Julkaistu: 29.02.2024
Arvostelija: Heikki Väliniemi
Neil Young (s. 1945) ei ole kypsällä iälläkään peruutuspeiliin studiolevyillään katsellut. Arkistosta on pengottu vaikka ja mitä, mutta kokonaan uusien levytysten vauhti on ollut vakuuttava näihin päiviin asti, vaikka välillä vähempikin olisi riittänyt. Nyt Young on ottanut uuden askeleen, artistista riippumatta usein pelottavan sellaisen. Before and After saa hänet levyttämään vanhoja laulujaan uudestaan.
Jo albumin nimi kertoo oleellisen: jotain vanhaa, jotain sen jälkeistä, luultavasti jotain lainattuakin. Akustinen ja lähes täysin yksin soitettu levy perustuu kiertuekonseptiin, jossa taiteilija kaivoi vähemmän kuultuja lauluja uran alusta tähän päivään. Mukana on myös useita Youngin 1960-luvun folkbändilleen Buffalo Springfieldille kirjoitettuja kappaleita, muutamaa superharvinaisuutta unohtamatta. Esimerkiksi jostain käsittämättömästä syystä kokonaan julkaisematon If You Got Love pudotettiin viime hetkellä ulos kammottavalta Trans-albumilta vuodelta 1982. Homefires on puolestaan julkaistu ainoastaan 1970-luvun arkistoja penkovalla 10 levyn boksilla.
Mukana on myös maailman melkein parhaan krapulalevyn Sleeps with Angelsin (1994) mykistävän kaunis A Dream That Can Last ja lähes yhtä uljas My Heart samalta albumilta. Mahtavalta Ragged Glory -säröjynkytysalbumilta poimittu Mother Earth soi nyt pelkän urkuharmoonin säestyksellä. Myös heikon Are You Passionate? -albumin (2002) When I Hold You in My Arms on oiva valinta valtavasta biisikatalogista.
Sovitusten ja äänitysten karuus tekevät tarvittavan pesäeron alkuperäisiin äänityksiin: etäisyys laulun syntyhetkestä luo karheutta, jota Youngin lauluäänessä kuuluva ikä korostaa. Vaikka laulut on kirjoitettu eri elämänvaiheissa, Young kutoo ne sujuvasti yhdeksi esitykseksi jossa laulu ei pääty, vaikka se vaihtuu. Taitelijan ääni tulee lähelle ja laulut jäävät pystyyn.
Torontossa Kanadassa vuonna 1945 syntynyt Neil Young perusti Los Angelesiin muutettuaan folk-rock-yhtye Buffalo Springfieldin yhdessä Stephen Stillsin kanssa. Muutaman vuoden jälkeen Young siirtyi soolouralle, jonka tueksi hän otti paikallisen The Rockets-yhtyeen, joka nimettiin uudelleen Crazy Horseksi. Young oli muutaman vuoden mukana myös Crosby, Stills, Nash & Young-kokoonpanossa. Soolotuotannossaan mies on sukeltanut folkin ja kantrirockin lisäksi mm. bluesin ja elektronisen ilmaisun sekä noisen pariin.
Linkki:
Neil Young & Crazy Horse desibeli.netissä
neilyoung.com
(Päivitetty 29.2.2024)