27.06.2007
Vuosina 1998 - 1999 Katatonia eli vaikeita muutoksen aikoja, yhtyeen etsiessä ongelmien keskellä uutta tyyliään, sekä tulevaa musiikillista linjaustaan. Vokalisti Jonas Renksen ja kitaristi Anders Nyströmin 90-luvun alussa perustama orkesteri oli ollut juuri pari vuotta telakalla ja tässä vaiheessa oli käynyt myös selväksi se, ettei Renksen ääni kestäisi enää alkuaikojen brutaalia laulutyyliä.
Discouraged Ones albumi syntyi nopeassa tahdissa yhtyeen kasattua taas rivinsä. Kyseinen pitkäsoitto esitteli uuden entistä melodisemman, sekä lähestulkoon täysin puhtaaseen lauluun nojaavan Katatonian. Opethin kultakurkku Mikael Åkerfeldt hoiti studiossa harvat rankat vokaalit, Renksen keskittyessä uuteen laulutyyliinsä. Levyn saama vastaanotto oli ristiriitainen, mutta pääosin myönteinen, vaikka se karkoittikin välittömästi osan vanhoista faneista.
Yli puolitoista vuotta keikkataukoa viettänyt ryhmä heitti tuoreen albuminsa tiimoilta ainoastaan viisi keikkaa, mikä vain voimisti entisestään huhuja Katatonian lopullisesta hajoamisesta. Näissä tunnelmissa - vain vuosi ja neljä kuukautta Discouraged Ones albumin ilmestymisen jälkeen - julkaistiin Tonight´s Decision pitkäsoitto, jota voikin sitten pitää modernin Katatonian ensimmäisenä mestariteoksena. Siinä missä Discouraged Ones vaikutti vielä monin paikoin hapuilevalta, sekä suorastaan hukassa olevalta, oli uutukainen heti alusta lähtien itsensä varmuus.
Jo aloitusraita For My Demonsin soidessa, Renkse uskaltaa ensi kerran nojata oikein kunnolla äänensä vaimeamman laidan voimaan. Lopputulos on vähintäänkin onnistunut ja albumin mittakaavassa laulun tenhoava vetovoima on lopulta suorastaan mykistävä – Renksen ei olekaan tarvinnut varmasti tämän jälkeen juuri katua suurta harppaustaan. Laulun kehityttyä aiempien albumien suorasta huudosta ihan oikeaksi soittimeksi, saivat synkkäsävyiset lyriikat siinä samalla myös uudenlaista voimaa, etenkin kun surua ja murhetta tihkuvista sanoituksista sai nyt jopa selkoa. Uuden laulutyylin ja entistä seesteisempien äänimaisemien ansiosta sävellysten melankoliset tunnelmat pääsivät myös puremaan aiempaa syvemmälle, kun melankolian mestarit ryhtyivät toden teolla tutkimaan uuden repertuaarinsa suomia mahdollisuuksia.
Nyströmin ja Renksen yhdessä kynäilemät yksitoista raitaa toistavat pitkälti samoja kuvioita, rakenteiden minimalistisuuden ja soundien tyyneyden noustessa aiempaa huomattavasti merkittävämpään asemaan. Yli kuusiminuuttinen Had To (Leave) on loistava malliesimerkki tästä turhien rönsyjen karsimisesta, kun muutamalla harkitulla vedolla kyetään loihtimaan kestävä, sekä loppua kohden vieläpä alati tiivistyvä tunnelma. No Good Can Come Of This ennakoi puolestaan kertosäkeensä läpitunkevalla melodialla tulevien aikojen teoksia, ja kyseinen biisi voisikin olla vallan mainiosti peräisin vaikkapa Viva Emptiness albumilta.
Katatonian kronikassa Tonight´s Decision onkin monen merkittävän juonteen alku, sillä melodiset sävellykset saivat nyt ensi kerran aaltoilla ja velloa vapaasti omissa kiireettömissä tunnelmissaan. Laulu ja kitarat nousivat johtavaan asemaan, surun kauneuden ja kaipuun kivun kasvaessa useimpien kappaleiden johtavaksi teemaksi. Bändi pysytteli tässä vaiheessa vielä kauempana valtavirran pyörteistä ja albumin onnistui yhdistellä parhaita palasia bändin ”kummastakin maailmasta”. Kiekon tunnelmissa voi näin kuulla kaikuja niin yhtyeen nykyisestä yleisesti hyväksytystä melankolia-heavyrockista, kuin siitä alkuvuosien tummemmasta metallista, joka huokui joskus jopa pelottavissa määrin pahaa oloa sekä mustaa uhkaa.
Pian Tonight´s Decisionin julkaisun jälkeen Katatonia rakentui siihen muotoon, missä se nykyään tunnetaan. Kitaristi Fred Norrmanin, Renksen ja Nyströmin muodostaman trion rivit täydentyivät basisti Mattias Norrmanilla sekä rumpali Daniel Liljekvistilla, ja bändi onkin pysynyt tuossa kokoonpanossa aina nykyhetkeen saakka. Näin sai alkunsa erään merkittävän tarinan uusin vaihe, eikä sitä viimeistä lukua tultane kirjoittamaan vielä vuosiin.
Mika Roth