Pienet

Pienet - Maaliskuu 2011

15.03.2011


'HeviKorolla' HeviKorolla: cd-r 2011

HeviKorolla jatkaa riehakkaan r√§k√§punkin tekemist√§ sopan l√§iskyess√§ ja soitinten r√§iskyess√§. Seitsem√§n vuotta sitten t√∂rm√§sin ensi kertaa b√§ndin Kotipolttoseen, mink√§ j√§lkeen n√§iden Klamydian sielunveljien toimia on tullut seurattua kiinnostuneena. T√§m√§nkertainen tuliannos on seitsem√§n rallin mittainen, ja kieli on edelleen poskessa ‚Äď sek√§ v√§h√§n muuallakin.

Karut tarinat kertovat meille mm. mitä tapahtuu kun voitetaan lotossa pikkusumma (Se on siinä), tai kun beibi ilmoittaa, että nyt riitti (Ykä). Tarttuvien rallien tekeminen on aina onnistunut hämeenlinnalaisilta, eikä vuoden 2011 annos muodosta poikkeusta. Riemastuttavimmat hetket vietetään rankemmin punkahtavan Tää on Hämpton -rallin seurassa, sekä Tänään niinkuin Fonzie tilityksen parissa.

Eih√§n el√§m√§ pelkk√§√§ biletyst√§ ole, mutta aina silloin t√§ll√∂in kannattaa pist√§√§ aivot narikkaan, ja antaa HeviKorollan kaltaisten orkesterien tarttua rattiin. ‚ÄĚVaikka huomenna taas paskaa niskaan satais mullon hyv√§ boogie‚ÄĚ.

Mika Roth


Eepee #1 Jerry Kannu & Lentopetroolit: Eepee #1

Vantaalainen Jerry Kannu & Lentopetroolit tarjoaa saatteessaan ääripäikseen Tehosekoittimen ja Popedan, joiden väli ei lopulta ole mitenkään valtavan kaukana toisistaan. Eli suoraviivaisesta ja tunteella ladatusta rock-haarasta rehellisellä suomenkielellä ja aika äijällä meiningillä on kyse. Pääkaupunkiseudun Lemmenpyssyt? Ehkä ei, mutta nimestä ei voi silti vetää suuntaviivoja mihinkään tanssilavaorkesteriin taikka huumorihumppaan. Rautalankaa sieltä kyllä hieman löytyy. Popmelodista bluespohjaista rockia, niin kuin suurin osa länsimaisesta pop-musiikista. Eniten kuitenkin rock.

Vaikka b√§ndi on uusi tulokas, l√∂ytyy soittajilta toistakymment√§ vuotta soittokokemusta. Mik√§ kielt√§m√§tt√§ n√§kyy soiton valmiudessa ja rutiinissa. Johnny B. Goodea aika suoraan hy√∂dynt√§v√§ Kuuleeko lennonjohto? voisi olla sit√§ rockeinta Kari Peitsamoa, avausraita Grilli Atlantis on ilmavampaa kuulasta rock-bluesia. Intohimoa tavoitellaan, mutta p√§√§st√§√§nk√∂ sinne asti? No, ehk√§ sellaisella riettaalla tavalla sinnep√§in‚Ķ Rock ¬īn¬īRoll Tyt√∂t svengaa porno-teharisti, tehokkaimman vaikutuksen antava, olennaiseen keskittyv√§ Kylm√§√§ kaljaa vaihtaa vapaalle mukavan akustisesti. N√§it√§ lis√§√§! Kaiken kaikkiaan ihan onnistunut lis√§ys rock-tarjontaan.

