Julkaistu: 20.09.2017
Arvostelija: Mika Roth
Joyful Noise Records
Metelistä ja hälyäänistä on tultu pitkä matka, se sanottakoon heti alkuun. Deerhoofin neljästoista pitkäsoitto, kun on suurimmaksi osaksi puhdasta, herttaista ja kaunista poppia, vaikka ryhmän art rock -historia yhä kuuluukin kappaleiden rakenteissa, äänimaisemissa sekä ratkaisuissa. Mutta pop ei tarkoita tekstillistä pehmeyttä, sillä Mountain Moves on pumpulisista äänistään huolimatta mitä poliittisin ja kantaaottavin kiekko.
Deerhoof onkin rakentanut mielenkiintoisen, monitasoisen ja lyriikoillaan haastavan musiikkimosaiikin, jossa alkuun hyvinkin irrallisilta tuntuvat osaset löytävät kuin löytävätkin toisensa. Tarkemmin tarkasteltuna käytetyn spektrin laajuus suorastaan vavahduttaa, kun kolmen lainabiisin lisäksi vierailijoita kuullaan kiekon viidestätoista raidasta kymmenellä, eikä kukaan ole mukana vain lämpimikseen. Mitä selvimmin Mountain Moves on suunnattu Yhdysvaltain nykyistä presidenttiä, sekä häntä äänestänyttä kansanpuolikasta vastaan, mikä tekee koko levyn arvioinnista hieman hankalaa. Ainakin jos haluaa itse pysytellä poissa poliittista linjanvedoista.
En siis totea teksteistä muuta kuin sen, että ne on rakennettu todella vaikuttavasti ja kielikuvien saralla ryhmä osaa luoda erittäin vahvoja ja väkeviä tunteita herättäviä rakennelmia. Tätähän voisi kutsua jo suoranaiseksi runoudeksi. Musiikki heijastelee sanoja ja bändin tapa soittaa vinosti, vääristyneesti ja epämiellyttävyyttä herättävällä lievällä kieroudella on ihailtavaa. Kuulija huomaa olevansa peilitalossa, jonka pinnat eivät varsinaisesti vääristä niin kovin, mutta tekevät jokaisesta kuvajaisesta hieman vieraan oloisen. Ehdottomasti tutustumisen arvoinen tapaus kaikille art popin, ja miksei rockinkin, ystäville.
Vuonna 1994 perustettu indietä ja kokeellista rockia yhdistelevä yhdysvaltalainen yhtye, joka uusimmilla levyillään liikkuu kauemmas metelistä ja taiderokista kohti äkkiväärää poppia.
Linkki:
deerhoof.net
(Päivitetty 20.9.2017)