Julkaistu: 02.07.2019
Arvostelija: Heikki Väliniemi
Fullsteam
Ismo Alanko vääntää suoraviivaisen rokkivaihteen silmään oikeastaan ensimmäistä kertaa yli 10 vuoteen. Vuonna 2006 julkaistu, Ismo Alanko Säätiön joutsenlauluksi jäänyt Ruuhkainen taivas oli eräänlainen päätepiste vanhalle Ismolle. Pari vuotta myöhemmin syntynyt uusi Ismo on tutkinut rytmivetoisen duoilmaisun rajoja (Ismo Alanko Teholla -projektin albumit), sulauttanut ismoiluunsa kaikkea mahdollista ja vähän enemmän (Maailmanlopun sushibaari, 2013) sekä sukeltanut tunnelmallisiin ja riisuttuihin soolovesiin (Ismo Kullervo Alanko, 2015 ja Yksin Vanhalla -live, 2017).
Ja nyt vanha on uusi Ismo. Jotta tässäkin levyssä olisi jokin poikkeava piirre pelkän "paluu juurille" -nostalgian sijaan, on levylle luotu mielenkiintoisen vino, ulkopuolinen äänimaailma. Sille on tavallaan melko luonnollinen selitys: Alanko on äänittänyt laulut, kitarat, bassoraidat, loopit ja syntetisaattorit omalla työhuoneellaan, eivätkä "trion" muutkaan soittajat ole toisiaan studiossa nähneet. Artturi Taira (ex-Rubik, Pariisin kevät) on äänitellyt syntetisaattoreita, looppeja ja taustalauluja ja Apocalypticasta parhaiten tunnettu Mikko Siren on paukutellut rumpuja.
Omissa poteroissa tehdyn "bändisoiton" yhteenliimaaminen resonoi maailmanmenon järjettömyyttä hämmästelevän teeman kanssa. Avausraita Suomarssi toimii jonkinlaisena analogiana maailmalle sekä suomalaiselle yhteiskunnalle ja sitä heijastelevalle nettikeskustelulle vuonna 2019. Ei paha piileskele / se nauraa partoihinsa / ja vaihtaa peruukkia tiuhaan. Nuorena nukkuneet -biisissä Alanko palaa taiteilijaelämän teemaan tutulla virneellä: Nyt olen liian vanha kuolemaan ja liian nuori muuttumaankaan.
Minä halusin olla niin kuin Beethoven osoittaa, että 1960 on vain syntymävuosi. Rokki taittuu tiukalla vimmalla, mutta samaan aikaan levyn huippukohdat eivät erotu massasta aivan entisaikojen malliin. Vaikka alkupuolisko rullaa messevästi, levy tuntuu väistämättä tärkeämmältä Alangolle itselleen kuin satunnaiselle kuulijalle. Samalla pitää muistaa, että välipysäkkejä tarvitaan matkalla isommille asemille.
Suomalaisen rockin shamaani. Muistetaan parhaiten Hassisen koneen ja Sielun veljien sieluna, mutta menestynyt erittäin hyvin myös soolouralla. Kokoonpanot ovat pelkän oman nimen lisäksi totelleet nimiä Ismo Alanko Säätiö ja Ismo Alanko Teholla.
Linkki:
Ismo Alanko Säätiö desibeli.netissä
Ismo Alanko Teholla desibeli.netissä
Sielun Veljet desibeli.netissä
facebook.com/ismoalanko
facebook.com/hassisenkone
(Päivitetty 30.4.2023)