Julkaistu: 26.10.2020
Arvostelija: Mika Roth
Karkia Mistika
Jokaisen yhtyeen synty on tavallaan ihme, mutta Lampenin alku on vielä poikkeuksellisen kummallinen. Rumpali Tatu Rönkkö ja kitaristi Kalle Kalima soittivat ensi kertaa yhdessä Etelä-Tirolin vuorilla, pienen kylän torin lavalla. Musiikkifestivaalin keikka oli vapaata improvisaatiota vokalistin tukena, jonka jälkeen puhtaan sattuman kautta yhteen päätynyt kaksikko päätti jatkaa duona.
Lampen soittaa instrumentaalimusiikkia, jota voi löyhästi niputtaa taiderockin alle. Äänessä ovat mitä moninaisimmat perkussiot ja sähkökitara, joita tuetaan nähtävästi jonkin verran efekteillä ja tehosteilla, mutta ytimen muodostavat siis rummut ja kitara. Albumille on päätynyt viisi raitaa, mutta mittaa sillä on lähemmäs 35 minuuttia, joten pitkäsoiton rajat ylittyvät vaivatta.
Avauksena kuultava Lampen on itse asiassa biisinipun pisin numero, joka toimii täydellisenä johdattajana duon äänimaailmaan. Kappale voisi vallan mainiosti toimia jonkin taiteellisen trillerin ääniraitana, vai vaikkapa mystisen road movien pääteemana. Kiekon toinen täysosuma allekirjoittaneen mielestä on Kerzen, kokonaisuuden rauhallisin ja tunnelmallisin numero, jota määrittelee myös vahva elokuvamaisuus. Biisi on thedoorsmaista rockin usvaa, jossa matka on huomattavasti tärkeämpää kuin itse suunta, eikä tunnelma rikkoudu edes selvimmissä siirtymäkohdissa.
Em. progehtavan jätin edessä kuultava Dosen on albumin lyhin raita, eikä tämä alle viiden minuutin mittainen krautrock-pala tunnu päätyneen oikeaan paikkaan, tai aikaan. Ilmassa on pientä Neu! / Can -tuoksua, mutta aineksista ei ole saatu aikaiseksi mitään kovinkaan muistettavaa.
Albumin sulkeva Stempel onkin näistä säröisistä aineksista kiinnostavammin koottu teos, jolla teollisuushallien kaiku ja ruosteiset ratapihat soivat jonkin tuntemattoman metropolin tummista seinistä. Upean alun ja lopun välistä löytyy myös yksi jo aiemmin kirjoitettu kappale, Kaliman aiemmin julkaisema Grün und Grau, joka tuo oman lisänsä progehtavaan, krautahtavaan ja taiteelliseen äänikokemukseen.
Rumpali Tatu Rönkkö ja kitaristi Kalle Kalima luovat yhdessä instrumentaalimusiikkia, jota voi löyhästi niputtaa taiderockin alle.
(Päivitetty 26.10.2020)