Pienet

Sinkut ‚Äď Elokuu 2006

19.08.2006


Busy Don Johnson Big Band: Busy Relaxin¬ī
Beat Back/Universal

Don Johnson Big Bandin nimikkolevylt√§ lohkaistu uusin single Busy Relaxin¬ī on n√§in loppukes√§n kuumimpina hetkin√§ hyvin toimiva lyhyt poppis, juuri sellainen, jonka DJBB:n olettaisi julkaisevan. T√§m√§h√§n tarkoittaa siis t√§ysin levyn muusta linjasta poikkeavaa rentoa bilesingle√§. Muut raidat kun albumeilla tuntuvat olevan aika synkki√§ ja pitki√§ fiilistelyj√§, jotka antavat yhtyeelle luvan esitt√§yty√§ my√∂h√§isillan chill-tunnelmissa.

Busy Relaxin¬ī julkaisu sis√§lt√§√§ my√∂s kolme muuta versiota kappaleesta, sek√§ yhden, joka otsikkonsa puolesta vaikuttaa uudelta biisilt√§, L.A. Session Drummer, mutta l√§hemm√§ss√§ tarkastelussa kappale paljastuu taas yhdeksi versioksi Busy Relaxin¬ī -renkutuksesta. T√§st√§ p√§√§st√§√§nkin polttavaan aiheeseen: miksi remix-versioita on singlen t√§ydelt√§, kun niist√§ voisi hyvin karsia v√§hint√§√§n kaksi? Remixit ovat toki jokainen toisistaan n√§kyv√§sti eroavia, mutta t√§m√§ ei tuo kappaleisiin oikeastaan mit√§√§n uusia ulottuvuuksia. Akustinen versio on turha, samoin Pepe Delux√©n versio, huolimatta siit√§, ett√§ Pepe Delux√© niin mallikkaasti muuten tekee Suomen konemusiikkigenrest√§ j√§lleen yht√§ hyv√§√§ artistia rikkaamman. Parhaimpana tulee esiin Kivan Dancehall remix, joka kolisuttelee kappaleen oikeasti joihinkin toisiin sf√§√§reihin, eik√§ vain lis√§√§ turhaa pituutta tai tee kappaletta muuten puuduttavammaksi.

Mit√§ sanottavaa itse Busy Relaxin¬ī kappaleesta sitten on? Kiva kilkutus. Emma Salokoski tekee j√§lleen hienot vierailut laulun osalta, samoin M√§kysen Teppo, tuo musiikin moniottelija, tuo oman osansa soppaan. Biisi on kivaa kes√§bailujuhlan ylistyst√§ kaikkine vierailevine steel paneineen. Ei ihmeellist√§, ei uutta, mutta toimii.

Mikko Lamberg


Omanasi Hohde: Omanasi/Aamu

Haaveilevaa ja akustisvoittoista kitarapoppia luova pääkaupunkiseutulainen Hohde laukkaa mukavan menevästi, touhun pysyessä silti pienenä ja kauniina. Janne Aavaisen heleä laulu saa hyvin tukea Sanna-Mari Vaittisen taustoista. Kakkosraita Aamu keinahtelee huomattavasti avausta rauhallisemmin, Omanasi-kappaleen ripeämpi tahdinpito ja sähköisempi toteutus toi siihen mukavasti valoa. Näppäilevä ja heleä näkökulma on mukavan kypsä ja kivasti toteutettu. Eli hyvä alku.

Ilkka Valpasvuo


Bläkie, Loco & Luchi Lover Kemmuru: Bläkie, Loco & Luchi Lover
Monsp

Kemmuru on palannut. Joensuun Jodarokin, Tikkakosken Aksimin ja Rovaniemen J-Lainin muodostama suomiräpä-kolmikko keskittyy sinkullaan lähinnä itsetehostukseen eli varsinkin Jopolokkia ja Bläkkistä nostetaan esiin. Kolmikko vaan komistuu, niinpä niin. Parasta Kemmujen touhussa on itselleenkin virnuilemaan pystyvä rentous ja kyllähän herrat riimiä osaa pistää. Myös J-Lainin kepeä taustoitus potkii. Sen kummempaa aiheellista ideaa ei silti ainakaan tältä näytteeltä tahdo löytyä. Ja tottakai mukana on muutama vokaalitonkin jammailu. Aika perustouhua.