Ilkka Valpasvuo


'Kalashnikov' Kalashnikov: Kalashnikov EP

Kalashnikov -yhtyeen nelj√§n biisin EP jatkaa samalla autereisen poprockin kaavalla mihin viimekes√§inen pitk√§soitto luotti. Toki yhtyeen tekstuaalisessa annissa on hivenen jonkinlaista persoonallista nyrj√§ht√§neisyytt√§, joka tuodaan kuitenkin ulos pumpuliin k√§√§rittyn√§. Loppumauksi j√§√§ melodinen haaveilu, unelias mutta positiivinen avaruus ja soiton puolesta aika suoraviivainen kitarapop. Kalashnikovin soitto on miellytt√§v√§√§ ja my√∂s koulukasta, mutta sellaista viimeist√§ kipin√§√§ biiseihin t√§ll√§kin EP:ll√§ kaipaa. Joku Saastaiset siat kevytgroovailee osuvasti mutta hokemat ja sanarakennelmat j√§√§v√§t mieleen vain puolittain. Lupauksia annetaan paljon mutta niiden lopullinen lunastus j√§√§ hiukan huulille. Toki eteenp√§in menn√§√§n levy levylt√§ ja yhtyeen persoona alkaa olla kyps√§. Mutta onko se liiankin sis√§siistiksi kasvanut..? Joka tapauksessa Jussi Tuohinon laulua kuuntelee ilokseen, soiton kepe√§ svengi toimii eik√§ Alueen ‚ÄĚkiitos kuntaliitos‚ÄĚ-sloganin kaltaisia riimikukkasia onneksi viljell√§ liikaa. Ihan suoraviivaisin ei Kalashnikovin sanakyn√§ ole, joka sekin tuo persoonaa pakettiin. Samalla se toki saattaa vied√§ yhtyeelt√§ yksinkertaisemman ilmaisun yst√§vien suosion.

Ilkka Valpasvuo


Perfect World Like Tomorrow: Perfect World

Turkulainen Like Tomorrow ei h√§ik√§ise levyns√§ ulkomuodolla, mutta ansiokas saate (tai pikemminkin biografia) ja varsinkin musiikilliset avut antavat yhtyeest√§ valmiin kuvan. Avausraita Crossfade tuo korostetun metallisella, mutta konstailemattomalla riffittelyll√§√§n mieleen Ride The Lightningin aikaisen Metallican, mutta h√∂ll√§√§ ‚Äď kielt√§m√§tt√§ hieman turhankin tutun kuuloisen s√§keist√∂n j√§lkeen - otetta kertos√§keeseen juuri sopivasti. Kakkosraita Perfect World luovii eeppisen maiseman ja hempe√§mpien melodiakulkujen rajamailla ja toimiikin sarallaan melko mallikkaasti. P√§√§t√∂snumeron virkaa ajava akustinen balladi on n√§ps√§kk√§ n√§yte orkesterin notkeudesta, mutta karkaa t√§st√§ kolmikosta nopeimmin korvien v√§list√§. ¬†

Naislaulun kannatteleman melodisen hevin ristiaallokossa pinnalla pysyminen on haaste, josta Like Tomorrow tuntuu selviytyvän hyvin. Genren ilmeisimpien vaikuttajien jättämät jäljet ovat selkeästi näkyvillä, mutta tuttuja temppuja osataan soveltaa monipuolisesti ja kappaleista löytyy hitikkäitä kertosäkeitä syvempääkin sisältöä. Lyhykäinen julkaisu jättää pikkunälän jälkeensä, joten on jännä nähdä onnistuuko bändi näillä voimillaan kutomaan pidemmästäkin levystä tiukkaotteisen ja kiinnostavan kokemuksen.

Aleksi Leskinen


'Prepare Mantequilla: Prepare for Awesomeness (EP)

Etanoli, hiki ja p√§√§kallot. N√§it√§ perusraaka-aineita k√§ytt√§√§ polttoaineenaan helsinkil√§inen, vuonna 2007 trioksi kutistunut kaahauskone Mantequilla. Crossover-trashi√§ ja stoner-kiehuntaa suoraviivaiseen rock-poljentoon sekoitteleva yhtye mainitsee esikuvikseen Panteran, Black Sabbathin ja AC/DC:n kaltaiset orkesterit, eik√§ m√§√§ritelm√§llisesti kovin kauas n√§ist√§ maisemista kadotakaan. Er√§√§nlaisesta kotoisesta Mastodon-pikkuserkusta on siis kysymys, vaikka melodiankuljetustasolla hieman eri kent√§ll√§ liikutaankin. Henkil√∂kohtaiseen havaintokentt√§√§ni kantautui kaikuja lis√§ksi yht√§√§lt√§ D.R.I.:n post-hc-metallin ja toisaalta Peer G√ľntin bensankatkuisen rock-ilmaisunkin tyylipaleteista. Kevyist√§ ennakkoluuloistani poiketen, onnistuu yhtye sekoittelemaan esikuviensa ilmaisullisia piirteit√§ kohtuullisen mukiinmenev√§sti.

