-yhtyeen kera. Vaikka soolotöiden taso ja menestys ovat vaihdelleet, on McCartney tuottanut uutta materiaalia ja pysynyt julkisuudessa lähes tauotta näihin päiviin saakka. Maccan elämään kattavan katsauksen antaa Howard Sounesin 600-sivuinen henkilökuva Paul McCartney (suom. Sami Heino).
Sounesin teos etenee luontevasti kronologisessa järjestyksessä. The Beatlesin alkuvaiheet ja jäsenten nuoruusajan tapahtumat on käsitelty eri lähteissä jo niin moneen otteeseen, että opuksen alku tuntuu vain vanhan kertaukselta. The Beatles -yleisteoksiin Sounesin kirja tekee pesäeron kuitenkin sillä, että asioita tarkastellaan jatkuvasti McCartneyn näkövinkkelistä. Vaikka moppitukkien naisseikkailut ja sekoilut Hampurissa ovat viihdyttävää luettavaa, varsinaisesti mielenkiintoiseksi teos muuttuu vasta The Beatlesin loppuvaiheiden häämöttäessä.
Mukavan miehen maineessa olevan Sir Paulin luonteesta paljastuu kirjan edetessä yhä enemmän ristiriitaisuutta ja jopa suoranaista ilkeyttä, josta erityisesti George Harrison ja myöhemmin Wings-toverit saivat kärsiä. Pohjaten yli kahteensataan McCartneyn kanssa tekemisissä olleen henkilön haastatteluun Sounes piirtää tarkan kuvan miehestä, joka on äärimmäisen hurmaava ja seurallinen, mutta toisaalta myös ylimielinen ja piikikäs. Vaikka McCartney keräsi ympärilleen laajan tuttavapiirin, lopulta ainoat todella läheiset ystävät tuntuvat olleen John Lennon ja pitkäaikainen vaimo Linda, joka menehtyi rintasyöpään vuonna 1998. Surullista kyllä, rahariitojen aiheuttama Lennonin ja McCartneyn suhteen tulehtuminen ei ehtinyt missään vaiheessa kunnolla parantua.
Loppua kohden Sounesin teos muuttuu yhä enemmän McCartneyn yksityiselämän ja ihmissuhteiden kuvaukseksi. Ehkä hämmästyttävin episodi Maccan privaattielämässä on lopulta hänen toinen avioliittonsa Heather Millsin kanssa. Vaikka kaikki McCartneyn ympärillä tuntuivat olevan varmoja, että Mills on pelkkä pyrkyri, ja ettei suhteella ole tulevaisuutta, ei McCartney ottanut muiden neuvoja kuuleviin korviinsa. Lopulta suhde päätyi todella rumiin oikeustaisteluihin, joiden viralliset raportit julkaistiin lisäksi kaiken kansan luettaviksi.
Tämän kaltainen itsepäisyys on leimannut myös McCartneyn musiikillista uraa. Huikean lahjakas taiteilija tuntuu paikoin olevan täysin sokea omille ideoilleen. Maccan historiasta löytyy lukuisia epäonnistuneita musiikki- ja elokuvaprojekteja, jotka olisivat pysyneet kuivilla vesillä, jos Sir Paul olisi vain kuunnellut myös muiden mielipiteitä. Vain John Lennon ja pitkäaikainen Beatles-tuottaja George Martin pystyivät sanomaan McCartneylle vastaan – ja lopputuloksen kaikki tietävät.
Sounes ei tosiaankaan kohtele McCartneyta kirjassaan silkkihansikkain. Maccasta nostetaan esiin hyvinkin kiusallisia asioita, mutta ylimääräistä mustamaalausta ei ole missään vaiheessa havaittavissa. Sounes on tarvittaessa kriittinen, mutta antaa myös asiaankuuluvaa tunnustusta läpi kirjan. Vaikka haastattelulausunnoissa arvostellaan McCartneyn luonnetta suorasukaisestikin, jäävät sympatiat lopulta Paulin puolelle. Maailman kuuluisimpiin henkilöihin kuuluva McCartney tuntuu yhä olevan sisimmässään tavallinen kadunmies, jolla on aikaa kaikille.
Sounesin Paul McCartney on ehdottoman pätevä kuvaus yhdestä aikamme legendoista. Se on kertomus äärimmäisen ahkerasta, lahjakkaasta ja päättäväisestä taiteilijasta, joka on kaiken suosion keskellä pysynyt suhteellisen järjissään. Ennen kaikkea se saa tekemään yhden johtopäätöksen: ilman Paul McCartneyn järkevyyttä ja aikaansaavuutta The Beatles ei olisi maailman suurin yhtye.
Teksti: Tommi Saarikoski
Kuva: Oli Gil / Wikimedia Commons