Ilkka Valpasvuo


Pieni ja ihmeellinen Retropop: Pieni ja ihmeellinen
Metrosound

Suomenkielisellä naislaulajalla kuorrutettu pienieleinen konepop saa ainakin meikäläisen vetämään suoran viivan tamperelaiseen Reginaan. Ja kieltämättä aika samanlaisia kielikuvia ja myös musiikin sävyjä myös lempääläiseltä Retropopilta löytyy, kuin millä Iisa ja Mikot ovat vakuuttaneet viimeisen vuoden aikana. Laulaja Sailan ja kiippareista ja ohjelmoinnista vastaavan Tommin sarjakuvallista yhtyettä täydentää vielä tässä vaiheessa kaksi virtuaalihahmoa, mutta ihan lihaa ja verta olevia täydennyksiäkin luvataan.

Jos jatketaan Regina-vertailua viel√§ hetken, niin Retropop kulkee ehk√§ muutaman asteen l√§hemp√§n√§ 80-lukuista eteerisyytt√§ ‚Äď s√§vyt ovat kylm√§t, jopa tunteettomuuteen asti. Avausraidasta kuullaan levyll√§ viel√§ kaksi remiksausta, mutta sukelletaan ensin itse pohjaversioon. Haaveellista ja kuulasta laulua, jossa h√§mm√§stell√§√§n ja kummastellaan maailmaa, ja vaihdetaan maisemaa (aika selke√§ Regina-viittaus). Kiippareista tuodaan soppaan sek√§ kirkasta √§√§ni-laseria ett√§ murisevaa karheutta. Mutta mik√§ t√§rkeint√§, ihan tarttuva ja toimiva ralli on kyseess√§. Kakkosraita Eilinen (on t√§n√§√§n) on edellist√§kin kylmempi, sill√§ lailla Noitalinna Huraasti kauniilla tavalla. Tahti on kiivaampi ja kelvannee hyvin tanssilattioiden 80-lukudiggareille. Kelpaa keinua vienosti mukana. Remiksauksista ensimm√§inen sykkii pehme√§sti, edeten silti mukavan reippaasti. J√§lkimm√§inen ottaa ter√§v√§mm√§t v√§lineet k√§ytt√∂√∂n, miksaa laulua enemm√§n taustalle ja nytkyy kiivaalla biitill√§ jo l√§hes house-maailmassa. Mielenkiintoista t√§ydennyst√§ konepop-rintamaan.

Ilkka Valpasvuo


Momentum Sara: Momentum
Universal

Kotimainen Sara on julkaisemassa piakkoin uransa neljättä pitkäsoittoa, jonka nimi tulee olemaan He kutsuivat luokseen. Kolme vuotta sitten ilmestynyt edellinen Saattue albumi liikkui vielä maalailevan art-rockin tienoilla, mutta nyt mutkia on lähdetty suoristamaan oikein urakalla. Sinkun nimibiisi Momentum potkaistaankin käyntiin sellaisella voimalla, että alta pois ja äkkiä. Rupisempi ote ja räyhäävämpi asenne eivät pysty kuitenkaan peittämään sitä kylmää tosiasiaa, ettei biisi tahdo tarttua niin millään. Kaikkea jännää tapahtuu toki jatkuvasti, mutta lisääntynyt vauhti on tainnut viedä muassaan myös suuntavaiston. B-puolena kuultava, studiossa livenä soitettu Aallot instrumentaali, nousee kiireettömässä utuilussaan selvästi A-puolen edelle, joten odotukset tulevaa albumia kohtaan ovat ainakin tämän näytteen valossa lähinnä ristiriitaiset.

