Julkaistu: 30.05.2021
Arvostelija: Heikki Väliniemi
Valehtelisin jos väittäisin, etten olisi jo aikoja sitten pudonnut kyydistä Neil Youngin arkistoja penkovan Archives-levysarjan julkaisuissa. Sittemmin jo omaksi internet-sivuksikin levinnyt projekti on jo siinä määrin merkittävä paitsi kulttuuritekona myös julkaisujen määrässä, että toisto on väistämätöntä.
Vilkaisu omaan levyhyllyyn paljastaa tämän. Vuonna 2007 julkaistu Live at Massey Hall 1971 on äänitetty Torontossa vain kolme päivää aiemmin kuin tämä Shakespeare-teatterin konsertti Stratfordissa, Connecticutissa. Itse asiassa Massey Hall -julkaisun DVD-versiossa on käytetty 8-millisen filmin kuvamateriaalia juuri Shakespeare-teatterin keikalta.
Jos kyse olisi omien arkistojensa pöyhimiseen niin ikään luvan 2010-luvulla antanut Bruce Springsteen, näinkin lähekkäiset keikat voisivat olla hyvin - tai täysin - erilaisia keskenään. Neil Young on kuitenkin pitäytynyt samassa kappalemateriaalissa. Ainoastaan Shakespeare-levyn päättävä Sugar Mountain ei ole mukana viisi kappaletta enemmän sisältävällä Massey Hall -livellä.
Rock-historiaa tämä on siitä huolimatta. Erittäin merkittävää sellaista. Molempien keikkojen yleisö kuuli nimittäin ensimmäisten joukossa materiaalia Harvest-klassikolta, joka julkaistiin yli vuosi myöhemmin ja jota ei oltu alettu vielä edes äänittää. Taiteilija on myös hänen mittapuullaan poikkeuksellisen hyväntuulinen ja puhelias. Sugar Mountainin säkeistöistä vitsailu menee jopa stand-up-komiikan puolelle.
Jos levykaupan hyllystä uupuu Massey Hall -live eikä sitä saa sinne tilattuakaan, Young Shakespeare on ilman muuta suositeltava, kauttaaltaan erinomainen katsaus Neil Youngin uran huippukohdan sooloesiintymisiin. Muussa tapauksessa kannattaa ainakin levyjen hankkimisen marssijärjestystä vaihtaa. Fiilis on hyvä molemmissa, mutta Shakespeare-liven ansioksi on silti todettava sen intiimiys: Neil Young vaikuttaisi olevan yleisönsä paras ystävä, mikä ei ole kovinkaan tavanomaista.
Torontossa Kanadassa vuonna 1945 syntynyt Neil Young perusti Los Angelesiin muutettuaan folk-rock-yhtye Buffalo Springfieldin yhdessä Stephen Stillsin kanssa. Muutaman vuoden jälkeen Young siirtyi soolouralle, jonka tueksi hän otti paikallisen The Rockets-yhtyeen, joka nimettiin uudelleen Crazy Horseksi. Young oli muutaman vuoden mukana myös Crosby, Stills, Nash & Young-kokoonpanossa. Soolotuotannossaan mies on sukeltanut folkin ja kantrirockin lisäksi mm. bluesin ja elektronisen ilmaisun sekä noisen pariin.
Linkki:
Neil Young & Crazy Horse desibeli.netissä
neilyoung.com
(Päivitetty 29.2.2024)