Julkaistu: 09.03.2019
Arvostelija: Mika Roth
Ruton Music / Ektro
Jussi Lehtisalon vuorokaudessa taitaa olla enemmän tunteja kuin meillä muilla. Tällä kertaa ihan vain omalla nimellään musiikkia julkaiseva Lehtisalohan on tässä viime aikoina pistänyt ulos materiaalia ainakin Dekathlon, Lazer Angel ja Steel Mammoth -yhtyeiden kera. Kaikkia näitä mainittuja bändejä/projekteja yhdistävät syntetisaattorit, joista Lehtisalo on loihtinut esiin aina kunkin tilanteen vaatimia ääniä. Mitä siis tämä moderni renessanssimies tekee, kun aikaa on luoda ihan omalla nimellä jotain?
Dead on äänimaisemaltaan yhtä karsittu, kolkko ja harvabittinen kuin sisaruksensa, mutta esimerkiksi Grateful Dead -raidalla huumorin kukka puskee ainakin nuppua esiin. Tai kun äijät juttelevat legendaarisen bändin 70-luvun livejameista, niin ilmiselvä yhteyden puute syntetisaattorimusiikkiin saa taustat vaikuttamaan täysin tilanteeseen sopimattomilta. Näin luettuna idea saattaa tuntua oudolta, eikä se kuultunakaan täysin välittynyt ainakaan allekirjoittaneen ohjaamoon saakkka.
Albumin keskivaiheen muodostavat Jam (Part One) ja Jam (Part Two), jotka ohjaavat Lehtisalon avaruuspurren nopeasti vilkkuvalle ambient/syna autobahnille. Digitaaliset säikeet ja ultraretrot koneäänet ovat paljosta velkaa Düsseldorfin suurille miesroboteille, mutta liekö muutama datavirranpätkä livahtanut myös Wendy Carlosin ja Visagen suunnilta. Albumin avaava Space (Part One) chillailee ja vihjailee mahdollisesta avaruudellisesta vaarasta John Carpenterin tyyliin, kun taas kiekon sulkeva Space (Part Two) on lähinnä luuppiin juuttunut ajatus, josta on päätetty tehdä lähes 8 minuutin mittainen kappale. Hypnoottista vai ärsyttävää? Lähinnä jälkimmäistä, mutta nämä nyt ovat vain mielipiteitä.
Lehtisalo karsastaa merkantilismin verkkoja, eikä biiseistä yritetä luoda mitään bilekeskiöitä vaan ennemminkin ambientmaisia, viivytettyjä tuokioita. Dead makaakin paikallaan kuin kuollut, mutta kuolema ei välttämättä ole loppu vaan mahdollisesti silkka välipysäkki. Minneköhän Lehtisalon avaruuspursi seuraavaksi seilaa?
Circlen, Pharaoh Overlordin ja monen muun yhtyeen jäsenistöön kuuluva Jussi Lehtisalo ei esittelyjä kaipaa. Toimelias mies on ehtinyt soololevyjenkin tekoon.
Linkki:
Arkhamin kirjasto Desibeli.netissä
Circle Desibeli.netissä
Pharaoh Overlord Desibeli.netissä
Rättö ja Lehtisalo Desibeli.netissä
Röyhkä ja Rättö ja Lehtisalo Desibeli.netissä
soundcloud.com/ektrorecords
(Päivitetty 28.9.2013)