Klassikko

Veltto Virtanen: Tahdon!, 1978

03.09.2006


Veltto Virtanen: Tahdon!

PunkRockFilosofi, ex-kansanedustaja Pertti ‚ÄúVeltto‚ÄĚ Virtasen ensimm√§inen soololevy on vihdoin cd-muodossa, eritt√§in asianmukaisilla sinkkuharvinaisuus- ja live-bonuskappaleilla ryyditettyn√§. Kunnianhimoista ja vaihtelevaa, muttei miss√§√§n nimess√§ velttoa suomalaisen rockin ja undergroundin historiaa saa koko rahan edest√§.

T√§m√§ hulvaton rockin, punkin, progen ja ties mink√§ ristisiitos pelailee mielest√§ni juuri niill√§ t√§yspimeill√§ aineksilla, jotka nyttemmin tulevaisuudesta k√§sin on √§rsytt√§v√§sti liitetty ‚ÄúKekkosen ajan Suomen harvoihin kapinoijiin‚ÄĚ. Toisin sanoen: √§lk√§√§tte erehtyk√∂ niputtamaan t√§t√§ esim. Sleepy Sleepersin kanssa samaan kategoriaan! Filosofinen tajunnanvirtameininki ei miss√§√§n nimess√§ ole r√§pellyst√§, siit√§ pit√§v√§t huolen HERU -yhtyeen ryhdikk√§√§sti soittavat muusikot Rechardt, Silvennoinen, K√§tk√§ ja Tervaharju. Henk.koht. pidin paitsi eritt√§in s√§rmikk√§ist√§ uskonton√§kemyksist√§, esim. Harmageddon! ja Jeesuskin oli anarkisti, my√∂s sinkkulohkaisusta Hellsinki, Hellsinki, Hellsinki. Ei tuosta p√§√§kaupunkiaiheinen piisi parane! My√∂s kaksinaismoralismia puiva, loistava Jumala ja Saatana iski aivan t√§ysill√§.

√Ą√§nenmurrosta potevan kuuloinen Veltto Virtanen on kuin rinnakkaistodellisuudesta karannut Topi Sorsakoski. Virtasen visiot ovat sit√§ luokkaa, ettei t√§t√§ levy√§ kannata ostaa sikana s√§kiss√§. Kontramaiset, mutta viel√§kin laajatajuntaisemmat h√§m√§ryydet joko valloittavat kuulijansa heti tai sitten tuskin koskaan, joten suosittelen l√§mpim√§sti koekuuntelua. Liikutaan sill√§ kuuluisalla musiikin harmaalla vy√∂hykkeell√§! Ikuiseksi salaisuudeksi j√§√§, miten paljon suurempi kulttistatus Veltolla olisi, mik√§li h√§nen levyjulkaisunsa olisivat olleet saatavilla cd-muodossa jo 90-luvun alusta saakka. Nyt vasta 2000-luvulla t√§m√§n kukkaroyst√§v√§llisemm√§n, ei-en√§√§-ker√§ilylevyhintaisen Velton on varmasti hankala tunkeutua kuuntelijan tajuntaan, jota on jo kauan stimuleerattu mm. Peitsamon, Pekka Strengin ja M.A.Nummisen kaltaisilla saman divisioonan taiteilijoiden tuotannolla.

Ongelmalliseen saumaan siis on ilmestynyt tämä levy. Kolmekymppiset tuppaavat muistamaan vain sen baskeripäisen hörhön kansanedustajan, joka puhui ihan hämyjä. Sitä nuorempi ADHD-sukupolvi taas ihmettelee silmät ymmyrkäisinä, että kuka vtn veltto. Tämä uusintajulkaisu ansaitsee ilman muuta ennakkoluulottomat, uudet kuulijansa, ollen tärkeä underground-artefakti ajalta ennen metroseksuaaleja, laulutaidottomia diletanttiaidolsseja. Totuuden nimessä pitää myöntää, ettei Veltonkaan kohdalla mistään äänenmuodostuksesta voida puhua, mutta sen korvaavat silkka uniikkius ja vilpitön sanoma individualismin puolesta: Velton kaltaisia ei ole muita.

Aiemmin Kontran Miedon levyn uusintajulkaissut Zum Teufel Kustannus on jälleen kerran tehnyt kulttuuriteon. Se on toteuttanut projekteja, joista muut ovat yli pari vuosikymmentä hymistelleet, että pitäis ja pitäis julkaista uudelleen. Kustannusyhtiö ei ole toiminut kauaa, mutta sillä on jo nyt cv, josta tulee olla ylpeä. Nimi mieleen!

Janne Kuusinen
Lukukertoja: 4638
Facebook
Artistihaku
Klassikoissa myŲs