02.03.2011
Iäkäs muttei suinkaan vanhentunut musikaali käsittelee edelleen ajankohtaisia ja kipeitä teemoja.
10. helmikuuta Tampereen Pyynikkisalissa sai ensi-iltansa West Side Story, joka pyrkii olemaan mahdollisimman uskollinen Leonard Bernsteinin ja Arthur Laurentsin alkuperäiselle teokselle. Ammattilaisin vahvistettu opiskelijamusikaali lähestyy jo monesti kaluttua aihetta tuoreesta kulmasta, heittäen peliin tekijöiden koko nuoruuden vimman ja voiman. Ohjauksesta ja koreografiasta vastaava Markku Nenonen on itsekin esiintynyt estradeilla eri puolilla maailmaa, ja kokemuksesta on ollut varmasti hyötyä, kun yli kolmekymmentä Tamk Musiikin ja Tampereen konservatorion laulajaa ja tanssijaa on muovattu yhtenäiseksi ryhmäksi.
Italialainen Luigi da Porto kirjoitti jo 1520-luvulla ensimmäisen version Romeosta ja Juliasta, mutta vasta William Shakespearen 70 vuotta myöhemmin luoma näytelmä teki siitä kuolemattoman. Tuon jälkeen tarina kahdesta rakastavaisesta on kerrottu moneen otteeseen, ja eräs menestyksekkäimmistä sovituksista on tähän mennessä ollut juuri musikaali West Side Story vuodelta 1957.
Tarina sijoittuu 50-luvun New Yorkiin, jossa kaksi kilpailevaa jengiä, Jetit ja Hait, taistelevat pienen kadunpätkän hallinnasta. Kuinka ollakaan keskelle tätä mittelöä syttyy äkkiarvaamatta rakkaustarina, joka kaikessa mahdottomuudessaan on juuri niin suunnattoman koskettava. Maksimaaliseen autenttisuuteen pyrkivä puvustus, taiten luotu valaistus, sekä rajattua tilaa kekseliäästi hyödyntävä lavastus auttavat pääsemään tunnelmaan, mutta tarinan todelliset tähdet ovat silti sen kaksi keskiössä olevaa rakastavaista.
Marian ja Tonyn roolit näyttelevät Suvi Väyrynen ja Eero Lasorla puhaltavat vanhan tarinan eloon vahvoilla tulkinnoillaan. Raavainkin mies herkistyy Lasorlan laulaessa tunteiden huumassa Maria, ja kun pari yhdessä haaveilee paremmasta huomisesta (Yhteinen tie (One Hand, One Heart) ja Vien sinut pois (Somewhere)) saa se kuin luonnostaan uskomaan keskelle vihaa syntyvään rakkaustarinaan. Laulun lisäksi pääpari hallitsee myös varsinaisen näyttelemisen. Tonyn ja Riffin väliset kohtaukset luovat jännitettä, ja pääparin kuolematon parvekekohtaaminen on jälleen upeaa katsottavaa.
Jettien jengijohtaja Riff, jota esittää Jukka Wennström, johtaa ryhmänsä väkeviin tanssikohtauksiin, jotka tuovat katujen kuuman sykkeen suoraan estradille. Vastapuolella Haiden komennosta vastaa Bernardo (Miika Riekkinen), jonka johdolla puertoricolaiset lähtevät mukaan mittelöihin vähintäänkin yhtä suurella sykkeellä. Fyysistä voimaa ja akrobaattisuutta huokuvien jengijohtajien rinnalle nousee useissa kohtauksissa Helena Rängmanin esittämä Anita, jonka räiskyvä persoona ja valloittava karisma uhkaa varastaa parissa kohdin koko shown.
Yli puoli vuosisataa sitten ensiesityksensä saanut musikaali on jo iäkäs, mutta ei suinkaan vanhentunut. Kipeät teemat joita se käsittelee, ovat edelleen ajankohtaisia. Kaikki rajat ylittävän rakkauden lisäksi teoksessa tutkitaan suvaitsemattomuutta sekä kyvyttömyyttä nähdä oman pienen laatikon ulkopuolelle.
Tämä arvio pohjaa West Side Storyn iltaesitykseen 19.2.2011.
Teksti: Mika Roth
Kuvat: Ari Ijäs