Vahvimmillaan Mantequilla on hyviä koukkuja sisältävissä unisono-riffittelyissään, vaikkeivät nuo aina niin kovin originelleja olekaan. Suoraviivaisen poljennon keskeltä löytyy muutaman kuuntelukerran jälkeen myös enemmän rakenteellista vaihtelua kuin blanko-kokemus antaa ymmärtää. Viinahöyryt ja kuolemateemat yhdistettyinä taitelija-, orkesteri- ja äänitteen nimeämiskäytäntöihin, kertovat myös parodiantajusta, vaikka mistään vitsistä ei yhtyeen musiikissa kaiketi olekaan kysymys. Silti tuntuu, että tällainen alatyylielementtien hyödyntämisen lyhyt historia tahkottiin katkeraan päätökseensä jo Tankardin ja Wermachtin kaltaisten orkestereiden 80-luvun jälkipuoliskon tuotannossa. Soitannollisesti etenkin rumputyöskentely kannattelee meininkiä kelvollisesti, joskin yhteissoittoon ja levyn yleiseen soundimaailmaan olisin kaivannut lievästi tiukkuutta lisää. Nyanssi- ja dynamiikkatasolla osin yksipuoliseksi jäävä laulu, toimii aggressiivisessa ulosannissaan kuitenkin varsin mukavasti.

Rami Turtiainen


Mauno Paajanen

Mauno Paajanen ei ole mikään tunnetuin tekijä suomalaisessa popissa, vaikka mies on aloittanut musiikin julkaisemisen jo meikäläisen syntymän aikoihin seitkytluvun loppupuolella. 2000-luvun puolella aktivoitunut laulaja-lauluntekijä sukeltaa kevyesti kadun hämärämmälle puolelle ihan tarttuvalla otteella. Psykedelia loistaa tällä kahden biisin näytteellä Matin ja Miian aika sisäsiistinä kevytfunk-wahwahina ja mollissa hiippailevalla otteella, joka kuitenkin vaihtuu kakkosraidalla Hait tyttöjä syö avaran akustiseen tunnelmointiin ja kiirettömään duuri-haaveiluun. Vaikka Paajasen sävellykset eivät mitenkään heitä selälleen, on miehellä riittävästi koukkuja ja persoonaa jotta biiseihin kannattaa tutustua.

Ilkka Valpasvuo


Words of Dead God MMD: Words of Dead God

MMD:n kakkosdemo Words of Dead God on vaikuttavimpia ja tasapainoisimpia demokokonaisuuksia, mitä on kuunaan vastaan tullut. Ilkeää, teollisvivahteista darkmetalia tarjoillaan neljän biisin verran sisällön kaarrellessa kivitalomaisen järeästä takomisesta tsunamimaiseen kaaokseen, jonka tuhovoimaa kuulija ei kykene kyseenalaistamaan. Ansiokas synatoiminta on demolla hyvin esillä painostamassa kuulijaa ja vokalisti jyräyksen kärjessä taitaa niin korkeamman kärinän kuin dööttismuristelun.

Biiseistä With Cold Lips I Kiss the Fallen One avaa pelin tehokkaan suoraviivaisesti kun taas Purulent Web of Deception esittelee hallittua kaaosta parhaimmillaan. Rage In Blood vakuuttaa paisuttelullaan ja nimibiisi täydentää viimeisenä vartin mittaista pakettia. Biisit esittää selkeästi tiukka ja taitava kokoonpano, studiojälki on tasokasta ja homma on muutenkin kaikin puolin ammattimaisesti hanskassa. Tämän näytteen perusteella ehdottomasti albumitasolle valmis bändi.