Mika Roth


Rankin¬ī Fullstop The Valkyrians: Rankin¬ī Fullstop
Fat Belt

Helsinkil√§inen The Valkyrians on muutamalla n√§kem√§ll√§ni keikalla onnistunut vakiinnuttamaan paikkansa syd√§mess√§. Letke√§√§ skata pulputtava viisikko pist√§√§ tanssijalat liikkeelle, eik√§ sorru liialliseen tosikkomaisuuteen. N√§m√§ kaksi piirrett√§ leimaavat my√∂s yhtyeen kolmen biisin single√§, joka l√§mmittelee elokuussa luvassa olevaa pitk√§soittoa. Etenkin riehakas avausraita Rankin¬ī Fullstop (vaikkakin vanha ska-klassikko onkin) nytkytt√§√§ menem√§√§n √§√§rimm√§isen tarttuvasti. Muut kaksi s√§vellyst√§ ovat enemm√§n reggaeta, mutta hymyilev√§√§ ja kohtuu reipasta sellaista. Woman astelee kepe√§n haaveilevasti, kun taas Strongman Sampson hypp√§√§ toki ska-nytkeeseen, mutta aika kevyell√§ otteella. Nykiv√§√§ kitaraa, rytmiryhm√§√§ ja Angsterin vokaaleita siivitt√§√§ Mr. Moonheadin jamittelevat koskettimet, kielisoittajien ajoittaiset puhaltimet sek√§ Moonheadin ja rumpali Big Dealin toimiva taustalaulu. Jos yhtyeelt√§ l√∂ytyy lis√§√§ nimibiisin kaltaisia r√§iskeit√§, on meininki katossa. Rauhallisemmallakin materiaalilla nousee v√§hint√§√§n hymy huulille.

Ilkka Valpasvuo


Mikä kesä? Valvomo: Mikä kesä?
Universal

Desibelin oma muusikkomies Kuusisen Janne teilasi kipakasti espoolaisnelikko Valvomon kesähitin Mikä kesä? lehtemme forumissa. Vaikka järjen lomalle päästänyt ska-pop ei kieltämättä olekaan mitään maailman vaikeinta tai taiteellisesti haastavinta ketkutusta, täyttää biisi ainakin yhden tavoitteensa hyvin. Se jää nimittäin päähän pyörimään kuin karuselli. Eihän biisi mikään tanssittavinta skata ole, enemmänkin skata käytetään letkeilyelementtinä. Ja mikäs siinä, rento rallihan tämä on. Kaikenlaisten muka-vakavien kesäbiisien seassa Mikä kesä? on oikeastaan ihan piristävä keikutus, vaikka se ei skan saralla pääse lähellekään tuossa ylempänä kehumaani The Valkyriansia.

Sinkun toinen raita, akustinen nuotiomollirenkutus Mink√§ t√§hden? kertookin yhtyen olevan jotain ihan muuta kuin pelkk√§ h√∂p√∂h√∂p√∂-ska-b√§ndi, joten ei Valvomoa kannata leimata pelk√§st√§√§n tuon hitin perusteella. Biisi on l√§hinn√§ akustista rauhallista punkkia tai katurokkia, eik√§ siin√§ sarjassa lainkaan p√∂ll√∂mp√§√§. Sanoituksista voikin sitten olla montaa mielt√§ ‚Äď vaikka tuohon Jannen tylytykseen en ihan t√§ysin yhdy, niin ei yhtyeen vahvuus kyll√§ minunkaan mielest√§ni sijaitse sanallisessa ilmaisussa. Kolmantena raitana kuullaan jonkinlainen pyrkimys dub-ilmaisuun, joka t√§ss√§ tapauksessa l√§hinn√§ lis√§√§ hiukan kaikua lauluun. Eli jumisempi versio nimibiisist√§.

Ilkka Valpasvuo
Lukukertoja: 7059
Facebook
Artistihaku
Pienissš myŲs