19.09.2007
Pääkaupunkiseudun uusi metallimusiikin toivo Damnation Plan on kaikessa hiljaisuudessa punonut haastavaa raskasta materiaalia progressiivisella otteella jo vuodesta 2004 lähtien. Yhtye julkaisi neljän kappaleen itsetuotetun demon Darker World viime toukokuussa ja sen lisäksi ehtinyt keikkailemaan muutamaan otteeseen kuluneena vuonna. Desibeli tapasi yhtyeen ydinkaksikon, säveltäjä-sanoittaja-rumpali Jarkon ja säveltäjä-kitaristi Kallen.
Kelataan taaksepäin. Mistä Damnation Planin historia alkoi?
Kalle: Ensimmäisen kerran tavattiin keikalla On the Rocksissa, ja totesimme omaavamme samanlaisia näkymyksiä musiikista. Siitä eteenpäin peruskokoonpano on muuttunut ajan kuluessa. Demolla soittava porukka saatiin kasaan viime syksynä ja uusi kitaristi löydettiin tänä keväänä.
Jarkko: Kokoonpano alkoi aktiivisesti muotoutua treenikämpän ja oman tyylin löydyttyä. Tuolloin otimme suunnaksi progressiivisen metallin. Toimivaa porukkaa oli alussa vaikeaa muodostaa.
Miten kuvailisitte Damnation Planin tämänhetkistä materiaalia?
Jarkko: Pyrimme tekemään monipuolista materiaalia. Biiseistä yritetään saada irti nyansseja, sekä rankempia että tunnelmallisia kohtia. Runkona toimivat raskaat, intensiiviset riffit. Nostamme myös instrumentaalisuuden esiin. Pyrimme tuomaan mukaan selkeitä soittokohtia, ja nostamme ne isompaan osaan. Emme ole kuitenkaan yrittäneet keksiä mitään rajusti poikkeavaa uutta tyyliä, teemme sen kuuloista materiaalia josta me itse digataan, jota me halutaan tehdä ja se myös kuuluu musan hengessä.
Kalle: Rytmisyys on vahvasti mukana. Kappaleiden ideat alkavat aika pitkälle rytmiikan puolelta, ja siitä homma lähtee eteenpäin. Kitarariffit rakennetaan niiden päälle. Emme tietoisesti hae mitään radikaalia uutta tyyliä, kuten esimerkiksi joku System Of A Down, vaan teemme puhtaasti sellaista musaa kun haluamme.
Mistä löytyvät vahvimmat vaikutteet?
Jarkko: Vaikutteet eivät välttämättä musiikissa kuulu niin selkeästi, mutta perinteisiä heavy metal-bändejä kuten Megadeth on kuunneltu, myöhemmässä vaiheesssa myös raskaamman Göteborgin-ruotsi-heavy akselia. Muina vaikutteina voidaan mainita muun muassa Dream Theater.
Kalle: Olemme bändin basistin kanssa kuunnelleet enemmän amerikkalaisia metal core -bändejä, kuten Killswitch Engage, Machine Head ja Metallica.
Levyn itse tuottaminen ja äänittäminen on taatusti ollut opettava prosessi. Kertokaa miten päädyitte tälläiseen päätökseen ja miten saitte projektin kunniallisesti päätökseen?
Jarkko: Meillä on tallennukseen hyvät puitteet jo treenikämpillä, sieltä löytyy akustiikkalevyjä, jääkaappi, nauhoituskone ja miksauspöytä. Raidat voitiin vetää suoraan koneelle. Ongelmia nousi esiin kun yhden kappaleen sessiot levisivät pitkälle aikavälille. Kun nauhalle saatiin kerrallaan vain osia kappaleesta, tuloksena oli erilainen lähtösoundi kun kappaleen loppupäässä. Sen sijaan että olisimme tehneet yhdessä sessiossa koko biisin, nyt sessioiden välissä saattoi olla viikon päivät. Luulen kuitenkin, että kuuntelijat eivät välttämättä anna paljoakaan krediittiä itsetuotetulle levylle. Jälkikäsittelyä käytettiin jonkin verran äänityksen alkeellisten lähtökohtien takia. Viimeistellyn demon kuuntelun jälkeen huomasi vielä siellä täällä asioita, joita olisi pitänyt tehdä toisin.
Kalle: Äänittämistä on tullut opeteltua vuosien varrella enemmän ja vähemmän, näistä kokemuksista lähdettiin itse eteenpäin. Kuitenkin näin jälkeenpäin katsoen, olisimme voineet käyttää apuna kokonaisuutta vahtivaa henkilöä. Silti samalla kaavalla voisi tehdä prosessin uudelleen ja tehokkaammin. Toisaalta, koska seuraava tavoite on tehdä vielä parempaa materiaalia, tarvittaisiin vielä enemmän näkemystä. Tämän voisi hoitaa tuomalla mukaan ulkopuolista näkemystä omaavan tyypin.
