26.05.2007
Festivaalikesä 2007 lähenee huimaa vauhtia. Suurin osa kotimaisista perinteisistä ja suuremmista tapahtumista on kiinnittänyt jo esiintyjälistansa, eivätkä pienemmätkään yrittäjät ole jääneet toimettomiksi. Suomessa kuumin sesonkikausi alkaa jo kesäkuun alussa ja juhannuksen tietämillä tapahtumakalenterissa on jo todellista ruuhkaa. Eteläisemmässä Euroopassa kausi sijoittuu sen sijaan hieman myöhäisempään ajankohtaan ja seuraavaksi luotaankin kahden raskaampaan musiikkiin keskittyvän tapahtuman tulevaa ohjelmistoa. Muutoksia tulee vielä varmasti jonkin verran, mutta pääpiirteiltään juhlien kulku on jo tiedossa.
Tolminissa Sloveniassa vietettävä Metalcamp järjestetään luonnonkauniilla, Socca ja Tolminka jokien väliin jäävällä niemellä. Vuonna 2004 kaksipäiväisenä käynnistynyt festivaali kasvoi seuraavana vuonna kolmipäiväiseksi, esiintyjien ollessa jo tuolloin kansainvälisesti korkeatasoisia. Kasvu on jatkunut tasaisesti ja vuosi 2007 esitteleekin mammuttimaisesti paisuneen festivaalin, joka tarjoaa viiden päivän ajan raskasta musiikkia 17. – 21. heinäkuuta. Järjestäjät kutsuvatkin ylpeästi tapahtumaansa ”kaikkien aikojen ensimmäiseksi metallilomaksi”, sillä alkuineen jo loppuineen tapahtuman kesto on kokonaisen viikon. Kahdella lavalla esiintyy yli 80 bändiä, tarjonnan ollessa erittäin kansainvälistä.
Alkuveryttelyn jälkeen portit aukeavat tiistaina puoli neljän maissa ja seuraavien kahden päivän ajan metalli raikaa puoli viidestä aina puolen yön tuolle puolelle saakka. Tiistain vetonauloina toimivat itävaltalainen Dead Soul Tribe ja brasilian ikisuosikki Sepultura. Paikallista metallitaitoa päälavalla edustaa Prospect. Keskiviikkona suomalaisetkin pääsevät röyhistelemään rintaansa, kun juhannuksen tienoilla uuden albumin julkaiseva Korpiklaani kapuaa lauteilla. Muita kovia nimiä keskiviikon listassa ovat ruotsin deathlegenda Dismember, sekä saksalaista metalliosaamista edustavat Deadlock ja Doro.
Torstaina ohjelman määrä lähtee voimakkaaseen kasvuun, kun soitto starttaa jo kolmelta ja jatkuu pitkälle seuraavan vuorokauden puolelle. Tässä vaiheessa myös pääesiintyjien nimet kovenevat selvästi, kun päälavalla illan päättää kolmikko Pain – Satyricon – Kreator. Päivän aiemmista akteista ainakin kauhuromantiikasta tummaa melodista metallia työstävä The Vision Bleak, sekä italialais-saksalainen Graveworm ovat myös varmasti näkemisen arvoisia tapauksia, joten kiirettä tulee pitämään mikäli kaiken kiinnostavan meinaa ehtiä näkemään.
Vaikka juhlat ovat olleet tässä vaiheessa käynnissä jo jokusen päivän, huipentuu Metalcamp 2007 kuitenkin toden teolla vasta perjantaina ja lauantaina. Portit avautuvat tuolloin jo puoli yhdeltä ja vaikka ohjelma ei välttämättä kovene enää aiemmasta, muuttuu se aiempaa monipuolisemmaksi. Perjantaina siniristilippua kantaa korkealla Ensiferum, joka on aikataulussa sijoitettu Cradle Of Filthin eteen. Kun Danin johtama kauhukomppania on puolestaan saanut työnsä tehtyä, kapuaa estradille itsensä Motörhead.
Juhlien ehkäpä poikkeavin pääesiintyjä on kuitenkin brittiläinen The Exploited, joka tuo muassaan tuulahduksen punkin vapaudesta lauantai-iltaan. Miten punk toimii kun sen jälkeen kuullaan Sodomin rytyytystä ja Blind Guardianin pikametallia ja illan päättää vielä norjalainen black-legenda Immortal? Ken tietää, mutta lopputulos on varmasti vähintäänkin mielenkiintoinen.
