26.11.2009
Jari-Pekka Laitio-Ramone kertoo heti nimellään mistä näkökulmasta hän koluaa yhden länsimaisen pop-historian ikonin perintökirstuja. Antaumuksella tähän yhteen suureen iloiseen perheeseen kuuluva herrasmies lienee bändin kovin suomalainen fani. Ainakin hän on omistautumisellaan päässyt siinä mielessä sisäpiiriin, että Ramoneksen perintöä vaaliva yhteisö laskee miehen perheeseen. Vähintään kadoksista löytyneenä serkkupoikana…
Muutaman vuoden takainen Everett Truen Ramones-elämäkerta Hey Ho Let´s Go kärsi kovasti Truen omasta puolisokeasta fanismista. Samanlaista fanaattisuutta on aistittavissa myös Laitio-Ramonen tavassa tuoda rakastaan esille. Ristiriidat ja vaikeudet on lakaistu maton alle ja keskitytään vaalimaan bändin merkityksellisyyttä ja sen iloisen perheen valoisaa puolta. Puhtaana fani-kirjoituksena The Soundtrack Of Our Lives tuo esiin monia juttuja bändistä, sen taustoista ja vaikutuksesta. Silti näkökulman yksipuoleisuus ja ristiriitojen lakaiseminen piiloon ei palvele lukijaa, ainakaan mikäli omasta taustasta ei löydy mainittavaa Ramones-faniutta. Pienellä printillä englanniksi kirjoitettu teos kääntyykin nopeasti sen verran raskaslukuiseksi paketiksi että en vieläkään ole ihan koko opusta saanut kahlattua. Perinpohjaisuus ja hyvin laajan Ramones-fanipiirin tuominen lukijan silmien eteen on tottakai kirjan näkökulma järjestelmällisen Ramones-historiikin sijaan. Mutta yhtenäisenä kirjana ja lukukokemuksena teos kärsii ”juonen” puutteesta. Puhutaan täydennysteoksesta legendaan.
Tavallaan pidän omaa näkökulmaani pyöritellä ajatuksia ja totuuksia artisteista ja heidän musiikistaan Desibelissä yhtä lailla fanin ja musiikinystävän vinkkelinä kuin mitä Laitio-Ramonella, mutta Ramones-kirjan monipuolisuutta ja imua lisäisi huomattavasti rohkeampi sukeltaminen myös siihen pimeään puoleen – to boldly go where no man has gone before. Kipeitäkin asioita pitäisi ruotia ja kritiikkiäkin pitäisi pystyä antamaan. Onhan mukana toki esimerkiksi Johnnyn vaimon Linda Cummingsin haastattelu, jossa kosketellaan myös kuuluisaa kolmiodraamaa heidän ja Joeyn kesken. Mutta toisaalta jos nämäkin totuuden jyväset menevät kaikki artistien ja muiden haastateltujen lakimiesten kautta, niin ymmärrän että elämäkertakirjailijan osa ei aina ole helpoin.
Sellainen siloteltu happy family-kuva moisen huumeisen retkueen urasta sex, drugs & rock´n´rollin kultaisella aikakaudella jättää hiukan liikaa kysymyksiä auki. Ei kukaan niin puolijumala ole ettei hyvään kirjaan pitäisi saada yhtä lailla nousuja kuin laskujakin. Sielusta näkyy nyt vain puolikas ja sitäkin on puuteroitu. Koska kyseessä on saman fanin kolmas teos samasta aiheesta niin The Soundtrack Of Our Lives vaikuttaa liian vahvasti luettelolta vastauksia sellaisiin kysymyksiin kuin: Missä sinä olit silloin kun Ramones löi läpi?, Mikä on sinun roolisi Ramones-perheessä? ja Miten Ramones on vaikuttanut sinun elämääsi? Kirjailijan vahvan omakokemuksellinen tapa tuoda itseään esiin ja jatkuva pönöttäminen ties kenen Ramones-perheenjäsenen kanssa kirjan laajassa valokuvakatselmuksessa saa hiukan miettimään myös sitä että nostetaanko tässä nyt jalustalle pelkkää Ramonesta?
Teksti: Ilkka Valpasvuo, kuva: Allan Tannenbaum