12.09.2011
Rovaniemeläinen Black Crucifixion juhlisti 20-vuotista uraansa julkaisemalla samanaikaisesti sekä vanhaa että uutta materiaalia.
Jos Bergenin maisemissa oli jonkinlainen henkinen koti 90-luvun alun norjalaiselle blackille, Suomesta tuo sija löytyi Rovaniemen suunnalta. Pohjolasta ei kantautunut korviin samanlaisia uutisia kuin Norjan suunnilta, mutta kiinnostavasta musiikista ei ollut pulaa. Eräs syvistä nietoksista noussut yhtye oli Black Crucifixion, jonka ensimmäinen aktiivikausi kesti 90-luvun puoliväliin asti.
Blackmetalin ”laimenemisen” vastalauseeksi yhtye hiljeni työstämään lopulta vuonna 2006 ilmestynyttä The Faustian Dream-pitkäsoittoa ja on sittemmin aktivoitunut vain enenevemmissä määrin. Nyt bändi suo ystävilleen tupla-annoksen tuimasti loimuavaa pohjolan metallia 20-vuotisen levytyshistoriansa kunniaksi.
Samaan aikaan ilmestyivät The Fallen One of Flames-EP:n (1991) ja Satanic Zeitgeist-liven toisiinsa naittava uudelleenjulkaisu sekä uutta materiaalia ja liveraitoja sisältävä Hope of Retaliation. Levyt ovat muotonsa puolesta kuin peilikuvat ja täten toimivat myös oivallisina läpileikkauksina bändin alkupisteestä tähän päivään asti.
The Fallen One of Flames/Satanic Zeitgeist
Soulseller
The Fallen One of Flames-debyytti on kiehtovaa kuultavaa. Tunnelmallaan vangitseva Flowing Downwards johdattelee maailmaan, joka on primitiivisyydessäänkin kuin sumun peitossa. Siihen uppoutuminen ei vaadi kummempaa valmistautumista tai asennoitumista – kesähelteelläkin kuunneltuna ilmassa on pakkasen tuntua.
Asianmukaiset suhinat ja rätinät ovat ilmeisen kovia kokeneilta nauhoilta työstetyllä remasterilla selkeästi esillä, mutta musiikin omalaatuisuuteen ne eivät vaikuta. Blastbeat-rähinöiden keskelläkin mieleen nousevat aikalaisia vahvemmin viikinkikauden jylhä Bathory sekä liikkeissään arvaamaton Celtic Frost. Levy esittelee horjuvuudessaankin hämmentävän hienostuneen yhtyeen, joka ei sittemminkään ole tyylistään tinkinyt.
Yhtyeen ensimmäiseltä keikalta koottu Satanic Zeitgeist on sen sijaan tasan sitä itseään. Aiemman vain pienenä vinyylieränä saatavilla olleen kuuden biisin kokooman nuhjuisten soundien seasta erottuva ulosanti on henkilöstä riippuen joko parasta ikinä tai synonyymi kuriositeettiarvolle. Kaikesta hienovaraisuudesta riisuttu alkukantainen rähinä turruttaa ennemmin kuin päästää lähelleen, mutta sopivassa olotilassa häiriintyneen mylvinnän sisuksiin saattaa tiensä löytää.
Instrumentaalisemmat tunnelmoinnit Phobos Watching You ja Leaving Rovaniemi by Night jäävät jokatapauksessa Satanic Zeitgeistin antoisimmaksi sisällöksi.
Hope of Retaliation
Soulseller
Musiikillisesti yhtye on modernisoitunut 20 vuodessa pienin askelin. Soundimielessä Hope of Retaliation jytää nykyaikaisesti, mutta biisit ovat selkeä osa TFOF:n aloittamaa jatkumoa. Melodioiden osuus kokonaisuudesta on kasvanut entisestään, mutta yhtyeen ote ei ole lipsunut. Alkuvoimaista mustaa räkää löytyy siinä missä hienovaraisesti rakennettuja suvantovaiheitakin. Tunnelmallisin välisoitoin yhteen nidottu kaaos on tanakasti yhtyeen hallinnassa.
Paljon kertoo se, että Celtic Frost ansaitsee tässä tekstissä toisenkin maininnan eikä vähiten Fornin vokaaleiden vuoksi. Miehen teatraalisesta julistamisesta etäiseen kuiskailuun kantava tyyli on läheistä sukua Tom Warriorille ja hyvä niin – rääkymiset ja örinät eivät liiemmin yhtyeen musiikkia palvelisi. Neljän varsinaisen uuden raidan oheen lykätty livemateriaali antaa jälleen kokonaisuudesta rujomman kuvan istuttaen silti vanhat ja uudemmat jyräykset sopusuhtaisesti samaan pöytään. Soundien puolesta live-osuus ei onneksi ole juuri sukua Satanic Zeitgeistille vaan kuulostaa hyvinkin selkeästi erottelevalta ja ennen kaikkea energiseltä. Liveraidoissa ei sinänsä ole mitään kovin ihmeellistä, mutta eivät ne irralliselta pakkopullaltakaan tunnu.
Hope of Retaliationin tärkeimmäksi meriitiksi osoittautuu sen kyky näyttää Black Crucifixionin elinvoimaisuus. Kyseessä on yhä hyvin oleellinen ja omaleimainen tekijä suomalaisen metallin sihisevissä sopukoissa, jonka liikkeitä tyylilajin ystävän on syytä pitää silmällä.
Teksti: Aleksi Leskinen
Kuvat: Encyclopedia Metallum, Teemu Nordlund (live)