Järjestyksessään kahdeksastoista Wacken Open Air metallifestivaali vietetään taas perinteisellä paikallaan elokuun ensimmäisenä viikonloppuna. Hampurista luoteeseen sijaitseva Wackenin pieni kylä muuttuu tuolloin metallipyhiinvaeltajien kansoittamaksi muurahaispesäksi, jossa yhteisymmärrys ja salliva asenne takaavat hyvän fiiliksen sekä sujuvat juhlat. Toiminta alkaa jo keskiviikkona monenkirjavilla oheisohjelmilla, mutta vasta torstai on musiikillisesta näkökulmasta katsottuna todellinen startti juhlille.
Tänä vuonna torstain selkeä pääesiintyjä on kovaa suosiota saksanmaalla edelleen nauttiva brittiryhmä Saxon. Veteraaneille onkin varattu massiivinen kahden tunnin soittoaika, eikä paljon tuota huonommasi jää kotikenttäetua nauttiva Sodom, jonka osuus kestää alustavan aikataulun mukaan tunnin ja kolme varttia. Järkälemäisten spektaakkelien vastapainoksi tarjolla on tietysti myös kiinnostavia pienempiä esityksiä. Hellfest Stagella esiintyvät mm. norjalainen Animal Alpha sekä tanskalainen runttausryhmä Hatesphere. Teltan puolella ensimmäiset Metal Battle yhtyeet pääsevät puolestaan näyttämään taitojaan tuomaristolle, joka tulee kolmen seuraavan päivän aikana valitsemaan monikansallisesta esiintyjäkaartista voittajan. Voittaja palkitaan kansainvälisellä levytys-sopimuksella.
Perjantaina musiikki soikin sitten reilusti yli kellon ympäri, kun jo yhdentoista aikaan räyhäys käynnistyy yhtä aikaa kolmella eri lavalla ja viimeiset keikat päättyvät vasta seuraavana yönä kolmen maissa. Näiden kuudentoista tunnin aikana neljällä estradilla esiintyy yhteensä 36 bändiä, joten valinnan varaa riittää takuulla tiukimmallekin rockpoliisille. Soittoajan määrässä mitattuna päivän suurimmat nimet ovat Dimmu Borgir, Blind Guardian ja Iced Earth, mutta varmoja menestystarinoita tulevat näiden lisäksi takuulla olemaan myös sellaiset nimet kuin; Turbonegro, Lacuna Coil, Samael sekä paikallinen huumoriorkesteri J.B.O. Suomalaisten kunniaa pitävät päivän aikana yllä aina varma Amorphis, sekä suomen Metal Battle edustaja. Mikäli yö tuntuu loppuvan liian äkkiä kesken, biletystä voi jatkaa vielä kuuteen asti Metal karaoken discossa. Moinen vaatii tosin rautaista kuntoa, sillä uusi päivä alkaa jo yllättävän nopeasti.
Viimeinen festivaalipäivä lauantai käynnistyy siis myös hyvissä ajoin ja puoliltapäivin metalli raikaakin jo valtaisan alueen kolmella eri puolella. Nytkin ohjelmaa riittää halki päivän ja illan aina aamukolmeen saakka, minkä jälkeen voi edelleen discota kolme tuntia, ennen kuin väistämätön loppu viimein koittaa.
Lauantai on ladattu selvästi täydempään kovia nimiä ja esiintymisaikojen kasvaessa bändien määrä kääntyy pieneen laskuun. Destruction, Immortal, Rage, Type O Negative, In Flames ja Kai Hansenilla vahvistettu Stormwarrior vetävät kaikki yli tunnin mittaisen shown, ja ainakin Destructionin kohdalla on luvassa vielä jotain erikoisempaakin ohjelmaa. Supertähdillä kyllästetyn lauantain seasta löytyy myös muutama suomalainenkin nimi. Päivällä toisella päälavalla esiintyy Stratovarius, illansuussa on Northerin vuoro ja teltan hämärissä kuullaan Swallow The Sun sekä Moonsorrow orkestereita.
Erittäin mainiolle näyttää siis heinäkuun jälkimmäinen puolisko ja elokuun alku, näin metallifestivaalien näkökulmasta katsottuna. Desibeli tulee mahdollisuuksien mukaan raportoimaan näistä tapahtumista, sekä tietysti monista muistakin kesän riennoista – niin kotosuomessa kuin ulkomaillakin.
Mika Roth