Julkaistu: 27.11.2020
Arvostelija: Mika Roth
We Jazz Records
Berliinissä asuva Lucia Cadotsch teki neljä vuotta sitten sangen onnistunutta yhteistyötä ruotsalaisten Petter Eldhin ja Otis Sandsjön kanssa. Ryhmän Speak Low otti nipun tunnettuja kappaleita ja muokkasi niistä mutkikkaan minimalistista jazzia. Tietysti jo valmiiksi tunnettujen raitojen muokkaaminen on tavallaan riskitöntä puuhaa, joten panokset ovat nyt kohonneet ja Speak Low II on ’arkeologisen musiikkityön’ hedelmä.
Biisit ovat siis lainoja, mutta aiempaa tuntemattomampia. Cadotsch, Eldh ja Sandsjö ovat muokannet löydöistään nimenomaan yhtenevän albumikokonaisuuden, jossa Cadotschin toisinaan leikittelevä, toisinaan taas äärimmäisen tunnelmalliseksi yltyvä laulu on keskiössä. Tietysti Eldhin kontrabasso ja Sandsjön tenorisaksofonikin saavat monia mahdollisuuksia loistaa, mutta avainsana on tällä erää kokonaisuus, kun albumia on äänitetty, miksattu ja masteroitu Berliinissä.
Virtaviivaistettu muoto tarjoaa kieltämättä muutaman mojovan yllätyksen. Pidän itseäni suurena Brian Eno -fanina ja herran klassikoksi laskettava Before and After Science löytyy tietysti hyllystäni, mutta niin vain en tunnistanut aluksi By This River -kappaletta. Jotain materiaalin monimuotoisuudesta kertonee myös se, että ainoastaan Kurt Weillin nimi mainitaan kahdesti krediiteissä.
Berliini-linkkiä tarjoaa myös Bowien kautta kenties paremmin tunnettu Wild Is the Wind -kappale, jonka rockin suuri kameleontti versioi itse Station to Station -albumilleen kunnianosoituksena Nina Simonelle. Seura on siis huiman kovaa, eikä Speak Low II nouse kiperässä kisassa keulille, mutta mielenkiintoinen näkemys tämäkin toki on. Dimitri Tiomkinin nerous ei lakkaa koskaan hämmentämästä.
Trion apuna studiossa ovat häärineet Hammond-velho Kit Downes ja sellisti Lucy Railton, joiden avulla Speak Low II saa enemmän sävyjä ja ulottuvuuksia. Cadotschin tapa laulaa hiljaisuuden rajoilla vaatii hieman tottumista, mutta etenkin Eldhin kontrabasso tuntuu astelevan hänen rinnallaan tarkoin askelin. Omaan makuuni olisi saanut olla What’s New? -vedon kaltaisia yllätyksiä, etenkin kun biisi on keksitty sulauttaa yhteen The Tony Williams Lifetimen There Comes a Timen kanssa.
Sveitsiläislähtöinen laulajatar luo Berliinissä modernia jazzia.
Linkki:
luciacadotsch.com
(Päivitetty 27.11.2020)