Jarmo Panula


Norsupoolo Norsupoolo

Tamperelaista nelikkoa Norsupoolo voisi nimen puolesta pitää hilpeänäkin tuttavuutena, vallankin kun yhtye mainostaa vielä soitostaan löytyvän rockgroovea funkia. Totuus Kaisa Karhun tumman kuulaan laulun marinoimasta soitosta on kuitenkin, vaikkakin poukkoilevaa niin silti enemmän melodista suomirockia. Wah wah-groove on toki läsnä ja soitossa on hyvä juoksutus. Silti kokonaisilmaisun tummuus ja kylmyys jotenkin vie paketista funkin lämmön ja hien. Kauhean väkinäistä meininki ei onneksi ole, mutta nauhoitusjäljen lievä tönkköys ei ainakaan auta musiikin sielun esille kuorimista. Periaatteessa kaava on lupaava, mutta hiomista tarvitaan vielä. Eikä biisikynä lopulta koukuta sillä tavalla että kappaleet jäisivät päähän pyörimään.

Ilkka Valpasvuo


Blue Ribbon Ochre Room: Blue Ribbon

Tamperelainen Ochre Room syntyi noin vuosi sitten rakkaudesta ‚ÄĚvanhaan kunnon musiikkiin‚ÄĚ ja amerikkalaisen laulunkirjoitusperinteen mystiikkaan. Saatteessa heitettyjen esikuvanimien Dylan, Young, Kristofferson, Springsteen ohella viitekehykseksi tarjoillaan seitkytluvun rockia, my√∂hemp√§√§ vaihtoehtokantria ja jopa jazzia ja bluesia. Osuvin tarjottu tiivistys on ehk√§ pohjoisen melankolian yhdist√§minen pohjoisamerikkalaiseen lauluperinteeseen.

Tällä kolmen kappaleen näytteellä nelikon soitto on ajattoman kiireetöntä ja avaran akustista asian äärellä haaveilemista. Lauri Myllymäen kaartavan melodinen laulu yhdessä uneliaan hymyävästi näppäilevän soiton kanssa ilahduttaa korvaa jo avausraidalla A Little Cloud. Yhtyeeltä löytyy myös rock-vaihde, mutta sitä käytetään mukavan herkästi ja musiikin kaunista pienuutta tukien, ei sen yli jyräten. Kuten esimerkiksi komean neilyoungmaisesti kaartavassa Shooting Ghostsissa Pääasiassa sanat folk, melankoliapop ja americana-kantri ovat kuitenkin keskiössä. EP: n nimibiisi Blue Ribbon löytää jopa huuliharpun mukaan, sykkien akustisen eläväisesti kiireettömässä harmoniassa ilman turhia pullistelutarpeita. Hyvä debyytti!

Ilkka Valpasvuo


Demo 2010 Path Of Mine: Demo 2010

Jo viime kes√§ll√§ julkaistu h√§meenlinnalaisen Path Of Minen ensidemo on melko kaksijakoinen tapaus ‚Äď juuri sopivaa, n√§yte kun tarjoilee kuultavaksikin tasan kaksi kappaletta. P√§√§llisin puolin homma on kuosissa; keskitempoisen, tunnelmallisen deathin rysk√§√§minen hoituu orkesterilta p√§tev√§sti ja monipuolisuuttakin l√∂ytyy. Kuvasta nimitt√§in erottuu yht√§lailla Strapping Young Ladin kuin my√∂s vuonojen suuntaan viittailevia vaikutteita.

Tuotos on silti helposti tunnistettavissa nimenomaan ensimm√§iseksi tuotokseksi. Soundipuoli ei aivan toimi ‚Äď varsinkin muovisille rumpusoundeille kannattaisi tehd√§ jotain viimeist√§√§n sit√§ my√∂t√§ kun demotasolta noustaan pidempien julkaisujen maailmaan. Kummastakin kappaleesta l√∂ytyy mukavasti s√§vyj√§ sek√§ ihan n√§ps√§kk√§√§ sovitusty√∂t√§, mutta likimain kolmen minuutin kestot j√§tt√§v√§t ristiriitaisia fiiliksi√§. Toisaalta niukka ja tiivis ilmaisu voi hyvinkin olla ilmaisua parhaimmillaan, mutta b√§ndin tyylisuunta huomioonottaen ei voi v√§ltty√§ tunteelta, ett√§ ideamarkkinoilta on vain l√§hdetty rytin√§ll√§: kappaleita olisi varaa vied√§ viel√§ rutkasti pidemm√§lle. Esimerkiksi ykk√∂sraita Twelven loppufiilistely tuntuu vain j√§√§v√§n kesken. Ensidemoksi silti suhteellisen lupaavaa j√§lke√§, joten eikun seuraavaa n√§ytett√§ odotellessa ‚Äď joka ep√§ilem√§tt√§ onkin jo ovella, kuinkas t√§ss√§ nyt n√§in k√§vi?

