01.08.2011
Cykles kutoo musiikkiinsa indierockia, rautalankaa, kaihoa ja krautia.
Rantasalmelta helsinkiläistynyt Cykles herätti jokin aika sitten julkaistulla debyyttilevyllään kiinnostuksen – ja sai tarkemman tutustumisen jälkeen aikaan positiivisen reaktion. Omakustanteisesti julkaistu yhtyeen omaa nimeä kantava albumi on tasapainoinen kokonaisuus, jossa kuulaus yhdistyy tyylikkyyteen ja hallittu toisto kitaramelodioihin.
Desibeli.netin Mika Roth kuvailee arviossaan Cyklesin debyyttiä seuraavin sanoin:
”Ilmassa lentelevissä palasissa on aimo annos ilmavaa indierockia, rouheaa rautalankaa, sekä jopa pieniä siivuja uneliaan popin makeasta kakusta. Jotta coctail ei varmasti olisi millään tavoin vanhoillinen, on bändillä vielä selkeää lukkarinrakkautta krautrockin suuntaan. Tämä Berliini-Düsseldorf-kaipuu nousee myös tasaisin väliajoin taustalta etualalle, antaen samalla viimeisen silauksen Cyklesin soundille.”
Hyvä määrittely, mutta yhtyeen luomaa kudelmaa lienee kuitenkin syytä lähteä purkamaan itse kutojien kanssa. Desibeli.netin kysymyksiin Cyklesin menneisyydestä, nykyhetkestä ja tulevaisuudesta vastasi yhtyeen koko nelikko eli Ilkka Oikarinen, Sampo Oikarinen, Jyri Mikkilä ja Ville Keinonen.
Desibeli.net: Millainen on Cyklesin tähänastinen historia?
Ilkka: Olemme musisoineet nykyisten jäsenten kesken pitkään eri kokoonpanoissa. Ilkka, Sampo ja Jyri ovat kotoisin Rantasalmelta ja soitelleet erinäisissä kokoonpanoissa jo useamman vuoden. Villeen Ilkka tutustui 2000-luvun alkupuolella ja päätti myöhemmin pyytää häntä kitaristiksi kehitteillä olevaan bändiin. Cyklesin ensimmäinen versio perustettiin keväällä 2007. Muutamien miehistönvaihdoksien jälkeen kokoonpano vakiintui nykyiseksi keväällä 2010.
Desibeli.net: Kuinka kuvailisitte Cyklesin musiikkia ihmiselle, joka ei ole sitä kuullut?
Ilkka: Kaihoisia laulumelodioita, rautalankakitaroita, syntetisoituja arpeggioita, äänimaisemia, melodisia bassolinjoja, intensiivistä rumputyöskentelyä ja puhaltimia. Siinäpä kai ne pääainekset. Usein tulee myös sanottua, että käykää kuuntelemassa ja kuvailkaa sitten meille.
Monet ovat löytäneet biiseistämme useita erilaisia elementtejä. Joillekin tämä on ollut progea, joillekin nykypäivän indierockia/poppia. Osa on luonnehtinut myös krautrockiksi. Tietynlainen kaiho, haikeus ja utuisuus biiseissä on läsnä. Jotkut ovat väittäneet löytäneensä rivien välistä jopa nihilismiä. Joku käytti joskus sanaa "rautalankaindie". Kaipa sekin kertoo jotain.
Desibeli.net: Musiikkinne tuntuu ammentavan monista lähteistä. Millaisia ovat vaikutteenne?
Ilkka: Vaikutteiden listaus on aina hieman hankalaa, sillä kaikki koetut asiat vaikuttavat varmasti siihen, millaista musiikista loppujen lopuksi tulee. Biisit ovat syntyneet pitkän ajan kuluessa, mikä myös osaltaan selittää laajan vaikutteiden kirjon. Itse biisintekijänä ammennan useista eri lähteistä. Musiikin lisäksi esim. kirjallisuus ja elokuvat toimivat vaikutteina. Viime aikoina mm. Terrence Malickin ja Wim Wendersin leffat ovat kolahtaneet. Ehkä niillä on vaikutuksensa myös musiikkiin. Jossain biisienkirjoitusvaiheessa kuuntelin myös paljon vanhaa krautrockia, mikä epäilemättä antoi osalle biiseistä kraut-vivahteita.
Sampo: Mulla on tässä bändissä ja nykyään noin yleisestikin suurimpia vaikuttajia rumpalit, jotka pitää homman kasassa, ovat bändin backbone. Rumpalit, jotka soittavat kappaleen ehdoilla musikaalisesti.
