22.06.2010
Kuopiolaisen Aukean tänä keväänä ilmestyneeseen debyyttijulkaisuun on helppo tykästyä. Hienoon itsetehtyyn kanteen pakattu Kujalla-EP ja sen neljä biisillistä progressiivishenkisellä otteella soitettua popmusiikkia kielii yhtyeestä, jolla on sekä taitoa että näkemystä. Yhtyeen jäsenistöä katsoessa – Annika Tepponen (laulu), Anssi Neuvonen (kitara), Ari Autio (basso), Timo Keinänen (koskettimet) ja Lassi Ylönen (rummut) – voikin nähdä yhteyksiä muihin mielenkiintoisiin ja osaaviin yhtyeisiin.
Mutta vaikka Aukean jäseniä löytyy myös hieman nimeäkin saavuttaneiden yhtyeiden riveistä, ei se anna itsestään sivuprojektin vaikutelmaa. Kujalla henkii ammattimaisuutta ja Tepposen heleän äänen ja Neuvosen sävelkynän johtamana yhtyeeltä voi tulevaisuudessa odottaa paljon. Yhtyeen puolesta valokeila-haastattelussa kysymyksiin vastasivat Annika Tepponen ja Lassi Ylönen.
Onko Aukean jäsenillä taustaa muissa yhtyeissä?
Lassi: Anssi ja Ari musisoivat indierock-yhtyeessä Neufvoin. Timo ja minä toteutamme mieltymyksiämme 70-luvun raskaampaan rockiin ja progeen Taste Utopiassa. Itse soitan perkussioita myös Death Rockstar Societyssa sekä tuotan keveähköä pop-höttöä Lasmatic-nimen alla, Annikan ollessa solistina. Lisäksi Ari, Annika ja minä soitimme lukioaikoina yhtyeessä nimeltä Second Astral Movement.
Miksi perustitte uuden yhtyeen?
Lassi: Second Astral Movementin hajottua kitaristipulaan, jäljelle jääneille jäsenille oli selvä, että haluamme jatkaa musiikin tekemistä yhdessä. Siispä vaivihkaan tiedustelimme Arilta, joka jo silloin soitti Neufvoinissa, josko Anssia kiinnostaisi lähteä mukaan. Ja häntä kiinnosti. Halusimme aloittaa uuden bändin kuitenkin puhtaalta pöydältä: vanhat biisit hylättiin, nimi muutettiin ja näköjään tuo laulukielikin muuttui.
Annika: Niin, laulukieli muuttui. Se oli minulle tärkeää. Uusien kappaleiden tekeminen lähti hyvin mutkattomasti liikkeelle Anssin aloitteesta. Siitä oli ja on hyvä jatkaa.
Oletteko soittaneet pitkään yhdessä?
Lassi: Aloitimme Arin, Annikan ja Anssin kanssa alkusyksystä 2008. Vielä Kujalla-EP:llä kuultava kosketinsoittaja Anna tuli mukaan muutamaa kuukautta myöhemmin ja hänet korvasi Timo viime vuoden syksyllä.
Te kuulostatte samanaikaisesti sekä runsaan täyteläisiltä (kappaleet ovat sekä rytmillisesti että soundillisesti rikkaita) että yksinkertaisen virtaviivaisilta. Mitä itse ajattelette musiikistanne?
Lassi: Oman musiikin kuvaileminen sanoin on aina vaikeaa. Ajatuksena on ollut tehdä vivahteikasta pop-musiikkia, jossa olisi mahdollisimman paljon eri tasoja, eikä sovituksissa ja soundiratkaisuissa mentäisi helpoimman kautta. Emme kuitenkaan pyri itsetarkoitukselliseen kikkailuun vaan sovitusten on palveltava kappaleita, ei soittajan teknisiä intohimoja.
Kujalla kuulostaa siltä, että sen eteen on nähty paljon vaivaa, mutta samalla se kuulostaa hyvin rennolta ja pakottomalta. Kertokaa vähän EP:n tekoprosessista?
