26.08.2011
Helsinkiläisen Loistavan Polun musiikissa yhdistyy karu ja väkivaltainen postpunk-rähinä sekä uuden aallon herkempi tunnelmointi.
Desibeli.net: Millainen on Loistavan Polun historia tähän asti?
Toni: Aloitettiin joskus 2007 Sebastianin kanssa kahden akustisen kitaran kanssa soittamalla Noitalinna Huraa!:ta ja David Bowieta. Sebastian osti vähän myöhemmin käytetyn rumpukoneen ja Thomas tuli soittamaan koskettimia 2008. Nimeksi tuli joskus tuolloin Loistava Polku. Hommat etenivät paikallaan aika pitkään kunnes Juuso tuli kuvioihin joskus loppuvuodesta 2009. Sitten kuluikin noin puoli vuotta ja meillä oli kasassa setti ensimmäiselle keikalle, jonka jälkeen aloimme saamaan pientä huomiota ja muutamia keikkoja.
Thomas: En edes oikein muista miten lopulta liityin bändiin. Muistan vain kuinka Sebu pyysi minua soittelemaan Kaapelitehtaalle. Ensimmäisissä treeneissä se sanoi, että me ei sitten olla mitään oikeita muusikoita, että voit sitten heti lähteä pois jos alkaa vituttaan. Vieläkään en ole lähtenyt.
Juuso: Sebastian oli katsomassa toisen bändini keikkaa 2009. Juteltiin keikan jälkeen hetki ja kuulin Loistavasta Polusta. Innostuin postpunkista ja hieman skeptisen fiiliksen jälkeen soitto toimi yhtäkkiä täydellisesti yhteen kaikilla. Tuntui täydelliseltä soittaa siinä. Fiilis ja luovuus ovat edelleenkin samalla tasolla.
Desibeli.net: Bändin jäseniä ilmeisestikin yhdistää intohimo 80-luvun postpunkin ja uuden aallon pariin, mikä myös Loistavan Polun musiikissa kuuluu vahvasti. Mikä bändin omasta mielestä tekee Loistavasta Polusta tyylilajissaan ominaisuuksiltaan erityisen?
Sebastian: Keski-ikä on hyvin paljon pienempi kuin suurimmalla osalla alan yhtyeistä. Omaa tuotostaan on myös vaikeampi arvioida, että miten se eroaa tyylilajin ominaispiirteistä yleensä. Itse imen vaikutteita vähän kaikesta kovasti enkä pidä minkään ominaisen muista erottuvan soundin hakemista erityisen tärkeänä vaan katson, että se on tullakseen kun on. Kunhan ei pölli yleissoundiaan esimerkiksi Sisters Of Mercyltä tai muilta liikaa kopioiduilta bändeiltä niin on jo aika erityinen, koska yhtyeitä ei ole niin paljon (etenkään Suomessa).
Juuso: Jotenkin tuntuu siltä, että saamme tavoittelemamme karun ja “väkivaltaisen” soundin unohtamatta sitä herkempää puolta.
Toni: Suomeksi laulavia postpunk/mustahuuli -bändejä ei pahemmin enää ole ja ehkä se tekee jo tyylilajissa bändistä sinänsä erityisen. Myöskin ehkä se vaikuttaa, että soitamme juuri sitä mitä haluamme ja sillä tavalla kuin haluamme. Olemme ehkä nuoria muun skenen ikäluokkaan verrattuna ja se tuo vaihtelua tietyn naiiviuuden osalta.
Thomas: Meillä on biiseissä aika paljon piristävää vaihtelua. Osa biiseistä on hyvinkin raskaita ja toisaalta meissä on sit se Noitalinna-puoli. Silti onnistutaan kuulostamaan yhtenäiseltä.
Desibeli.net: Huominen-EP:llä huomio kiinnittyy melko paljon sanoituksiin, jotka kimpoilevat dekadentimmasta sekoilusta hempeämpiin tunnelmiin. Miten sanoitukset syntyvät – itse sävellysten ohessa vai määrittyvätkö kappaleet sanoitusten mukaan?