Jyri: Itse olen jostan syystä yleensä pyrkinyt enemmän tai vähemmän tietoisesti välttämään soittamani musiikin liittämistä joihinkin tiettyihin artisteihin tai soittajiin. Tässä mielessä vois siis sanoa, että musiikillisia esikuvia ei ole, vaan oikeammin esikuvana ovat kaikki "hyvä" ja varsinkin "hyvällä" asenteella soitettu musiikki laidasta laitaan sekä kaikenlaiset erilaisia tunteita ja mielikuvia herättävät asiat. "Hyvyyden" kussakin tilanteessa määrittelee kokemansa perusteella alitajuntani, jonka elämää olen yrittänyt mahdollisimman vähän häiritä.
Cyklesin bassolinjoissa vaikeasti sanoiksi muotoiltavana ideologiana on ollut "puhtaan yksinkertaisuuden ja rujon kauneuden yhdistäminen särmikkyydellä maustettuun perinteeseen musiikin ehdoilla".
Ville: No jos jotain täytyy listata, niin tässä: Esa Pulliainen, Jimi Hendrix, Dave Gilmour, Ritchie Blackmore. Vanhan koulukunnan klassisia kepittäjiä.
Desibeli.net: Julkaisitte juuri debyyttipitkäsoittonne (Onnittelut siitä!). Millainen projekti levyn työstäminen oli?
Ilkka: Kiitokset! Projekti oli pitkä mutta antoisa. Aloitimme albumin työstämisen kesäkuussa 2010 Sonic Pump Studioilla Sörnäisissä, jossa nauhoitimme yhdentoista biisin pohjat (yksi biisi pudotettiin levyltä pois). Kappaleiden rakenteet ja soundit olivat studioon mennessä melko tarkkaan valmiiksi mietitty, sillä osa biiseistä oli jo aika vanhoja ja muotoonsa hioutuneita.
Jatkoimme nauhoituksia syksyn ja talven ajan treenikämpällämme Malminkartanossa ja erinäisissä muissa paikoissa. Viimeiset nauhoitukset tehtiin tammikuussa 2011. Levy miksattiin (miksaajana Julius Mauranen) ja masteroitiin (masteroijana Jaakko Viitalähde) maaliskuussa 2011. Valmiin masterin saatuamme lähettelimme sitä useille levy-yhtiöille. Vastauksia ei kuitenkaan kuulunut, joten päätimme julkaista tuotoksen itse.
Koko prosessin ajan mukana hääräsi studioteknikko/tuottaja Ossi Tuomela, jota ilman pitkäsoitto olisi varmasti jäänyt tekemättä. Ossin vaikutus levyn soundeihin on merkittävä ja Ossista muodostuikin prosessin aikana lähes bändin viides jäsen. Ossin merkitystä ei voi riittävästi korostaa!
Desibeli.net: Kuulopuheiden mukaan Cykles on kotonaan myös lavalla. Mitä
live-esiintyminen teille antaa?
Ilkka, Ville: Livesoitto on meille kaikille todella tärkeää. Tunnelmien luominen
livetilanteessa on meille olennaista.
Sampo: Itselleni livesoitto on yksi tärkeimmistä syistä soittaa. Omien tuotosten jakaminen ihmisten kanssa ja niistä välittömän palautteen saaminen on palkitsevaa. Keikkoja edeltävä jännitys ja keikan jälkeinen huojennus on mahtavaa ja paikoin uuvuttavaa (ts. laaja tunneskaala elettäväksi kovin lyhyen ajan sisään). Hyvin menneet keikat ovat mahtavia ja huonot keikat taas paskinta ikinä. Kenties siinäkin osa niiden viehätystä.
Jyri: Sampon pointti keikoista on osuva. Nuorempana ne jopa pelottivat – nykyään kutkuttavat mukavasti.
Desibeli.net: Mitä Cyklesin lähitulevaisuuden ja pidemmän tähtäimen suunnitelmiin kuuluu?
Ilkka: Uusien biisien työstö, yhdessä musisointi ja keikkojen järkkäily myös pääkaupunkiseudun ulkopuolelle ja ulkomaille (livesoitot painottuneet tähän asti lähinnä Helsinkiin) kuuluvat tulevaisuuden tavoitteisiin. Lisää materiaalia olisi myös tarkoitus nauhoittaa. Julkaisuformaatti on vielä auki, mutta albumikokonaisuuksien työstäminen (huolimatta nykypäivän biisikeskeisyydestä) tuntuu mielekkäimmältä. Vinyylijulkaisu olisi myös eräänlainen tulevaisuuden tavoite/haave. Tietysti olisi mukavaa jos joku levylafkakin tästä kiinnostuisi, niin ei tarvitsisi kaikkea omasta pussista kustantaa.
Kaikista tavoitteista huolimatta olisi myös toivottavaa että musiikki säilyisi meille leikkikenttänä, jossa ollaan vapaita (nykymaailmalle turhankin yleisistä) pitkän tähtäimen suunnitelmista ja ylenmääräisestä tavoitteellisuudesta. Toisaalta kaipa sitäkin voi pitää tavoitteena. ;-)
Haastattelu: Tuomas Tiainen
Kuvat: Noora Isoeskeli