Lassi: ...sitä on ainakin työstetty pitkällä aikavälillä. Suurin osa materiaalista nauhoitettiin varsin alkeellisella kalustolla, mutta taitavan äänimiehen/tuottajan, Tero Holopaisen, seurassa. Töitä paiskottiin viime vuoden kevään mittaan muutamina viikonloppuina aina kun aikaa oli. Sessiot oli sikäli mieluisat, että kaikilla tuntui riittävän sellaisia ideoita, joita ei treeneissä ollut vielä noussut esille. Myös Teron panos oli todella inspiroiva. Laulut nauhoitettiin Annikan kanssa kahdestaan minun ollessa puikoissa ja sehän oli minunlaiselle stemmalaulannan suurkuluttajalle silkkaa herkkua.
Annika: Kappaleet muokkautuivat EP:tä työstäessä oikein paljon, perusajatukset toki pysyivät muuttumattomina. Tekoprosessi opetti myös asioita, mistä ei kannata tinkiä...
Minkälaisia musiikillisia esikuvia teillä on?
Lassi: Uskoisin, että kaikenlainen musiikki, hyvä ja huono, toimii meidän esikuvanamme. Ihminen on kuitenkin muusikkona kaiken sen summa, mitä elämässään aistii ja kokee. Käsittääkseni kaikilla Aukean jäsenillä on aika monipuolinen musiikkimaku, joka ei rajoitu pieneen määrään genrejä taikka artisteja. Varsinkin Timo ja Anssi ovat sellaisia musiikkitietopankkeja, ettei välillä meinaa pysyä kärryillä. Viime aikoina omassa tehosoitossani on ollut mm. Midlake, ELO, Sufjan Stevens sekä myös itselleni yllätyksenä Julma-Henri.
Annika: Minä taas käytän paljon aikaa suosikkiartistieni kuunteluun, etsin liian harvoin kuunteluun uutta musiikkia. Ane Brun, Björk, Gossip, Röyksopp ja Scandinavian Music Group soivat tiheään, ainakin päässäni.
Teissä on jotain "rubikmaista", niin kuin Tommi Saarikoski EP:n arviossa kirjoitti. Koetteko olevanne hengenheimolaisia jollain tavalla, vai löytyvätkö Aukean henkiset kumppanit jostain muualta?
Lassi: En tiedä siitä hengenheimolaisuudesta, mutta kyllähän moni Aukealainen on kuunnellut Rubikin musiikkia ihan heidän ensimmäisestä EP:stä lähtien, joten kyllä ko. bändillä merkitystä ainakin on.
Annika: Itse olen tutustunut Rubikin musiikkiin pari vuotta sitten, enkä oikein osaa rakentaa heimolaisuutta välillemme. Ehkä henkiset kumppanit löytyvät, kunhan yhtyeemme historia pitenee.
Millainen Aukea on lavalla?
Lassi: Lavalla soundaamme jonkin verran luomummalta ja ehkä hivenen raisummalta kuin levyllä. Kujalla EP:llä suosittiin enemmän synamaisia soundeja, jotka ovat muuttuneet Timon tulon myötä orgaanisempaan suuntaan. Mielestäni Annikan ääni pääsee livenä parhaiten oikeuksiinsa, sillä levyllä on enemmän kuin viiden soittajan verran tavaraa ottamassa tilaa itselleen. Tämä tulee huomioida myös tulevien äänitteiden yhteydessä.
Annika: Aukea myös näyttää lavalla aika luomulta, enemmän musiikkia, vähemmän muuta. Jokaisen soittajan ja laulajan energian huomaa silti.
Miltä Aukean tulevaisuus näyttää?
Lassi: Neufvoinin ja Rubikin kiireiden vuoksi kesällä toimintamme on aika satunnaista, mutta alkusyksystä on tarkoitus aktivoitua. Muutamia keikkoja on sovittu ja uutta äänitettäkin ruvetaan työstämään, jahka saamme riittävästi hyviä biisejä kasaan.
Annika: Toivottavasti syksy tuo tullessaan paljon uutta materiaalia ja suunnitelmia. Ja toivottavasti Aukea jatkaa vielä pitkään.
Teksti: Jani Ekblom
Kuvat: Matti Vassinen, Oskari Timonen (livekuva)