Aleksi Leskinen


Promised Land: The Universe Is a Hologram

Saatteen kuvan perusteella Promised Landin nelikkoa ei todellakaan ole i√§ll√§ pilattu. The Universe Is a Hologram -demon perusteella yhtyeell√§ ei my√∂sk√§√§n ole liikaa kokemusta, mutta kyll√§kin mukavan tuoreelta tuntuva klassinen ote touhuunsa. Onko yhtyeen nimi otettu Queensr√Ņchen levyst√§ ei selvi√§, mutta hard rockiin ja heviin kes√§ll√§ 2010 perustettu nelikko on kallellaan. Ja onneksi vaihtelevan dogmaattisesti suhteessa innoittajiinsa, joihin lukeutuvat mm. alansa ykk√∂snimet Black Sabbathista Mot√∂rheadiin.

Biiseistä Tough Enough on suoraviivainen, riffiin perustuva rykäys ja ihan toimiva sellainen. All Hallows Eve ja Insignificance käynnistyvät ja käyvät melodisemmin ja rauhallisemmin, vaikka niidenkin peruskuvio pyörii sahaavien kitaroiden, tuplabasareiden ja soolojen parissa. Päätöskappale Promised Land halajaa luvattuun maahan koollaan, ja välttää pahimmat pitkien biisien sudenkuopat, vaikka materiaalia on useamman kappaleen aineiksi. Yhtye on mielenkiintoisempi monipuolisena, vaikka puutteitakin riittää: soitto on välillä kankeaa, laulu osin turhan varovaista ja kliseitä paukutellaan esim. tuplabasareiden muodossa kuin entinen mies henkseleitään. On kuitenkin ilahduttavaa, ettei Promised Land kuulostaa oikeastaan yhdeltäkään ilmoittamaltaan vaikutteelta. Ensimmäiseksi demoksi mielenkiintoa herättävä.

Jani Ekblom


'Cold The Orkestra: Cold Day In Hell

The Orkestran kolmibiisisen irkku-tinapilli-fiilistelyllä käynnistyvä nimibiisi aiheuttaa pienoisen pettymyksen lupaavan alkunsa jälkeen: eikö tällaista raskaamman puoleista, putkelle tuotettua ja kaikille sopivaa radiorockia tehdä jo ihan tarpeeksi? Vuonna 2006 perustettu nelikko onnistuu toisaalta siinä, missä niin monet vastaavat eivät: biisiensä joukossa on oikeasti hyviä, eikä mainostettu monipuolisuutensakaan tarkoita päälle liimattuja syntsamattoja vaan uskallusta haastaa perinteitä mm. rakenteellisesti.

Kakkosbiisi Without The Sun ei irkkuile vaan tarjoaa metallisemman ja elektronisesti sovitetun näkemyksen samasta aiheesta: melkein-popbiisin kaava, kiva kertsi ja kaikin puolin toimivaa soittelua. Just Like Me kulkee rauhallisemmin, mutta pohjimmiltaan ihan samoilla apajilla kuin aiemmat kappaleet. Nimibiisissä upealta kuulostavaan Jussi Mikkolan lauluun ei ole saatu muissa biiseissä samaa tenhoa; Without The Sunissa se ei nouse esiin, ja päätöksessä pienet puutteet englannin ääntämyksessä paistavat läpi. Kokonaisuutena Cold Day In Hell on silti toimiva paketti melodista, raskasta ja harmitonta rockia suoraan radioaalloille.

Jani Ekblom
Lukukertoja: 6718
Facebook
Artistihaku
Pienissš myŲs