Julkaistu: 03.07.2018
Arvostelija: Heikki Väliniemi
Reprise Records
Kun Neil Young oli loppukesästä 1973 äänittänyt tosielämän tragedioiden sävyttämän tulevan klassikkoalbuminsa Tonight’s the Night, levy-yhtiö ei ollut mielissään. Sikariporras piti levyä liian synkkänä. Tähän oivallukseen ei varsinaisesti avaruustiedettä tarvittu, varsinkin kun Youngin edelliset albumit jäivät hänen koko uransa tunnetuimmiksi. Niiden kaupallinen arvo oli jo julkaisuhetkillään jotain aivan muuta.
Artistin painostus levy-yhtiön suuntaan tuotti tulosta vasta pari vuotta äänitysten jälkeen. Kesäkuussa 1975 julkaistu albumi saavutti nykyisen arvostuksensa puhtaasti taiteellisilla ansioilla: Tonight’s the Night on tumma ja rujo kokonaisuus ilman minkäänlaisia päällekkäisäänityksiä. Yli 40 vuotta myöhemmin saapuva livealbumi Roxy: Tonight’s the Night avaa meille näitä askeleita syyskuussa 1973 Los Angelesin Roxy Theatressa äänitetyillä keikoilla, jotka toimivat legendaarisen klubin avajaistilaisuuksina.
Mullistavaa Tonight’s the Night -albumia leimanneet Crazy Horse -kitaristi Danny Whittenin sekä roudari Bruce Berryn yliannostuskuolemat ovat läsnä myös albumin live-esityksessä, mutta yleisfiilis on hiukan albumia pehmeämpi. The Santa Monica Flyers soittaa tuoreella mutta varmalla otteella. Laulut ovat toisaalta uutuudenraikkaita, mutta albumin äänityksissä niitä on tullut veivattua maailman tappiin.
Maestro itse on arvaamaton, kuten seuraavina vuosikymmeninä tuli harvinaisen tutuksi. Hän kehuu yleisöä, “vaikka te ette osaakaan laulaa”. Suusta lipsahtaa myös armottoman rehellinen “Kiitos, tämä on ollut erittäin keskinkertaista”. Tässä vaiheessa täytyy huomioida, että kuulijat tuskin tiesivät että keikka koostuisi pelkistä ennen julkaisemattomista (ja kuulluista) esityksistä. Tonight’s the Night -levyn ulkopuolinen Walk on levytettiin sekin vasta seuraavana keväänä.
Albumin kansiteksteissä Neil Young vertaa Tonight’s the Night -albumin äänityksiä ruumiinvalvojaisiin. Sekä taiteilija että koko bändi tuntuvat kuitenkin vapautuneen musertavan surun ikeestä - ja lavalla pidetään toisinaan jopa hauskaa, mikä on hyvän livelevyn keskeisimpiä edellytyksiä.
Torontossa Kanadassa vuonna 1945 syntynyt Neil Young perusti Los Angelesiin muutettuaan folk-rock-yhtye Buffalo Springfieldin yhdessä Stephen Stillsin kanssa. Muutaman vuoden jälkeen Young siirtyi soolouralle, jonka tueksi hän otti paikallisen The Rockets-yhtyeen, joka nimettiin uudelleen Crazy Horseksi. Young oli muutaman vuoden mukana myös Crosby, Stills, Nash & Young-kokoonpanossa. Soolotuotannossaan mies on sukeltanut folkin ja kantrirockin lisäksi mm. bluesin ja elektronisen ilmaisun sekä noisen pariin.
Linkki:
Neil Young & Crazy Horse desibeli.netissä
neilyoung.com
(Päivitetty 29.2.2024)