19.03.2009
Johnny Kniga
Vuonna 1997 kolme rockin jättiläistä kiersivät maailmaa, Suomea unohtamatta. Chuck Berry, Jerry Lee Lewis ja Little Richard olivat yhdessä rockin perustajat jälkipolvia inspiroiden ja imitoijia synnyttäen. 12 vuotta sitten nämä legendat oli mahdollista nähdä yhdessä inspiroiden jälleen tulevia sukupolvia.
Kolmesta herrasmiehestä Richard löi itsensä läpi ensimmäisenä. Keskiluokkaiseen suurperheeseen kasvanut Richard Wayne Pennimann oli nourukaisena varsinainen kauhukakara. Kakkalaatikkoja mummoille jaelleesta tenavasta kehkeytyi kuitenkin rockin räväkin persoona ja ilmiömäisen showmiehen arkkityyppi.
Tutti Frutti – Little Richardin ihmeellinen elämä –kirja vilisee anekdootteja miehen perversioista ja uskoontulemisesta ja samaa löytyy kahden muun herran kirjoista. Kukaan rockin suurmies ei ole puhdas pulmunen ja näitä kirjoija selailevan on helppo todeta, ettei ”sex, drugs & rock ´n´ roll” syntynyt 60-luvulla.
Chuck Berry on kolmesta herrasta ehkä eniten instrumenttinsa tulevaisuuteen vaikuttanut. Jo pelkkä Johnny B. Goode sinetöi miehen vaikutuksen, puhumattakaan hänen soittotekniikasta saatikka lyriikoista. Berry oli nimittäin kolmesta ainoa, joka kiinnitti huomiota sanoituksiin ja kertoi tarinan toisin kun Richard ja Lewis jotka vain huutivat iskeviä lauseita. Antaakseen suomalaisen vertailukohdan, olisiko Tapio Rautavaara voinut kirjoittaa Get Onin?
Tutti Fruttikin oli alun perin vain härski ja rivo kappale, jota Richard soitti vain naurattaakseen ja viihdyttääkseen ihmisiä, joka myöhemmin levytettiin kera siistittyjen sanoitusten. Richardin ominaispiirteeksi ja eduksi on siis luettava energia ja kokonaisvaltaisen show´n taju. Mies jää historiaan showmiehenä, persoonana ja esiintyjänä enemmän kuin laulajana tai pianistina.
Vaikka musiikillisessa merkittävyydessä Lewis jää kolmanneksi, on hänen kirjansa kolmesta ylitse muiden. Kyse ei ole todellakaan ylivertaisemmasta ja tapahtumarikkaimmasta elämästä, vaan yksinkertaisesti tekstin laadusta. Richardin perversiot ja Berryn hankaluudet höystävät tapahtumia, mutta Nick Tosches kuljettaa tarinaa eteenpäin kuin rakentaen ja valmistellen jotain pahaa tapahtuvaksi. Teksin ja sisällön rikkaus palkitsee lukijaansa, sillä kirja vilisee henkilöhahmoja ja maakuntahistoriaa jo paljon ennen kuin Lewis on edes teini-iässä.
Kaksi kolmesta on suomentanut suomalaisen blueskentän työmies, Esa Kuloniemi ja Lewiksen Helvetin tulen on hoitanut Markku Salo. Molemmat herrat ovat hoitaneet hyvää ja ennen kaikkea luettavaa tekstiä. Oli miesten sijoituksesta tai merkittävyydestä rockinhistoriassa mitä mieltä tahansa on herrojen elämät lukemisen arvoista tavaraa.
Bruce Pegg: Let It Rock – Chuck Berryn Tarina
Charles White: Tutti Frutti – Little Richardin ihmeellinen elämä
Nick Tosches: Helvetin tuli – Jerry Lee Lewisin tarina
Teksti: Otto Kylmälä