20.05.2011
Edesmenneelle jamaikalaisen musiikin lähettiläälle Tero Kaskelle omistettu Volcano revisited on reggae-kirjojen aatelia.
Eronen
Bob Marleyn kuolema vuonna 1981 merkitsi monelle jamaikalaismusiikin ystävälle reggaen loppua. Maailmankuulun laulajan ennenaikainen poismeno jätti tyhjiön, jota oli mahdoton täyttää. Samalla kun fanit ja musiikkimedia etsivät uutta rastalähettilästä, oltiin täysin tietämättömiä siitä, että Jamaikalla oli siirrytty täysin uusiin kuvioihin jo muutamaa vuotta aiemmin. Tai tarkemmin sanottuna vanhoihin kuvioihin, kaiken alkupisteelle, dancehalliin. Sinne matkustivat syyskuussa 1983 myös suomalaiset Tero Kaski ja Pekka Vuorinen.
Reggaeta 70-luvulta lähtien harrastaneet Kaski ja Vuorinen olivat kuunnelleet ”kaiken” julkaistun jamaikalaismusiikin sekä käyneet Lontoossa konserteissa ja tutustumassa historiaan. Kasken Lapinlahdenkadulla sijainnut Black Star -levykauppa oli reggae-musiikkiin keskittyneiden liikkeiden huippua maailman mittakaavassa ja parin vuoden ajan parivaljakko oli pyörittänyt Cool Runnings -reggae-lehteä. Kuitenkin vasta matka Kingstoniin syyskuussa 1983 avasi silmät.
Kingstonissa muutos oli alkanut jo 1970-luvun lopussa. Jamaikalainen musiikki kääntyi sisäänpäin ja alkoi vuosikymmenen tauon jälkeen taas käsitellä aiheita, jotka koskettivat tavallista getossa elävää ihmistä. Edellisen vuosikymmenen uskonnolliset rasta-hymnit tai tulenpolttavat vallankumouslaulut eivät tuntuneet koventuneessa poliittisessa tilanteessa uskottavilta, kun jo jokapäiväisestä elämästä selviäminen oli työlästä. Kansa halusi unohtaa arkiset huolet edes hetkeksi.
Kaski ja Vuorinen etsiytyivät Henry ”Junjo” Lawesin vastikään perustaman Volcano-soundsystemin liepeille. Suomalaisparivaljakko oli alkulähteillä. Lawes oli toiminut dancehallin sytyttäneenä kipinänä viemällä nuoren Barrington Levyn studioon vuonna 1979. Muutaman vuoden ajan Lawes oli saaren kuumin tuottaja. Menestysreseptiin kuuluivat, laulajien ja DJ:den lisäksi, painavia uusversioita vanhoista Studio 1 -rytmeistä soittanut Roots Radics -yhtye sekä soundit kohdilleen ruuvannut studiovelho Scientist.
Kingstonin getoissa suomalaiset ihmettelivät ja ihastelivat tunnelmaa tansseissa. Karibian sysimustassa yössä kaiutinvuorista jylisi kehoa täristävä basso ja diskantit pistivät kuin neulat. Selektori soitti levyjä, joiden päälle mikkimies kommentoi paksulla patwa'lla. Lavalle asteli soundin omia ja vierailevia DJ:tä ja laulajia. Paikalla olivat kaikki reggaen tähdet: Volcanon vakio-DJ Burro Banton, siviilissä pidättyväinen Josey Wales, dancehall-laulaja nro 1 Barrington Levy, heleä-ääninen roots-veteraani Horace Andy, uransa jo lapsena aloittanut Little John... Ainoastaan Lawesin albiino hittinikkari, ulkomailla kiertueella ollut DJ Yellowman, uupui.
Yleensä Kaski haastatteli samalla kun Vuorinen kuvasi ja heitteli ilmoille uusia kysymyksenaiheita. Kokemuksista syntyi kirja Reggae Inna Dancehall Style (Black Star, 1984). Uraauurtava teos oli ensimmäinen, joka käsitteli dancehallia arvoisenaan musiikillisena ja yhteiskunnallisena ilmiönä. Enimmäkseen mustavalkoinen alle satasivuinen opus on klassikko, joka kuuluu Jamaikalaisen musiikin ystävän kirjahyllyn peruskokoelmiin.
Levykauppa Erosen kustantama Volcano Revisited on enemmän kuin alkuperäisen laajennettu versio. Oikeastaan voidaan puhua kokonaan uudesta teoksesta – sivuja on tullut lisää toistasataa, kaikki kuvat ovat väreissä ja ulkoasu on rukattu ajanmukaiseksi. Näyttävä ja informatiivinen kirja on otettu maailmalla vastaan innostuneesti. Vuonna 2001 sydänkohtaukseen menehtyneelle Kaskelle omistettu Volcano Revisited istuu nätisti alkuperäisen teoksen viereen.
Suurin osa kirjasta koostuu haastatteluista. Dancehall-kuvioihin sukelletaan artistien, muusikoiden, tuottajien ja äänittäjien opastuksella. Haastatteluissa on käsinkosketeltava ”siellä olemisen” tuntu, eikä yhtä kattavaa selvitystä näin spesifistä aiheesta ja rajatusta aikakaudesta tultane heti näkemään. 1980-luvun alun reggaensa tuntevalle kyseessä on kultakaivos, mutta vasta-alkaja ei välttämättä tunne kaikkia nimiä. Näyttävän ulkoasunsa ja runsaan kuvamateriaalinsa vuoksi kirja saattaa hyvinkin herättää noviisissakin halun perehtyä aiheeseen tarkemmin.
Keskiössä on Volcano-soundi, mutta myös ulkopuolisia tekijäitä jututetaan. Tuottaja Sylvan Morrisin, kosketinsoittaja Jackie Mittoon ja basisti Bagga Walkerin haastattelut valottavat mielenkiintoisesti jamaikalaisen musiikkiteollisuuden kiemuroita ja klassikkolevytysten tekemiseen liittyviä yksityiskohtia. Pitkää päivää studiossa tehneet työmyyrät saivat pieniä palkkioita eikä tekijänoikeuksista osattu pitää kiinni. Tuhansia postereita uransa aikana piirtäneen julistetaiteilija Denzil ”Sassa” Naarin tekemät dancehall-mainokset ovat väreissä. Väkivaltaisen yhteiskunnan pimeä puoli tulee myös ilmi – römeä-äänisen Prince Far I:n haastattelu syyskuussa 1983 jäi miehen viimeiseksi. DJ murhattiin kylmäverisesti kotonaan vain muutamaa päivää myöhemmin.
Asiantuntevaa ja kiinnostavaa tekstiä tukee laadukas kuvamateriaali. Vuorisen ja Kasken sekä matkakumppanien Tapani Piiraisen ja Juha Nyyssölän valokuvista välittyy nuhjuinen ja likainen mutta vilpittömyyttä ja elinvoimaa pursuava maailma. Artistien lisäksi esille pääsevät Kingstonin kujat, ihmiset ja eläimet.
Volcano Revisited ei ole vain vuoden paras reggae-kirja. Se on yksi parhaista ja kiinnostavimmista reggae-kirjoista kautta aikojen.
Teksti: Tuomas Tiainen
Kuvat: Pekka Vuorinen