21.09.2011
Oululaisen Stachen suoraviivaisen grooven ja melodisen popin keitos on sillä tasolla että yhtye on aika nostaa desibeli.netin valokeilaan.
Oululainen Stache yhdistelee pop-ilmaisuunsa palikoita funk-munakkaasta groovesta aina haikeaan folk-tunnelmointiin asti sen verran maukkaasti ja melodisesti, että desibeli.net päätti ottaa yhtyeen luupin alle. Yhtyeen laulaja-kitaristi Aleksi Kauhanen ja rumpali Matti Manninen kertoivat bändistään sähköisessä juttutuokiossa. Eli herrat, ovatko nämä edellä mainitsemani, tuoreella kolmen kappaleen Game On-EP:llä kuuluvat, ääripäät samanlaiset myös pitkäsoittomuodossa? Miten itse haluaisitte tiivistää musiikillisen tyylinne lukijalle joka ei vielä ole sitä itse kuullut? Ja miksi juuri tällaista musiikkia?
- EP:llä ääripäät ovat melko räikeästi esillä. Menimme studioon äänittämään sillä hetkellä valmiimmat kappaleemme ja ne sattuivat olemaan nuo kolme. Teemme pop-musiikkia, joka on meidän mielestä kovaa ja tuoretta. Suoraviivainen groove lienee leimallisin musiikkiamme määrittävä piirre.
Mitkä ovat yhtyeenne musiikilliset vahvuudet ja mitkä olennaisimmat kehityksen paikat?
- Kukaan meistä tuskin pääsisi Sibikseen kertalaakista, mutta kimpassa soitamme ja laulamme makiasti, ja keikoista päätellen poljentomme käy jalan alle. Osaamme tehdä tarttuvia pop-ralleja, mutta toisaalta sovitus- ja soundipuolella voisimme olla monipuolisempia. Ongelma on tiedostettu ja parasta aikaa teemme työtä päästäksemme pois musiikilliselta mukavuusalueeltamme.
Pitääkö historiankirja kutinsa jos siinä lukee että vuoden 2008 perustamisen jälkeen Stache on tehnyt kaksi desibeli.netissäkin kehuja kerännyttä EP.tä ja keikkailut ainakin pohjoisemmassa Suomessa? Miten Stache syntyi, millainen kehityskaari tähänastista historiaa leimaa ja millä keinoin otatte Etelän haltuun?
- Biisejä ja keikkoja on ollut vuodesta 2007 alkaen. Nykymuotoinen Stache soitti ensimmäisen keikkansa Kemin Alhonkaturockissa 2009. Oman persoonallisen äänen etsiminen on ollut läsnä alusta lähtien ja alkaa hiljalleen löytää muottinsa. Marraskuussa 17.11. on eka keikka Helsingissä Henry´s Pubin Helatorstai-klubilla, jonka yhteydessä soitamme kolme muuta keikkaa Etelä-Suomessa. Pitkäsoiton julkaisun jälkeen soitamme täysimittaisen Suomen kiertueen.
Millaista palautetta olette muuten saaneet toiminnastanne?
- Hyvää ja huonoa. Huono on ollut onneksi suurimmaksi osaksi rakentavaa, vaikka Iin Iisakki-ravintolassa vanhempi herrasmies veikkasikin kovaan ääneen väärin seksuaalisen suuntautumisemme. Muutoin media ja yleisö ovat ottaneet tekemisemme vastaan yllättävänkin innokkaasti. Nuoret naiset vaikuttavat olevan otollista kohderyhmää musiikillemme. Grrr.
Kuka Stachessa tekee mitäkin? Millaisia piirteitä kukin jäsen tuo yhteiseen soppaan? Millaisia mieltymyksiä itse kullakin on ja miten se kuuluu Stachessa? Ketkä ovat luovat voimat, kuka puhaltaa pelin seis jos liikaa rönsyillään?
- Kaikilla on omat lähtökohtansa, mutta poppareita olemme kaikki. Me, Aleksi ja Matti, vastaamme pääasiassa biisinteosta, mutta jokainen maustaa tai myrkyttää soppaamme makunsa mukaan. Matilla on sovitusvaiheessa usein valtavasti hämmentäviä ideoita, joita Aleksi koettaa suoristaa. Joskus mökötämme aiheesta toisillemme hetken. Kokonaisuudesta vastaamme kuitenkin orkesterina, ja varsinkin äänitystilanteessa olemme havainneet hedelmälliseksi, että jokainen heittelee ideoita ilmaan vapaasti.
Stache on yksi niistä harvoista kotimaisista yhtyeistä joka muutaman EP:n jälkeen kuulostaa kohtuullisen valmiilta paketilta isompiinkin ympyröihin. Millaisella meiningillä olette luomassa debyyttipitkäsoittoa? Onko olemassa jo levy-yhtiö-kiinnostuksia, jakelijasopimuksia tai muuta vastaavaa? Onko teillä Suunnitelma?
- Nyt keskitymme siihen, että saamme aikaiseksi tuoreen kuuloisen, groovaavan pop-levyn. Julkaisuteknisiä asioita ei olla vielä suuremmin suunniteltu. Olisi hienoa, jos julkaisija löytyisi, mutta jos ei, julkaisemme levyn itse.
Miksi kaikista tarjokkaista juuri Stache kannattaa käydä tsekkaamassa keikalla?
- Siellä on paljon hyvännäköisiä naisia. Myös kosketinsoittajamme Niko Laamanen tunnetaan komeista kasvon- sekä vartalonpiirteistään. Lisäksi meillä on liuta kovia biisejä, joita soitamme tiukasti ja tulessa.
Kuinka monella Stache-yhtyeen jäsenellä on viikset - vai kumpuaako nimen tausta jostain muusta kuin moustachen lyhenteestä?
- Yhdellä jos toisellakin. Nimi kuulosti meidän mielestä siistiltä. Sehän muuten lausutaan "Stääs".
Haastattelu: Ilkka Valpasvuo, kuvat: Anssi Laamanen ja Hannu Hentilä / stache.fi