Sebastian: Suurimman osan sanotuksista teen minä ja yleensä minulla on valmiina sanoituksia, jotka syntyy sattumanvaraisesti tai jos löydän jotain, mitä olen vaikka teini-ikäisenä kirjoitellut. Niitä on myös hauska käyttää vaikka sitten pienen suodattimen läpi uudelleensovitettuna. Näin ollen yritän vähän kokeilla, että sopisiko joku tietty teksti vaikka jamiteltavan biisin tunnelmaan ja annan palaa. Nykyään saatan kyllä kirjoittaa biisin sanat vaikka treeneissä biisiä jamitellessa valmiiksi, koska sillä pääsee helposti tietynlaiseen vaadittuun fiilikseen.
Desibeli.net: Rumpukone tuntuu lisäävän EP:n häpeilemättömän kasarimaiseen tunnelmaan oman lisänsä. Oliko sen käyttäminen alusta alkaen tietoinen valinta?
Sebastian: Alesiksen SR-16 tuli hankittua muistaakseni vuonna 2007 ja se oli tietoinen valinta ottaa tollanen kevyen budjetin paukkuboksi. Malliin päädyin siksi, että se vaikutti helppokäyttöseltä, sain sen edullisesti käytettynä ja siinä oli paljon hyvänkuuloisia sampleja.
- SR-16 on itseasiassa julkastu vuonna 1991, mikäli oikein muistan (selittää osin sen rumuuden), mutta eivät olleet vielä tuohon mennessä ehtineet onneksi päivittää soundejaan uudelle vuosikymmenelle, vaan laatikossa pauhaa sisällä kunnon ihastusta herättävät kasarisoundit.
- Meillä on ollut parit rumpalikokeilut, mutta ollaan kuitenkin päädytty pysymään tuossa. Se on mukavaa, koska rumpuja on ikävä roudailla keikoille. Mikään täysin mahdoton asia ei rumpali ole, heti jos löytyy joku joka osaa taiteilla rumpujen kanssa niin kuin Aki Nawazi (Southern Death Cult), Nigel Preston (Death Cult) tai Kevin Haskins (Bauhaus) ja joka haluaisi soittaa bändissä tällaista musiikkia (ja voi myös olla paukuttamatta sillon ku muut haluaa puhua jotain) niin olen valmis viemään tuon kirpputorille.
Desibeli.net: Loistava Polku tuli vastaan nimenomaan live-tilanteessa ja tuntui lavalla nuoreksi bändiksi vaikuttavalta. Miten itse koette bändinne live-kokemuksena?
Sebastian: EP:n yleissoundi on mielestäni hieman vaisumpi kuin mitä loppupeleissä haettiin takaa, ja ollaan todettu että livenä saa meiningin paljon paremmin esille. Vielä kun keksisi miten se live-energia saataisiin kuulumaan levylle asti.
Juuso: “Pienet” tekniset ongelmat, jotka ovat melkeinpä muodostuneet tavaramerkiksemme, tuovat ehkä tietynlaista rikkautta lavalla. Se vaihtelevan agressiivinen ja tunnelmoiva fiilis tulee kuin itsestään, koska tuntuu kuin katsoisi peilikuvaa. Soiton tarkkuudella ei osassa biiseistä ole väliä, koska niissä on tietoiset sekavat kohdat. Kunhan saa karsean kuuloisen mökän. Se on hieno tunne.
Toni: Keikoilla soiton tarkkuudella on varsinkin omalta osaltani niin pieni merkitys, sillä huitelen ja hakkaan kitaraa mieleni mukaan, kunhan kitara kiertää ja kuulostaa oudolta. Se myös tuo tietynlaisen ainutlaatuisuuden jokaiseen keikkaan, mikä on omasta mielestäni hauskaa.
Thomas: Itsekin tykkään tehdä asioita aina vähän erilailla. Vaihtelen keikalle mukaan tulevia synia tilanteen ja fiiliksen mukaan. Harrastan myös paljon improvisointia ja sitä kautta soundimaailma omalta osaltani on aina hieman erilainen livenä.
Desibeli.net: Millaiset ovat Loistavan Polun lähitulevaisuuden suunnitelmat ja onko sellaisia tehty jo pidemmällekin ajalle?
Toni: Tehdään hiljalleen keikkoja ja äänitellään varmaankin ihan vain treeniksellä. Saimme Lumous-festivaalien jälkeen pienen levysopimuksen ja olemme parhaillaan touhuilemassa ensimmäisen kokopitkän parissa. Päivitettiin myös rumpukone ja ostettiin sen isoveli SR-18.
Haastattelu: Aleksi Leskinen
Kuvat: Loistava Polku