13.03.2009
Suomenkielisen skan kentällä on tilaa. Onneksi tamperelaisen Voimaryhmän ohella myös Kotkasta tai oikeastaan Karhulasta löytyy tekijöitä, joille ska-nytkeen ja suomenkielisen tekstityksen yhdistelmä ei ole ylivoimainen. Kaksi mainiota levyä julkaisseen Goonin lajityyppinä on energisen ska-poljennon, melankolian ja menevän särö-kitaran yhdistelmä, koristeltuna torvilla ja syventyen suomalaiseen arkeen mukavan kantaaottavasti. Yhtyeen laulaja-kitaristi-trumpetisti Juho Jantunen vastaili nettiavaruuden kautta toimittajasedän uteluihin.
Juhon mukaan Goon on saanut alkunsa vuonna 2001 kun hän päätti basisti Tatu Ljokkoin kanssa, että Suomeen täytyy saada ska-bändi. Myöhemminhän heille sitten selvisi, että sellaisia oli jo muitakin. Ska-innostuksen toi Tatu Jenkeistä tullessaan ja siitä se sitten tartutettiin bändiin värvättyihin jäseniin yksi kerrallaan.
Kokoonpanoon kuuluu tätä nykyä Juhon ja Tatun ohella rumpali-laulaja Hank ”Henkka” Henderson, kitaristi-laulaja Jussi ”Hartsi” Hartonen sekä Matti Vuolahti pasuunassa ja laulussa. Kuten tuosta voi nopeasti päätellä, lauluvastuu ei Goonissa jää pelkästään Juholle, vaikka miehen suoraviivainen äänenkäyttö onkin selkeästi etusijalla. Stemmat ovatkin yksi yhtyeen vahvuuksista. Keikoilla yhtyettä on viime aikoina vahvistanut trumpetissa Vesa Rahkama, joka on mahdollistanut Juhon paremman keskittymisen pelkkään kitaraan ja laulamiseen. Myös Lasse Kuismanen on nähty lavalla mandoliinin varressa. Nykykokoonpanoa on edeltänyt jo useampikin painos ja vaihdoksia on tapahtunut monista eri syistä. Nykyisellään bändi toimii kuulemma mahtavasti ja henkilökemiat ovat kohdallaan.<
Goonin teksteistä vastaa Juho, mutta muilta osin biisejä pyöritellään yhdessä bändikämpällä. Perus sävellyssessiosta Juho kertoo että se aloitetaan treeniksellä perjantai-iltana ja se päättyy sunnuntaina iltapäiväaikaan. Omaan korvaan Goonin tekstit huomioivat suomalaista yhteiskuntaa aika vihreiden mutta myös haikeiden lasien läpi. Kysymykseen, millaisia asioita yhtye haluaa musiikillaan korostaa, Juho vastaa:
- Jos tässä nyt viitataan jollain tavalla politiikkaan, niin ainakin sitä haluan korostaa, että Goonilla ei ole minkäänlaista poliittista kantaa. Jos puhutaan musiikista, niin ehkä tässä meidän uudella levyllä korostuu se, että musiikin ei tarvitse olla genre-rajoittunutta tai mihinkään muottiin valettua, vaan kannattaa uskaltaa toteuttaa itseään. Tekstien osalta voisin sanoa, että ne eivät tähtää minkään tiettyjen ajatusmallien korostamiseen, mutta kumpuavat luonnollisesti minun omista ajatuksistani ja havainnoinneistani. Usein laukaisimena tekstille toimii jokin ärsyttävä asia mihin törmää, mutta toisaalta
myös hyvistä hetkistä on mukavaa kirjoittaa.
- Goonin tekemisen teeseistä tärkein on se, että mitään rajoja ei kannata piirtää omalle musiikille. Ska ei ole meille mikään pakottava kehys vaan se tuntuu kulkevan väkisinkin mukana. Biisejä tehdessä ei ajatella, että ”tästä täytyy nyt tulla ska-biisi”. Toisaalta välillä tuntuu, että ollaanko me nyt ska-bändi enää ylipäätään ollenkaan. Ei kun nyt keksin
vielä paremman teesin: ”Jos se ei ole hauskaa, älä tee sitä”. Tämä pätee siis musiikkiin, ei elämään yleensä. Joskushan pitää tehdä asioita, mitkä ei ole niin mieluisia.
Itsestä on ainakin tuntunut että Goonin mainio debyyttilevy jäi ansaitsemaansa pienempään huomioon. Kyseessä on kuitenkin yksi eniten soineista lätyistä meikäläisen stereoissa viime vuonna ja useampi kaveri on jo menestyksekkäästi käännytetty fanijoukkoihin. Onko kyse ska-musiikin aika pienestä fanijoukosta Suomessa vai eikö levyä vain ole pystytty tuomaan kuulijoiden ulottuville?
Juhon mukaan debyyttilevyä myytiin kyllä ihan mukavasti, mutta kai se radiosoitto on mikä ratkaisee ja sekin perustuu varmasti usein onnenkantamoisiin.Toki ska-piirien pienuus vaikuttaa myös Juhon mielestä asiaan. Mutta kuten aiemmin tuli ilmi, Goon ei missään kohtaa lähde luomaan nimenomaan ska-biisejä ja niinpä lopputuloksena onkin ennemmin useamman musiikillisen ”karsinan” toimivaa sekoittelua. Niinpä olemme Juhon kanssa molemmat sitä mieltä että Goonin musiikki voi toimia ja monessa kohtaa kolahtaakin myös sellaisille ihmisille, jotka eivät ole ska:sta ikinä kuulleetkaan. Juhon mukaan heidän musiikkinsa alkaa olla myös aika tuttua ihmisille joihin hän törmää. Ehkäpä niitä levyjä alkaa kohta mennä enemmänkin?
Odotukset Break A Leg Entertainmentin helmikuun lopussa julkaisemalle kakkoslevylle on yhtyeen osalta jo saavutettu sillä että tekijät ovat jo tähän mennessä saaneet rutosti positiivista palautetta. Tottakai Juho toivoo että Tehtaan varjossa saavuttaisi mahdollisimman laajan yleisön. Tärkeintä kuitenkin on että levy kuulostaa omaan korvaan hyvältä ja siihen voi olla itse tyytyväinen.
Myös mainiona live-bändinä vakuuttaneen Goonin keikalta yleisö poistuu Juhon mukaan väsyneenä, hikisenä ja
onnellisena. Hikisyyttä on usein yritetty tasoittaa laittamalla paikan päältä hankittu Goon-paita päälle ja
fiilistely jatkuu yöllä kuunnellen uusinta albumia tai keikalta ostettuja demo-harvinaisuuksia.
Teksti: Ilkka Valpasvuo, bändikuvat: Nea Gustafsson/www.gangsteri.com