Tietyn lopputuloksen saaminen vaati hiomista, ja viimeiseen miksaukseen meni parin-kolmen viikon illat. Seuraavalla kerralla kuitenkin pitäisin enemmän taukoa äänitysten välillä ja sitten viimeistelisin muutokset. Omin voimin äänityksen voisi tehdä uudestaan mutta itse soittamiseen pitäisi käyttää kuitenkin suurempi osa ajasta. Loppuen lopuksi kuitenkaan kaikkia naruja ei tarvitse olla omissa käsissä.
Muodostuiko Darker World -demolle tiettyjä teemoja? Millaisen vastaanoton olette saaneet levylle?
Jarkko: Levyllä on oma teema. Sanoitusten puolella haettiin perjantai-illan viettoa syvempää merkitystä. Sanoitukset pureutuvat tärkeisiin asioihin, tapahtumiiin maailmassa tällä hetkellä. Ne kertovat ympärillä tapahtuvista ilmiöistä. Parasta on kuitenkin kuunnella ja miettiä teeman merkitys itse lyriikoista. Demo on tarkoitettu pääasiassa promootiokäyttöön, kuitenkin lähipiirin palaute on ollut hyvää. Ulkopuolisia arvosteluja ei ole vielä ehtinyt sisään.
Kalle: Darker World -demon EP-muotoon päädyttiin pitkälti sen perusteella, mitä materiaalia oli valmiina äänitettäväksi, kaksi vanhempaa ja kaksi uudempaa kappaletta.
Miten suhtaudutte julkisuuteen? Mitä kuuluisa metallilehti Metal Hammer kirjoitti teidän demostanne?
Jarkko: Julkisuus paljolti omasta aloitteesta kiinni. Täytyy olla aktiivinen, vaikka välillä tuntuu inhottavalta kehuskella itseään ja yrittää saada lisää keikkoja. Toistaiseksi kaikki tämä on tehtävä itse. Helsingistä löytyy hyviä keikkapaikkoja, jossa omakustannebändejä pääsee esille.
Kalle: Myös suhteet muihin bändeihin ovat tärkeitä.
Jarkko: Metal Hammerin arvio demosta ei ollut hirveän mairitteleva: ?Hyvät soundit mutta ei pysty peittämään levyn keskinkertaisuutta?. Lähetimme itse promon lehdelle. Kyseisessä numerossa oli esillä viisi demoa, joista kirjoitettiin muutaman lauseen arvostelu.
Oletteko mielestänne kuitenkin enemmän live-bändi kun studio-kokoonpano?
Jarkko: Olemme ehdottomasti live-bändi. Haluamme tehdä lisää keikkoja, emme elä treenikämpällä. Haluamme tuoda musiikkimme mahdollisimman monen kuunneltavaksi. Live-tilanteessa myös mitataan bändin kyvyt esiintyjänä.
Kalle: Kyllä me teemme tätä juttua live-soiton takia. Emme ole Leevi and the Leavings -tyyppinen studioprojekti. Live-setti koostuu tällä hetkellä omista biiseistä ja yhdestä-kahdesta coverista. Seuraavan studio-välityön biisejä lisätään live-settiin vähitellen. Jotkut pienemmät keikkapaikat ovat kuitenkin äänentoistoltaan rajoittuneita ja tuottavat jonkin verran ongelmia oikean tunnelman luomisessa.
Mitä on edessä tulevaisuudessa? Mihin Damnation Plan tähtää pidemmällä aikavälillä?
Jarkko: Tänä vuonna on tehty jo neljä keikkaa ja demo saatiin ulos toukokuussa. Tähtäimessä on nauhoittaa uutta, parempaa materiaalia. Sitä työstetään lokakuun lopulla, ja aihiot ovat jo lupaavan kuuloisia. Jos menestystä ei niillä irtoa niin ei kai sitten millään. Pyrkimyksenä on tehdä jatkossa parempaa materiaalia, ja kehittyä eteenpäin. Isoin etenemisen este tätä ennen oli oikean laulajan puuttuminen. Oikean laulajan löytymisestä kaikki lähti eteenpäin.
Kalle: Tähtäimessä on muutaman vuoden sisään levytyssopimus. Toivoisimme, että pääsisimme soittamaan myös kymmentä henkeä isoimmille yleisöille, vaikka ei siinäkään oikeastaan mitään vikaa ole.
Miten Damnation Planin voi kokea?
Jarkko: Levy on nyt ulkona, sitä pystyy kuuntelemaan Damnation Planin verkkosivuilta, osoitteessa www.damnationplan.com ja demon voi myös tilata itselleen sitä kautta. Seuraava levy tulee olemaan neljän-viiden biisin ep, joka tulee ulos ensi vuoden jälkimmäisellä puoliskolla. Tällä kertaa voidaaan myös harkita studiossa käymistä. Seuraava keikka tulee olemaan 22.9 Heavy Cornerissa, Helsingissä, joten siellä nähdään. Jos sinne ei satu pääsemään niin sen jälkeen soitamme vielä 10.10. Helsingin Rocktown:issa
Teksti: Samuli Ruuskanen
Kuvat: www.damnationplan.com