22.01.2009
Kaaoksen ruhtinaat - Mustan metallin messu ohjaa maailmaansa Jussi Ahlrothin loistavalla esipuheella, jossa muistellaan norjalaisia kotibileitä vuodelta 1990. Pirskeiden isäntinä toimivat Mayhemin Euronymous ja Dead, eräät norjalaisen blackmetal-skenen ja samalla myös tämän kirjan keskeisimmistä hahmoista. Esipuhe on kirjoitettu kymmenen vuotta muuta kirjaa myöhemmin, sillä Michael Moynihanin ja Didrik Søderlindin alkuperäisteos, Lords of Chaos, ilmestyi jo vuonna 1998 runsasta keskustelua aiheuttaen. Kirja kuvaa norjalaisten blackmetalistien toimia 1990-luvulla, joiden vuoksi kaatui niin ihmisiä kuin kirkkoja syistä, jotka tämä kirja pyrkii selvittämään.
Kaaoksen ruhtinaat voi jakaa kahteen osaan. 500-sivuisen, runsaasti kuvitetun teoksen alkupuolella kerrotaan bläkkispiirien, den svarte sirkelenin, toimista ja jälkipuoliskolla tapahtumien syitä setvitään juurta jaksaen. Perinpohjaisuus käykin yhtä aikaa teoksen suurimmaksi hyveeksi ja paheeksi, sillä on täysin lukijasta kiinni alkaako parin sadan sivun selvitys satanismin, natsismin, paikallisen kulttuurin ja kansallismytologian vaikutuksista blackmetalistien toimintaan käydä raskaaksi luettavaksi vai ei. Kirja vaatii lukijaltaan runsaasti kiinnostusta aiheeseen sekä myös hyvää yleissivistystä, sillä kirjan kieli on paikoin ähkyä käsitetäyteisistä analyyseistä. Toki pelkällä uteliaisuudella ääri-ilmiöitä kohtaan pötkii pitkälle, sillä tässä kirjassa kuollaan, tapetaan, poltetaan kirkkoja ja ollaan pahoja koko rahan edestä.
Päällimäisenä Kaaoksen ruhtinaista jää käteen ajatus siitä, että miten sairasta touhua ja kieroja ajattelutapoja Norjassa ja muualla maailmassa onkaan nähty. Omat johtopäätöksensä lukija voi vetää esimerkiksi siitä, miten Euronymous teki haulikolla itsensä teloittaneen Deadin kallonpalasista riipuksia, tai ihan vain siitä, miten asioita tehtiin yksinkertaisesti siksi, että pahuus oli niin mahdottoman siistiä. Suomikin saa osansa, kun Hyvinkään paloittelusurma kuvataan yhtenä blackmetal-ilmiön raaimmista tempauksista koskaan. Kiinnostavaa, hyvin kerrottua luettavaa skenen kehityskaari kaiken kaikkiaan on. Osansa saavat niin Venomin vaikutukset blackmetalin syntyyn, Euronymouksen perustama Helvete-levykauppa, ja niin edelleen..
Itse musiikille ei löydy kirjasta suuremmin palstatilaa, vaan keskeisimpinä aiheina ovat skeneen liittyneet aatteet ja rikolliset teot. Legendaarisen Varg Vikernesin vaiheille ja muinaisskandinaavisia uskontoja koskeneille horinoille on omistettu kokonainen luku sen lisäksi, että miehen mietteitä ja tekemisiä tuodaan kirjassa jatkuvasti esiin. Aiheesta kiinnostuneet saavat kuitenkin Kaaoksen ruhtinaista mielettömän määrän tietoa ja vaikka se henkilökohtaisesti kävi kieltämättä raskaaksi lukea, mielenkiintoinen ja tervetullut paketti tämä etukäteen kovasti intoa herättänyt opus silti oli.
Teksti: Jarmo Panula, kuvat: www.spirit-of-metal.com (Varg Vikernes) ja www.alu.ua.es (Euronymous)