Julkaistu: 16.07.2017
Arvostelija: Mika Roth
Omakustanne
Tikkurila ei ole kaunein pala Suomea, ei vaikka sitä katselisi kuinka paksut tiksi-lasit päässä tahansa. Hämärän moninaisen jäsenhistorian omaava Hadal Sherpa on tainnut myös oivaltaa tämän, joten bändi myy itseään hieman toisenlaisella taktiikalla. Onko silti eduksi kutsua omaa hengentuotostaan tiksiläiseksi kebab-rockiksi, joka on kotoisin jostain ”Biltema-avaruuden, Lidl-psykedelian ja Motonet-etnofolkin välimaastosta”? Siinäpä vasta kysymys.
Mutta unohdetaan omiin polviin markkinointipuheilla ammuskelu ja keskitytään itse tuotteeseen, eli tikkurilalaiseen etno-vivahteiseen rokkiin, jossa lähes mikä tahansa on mahdollista. Koska maassamme vaikutti aikoinaan eräskin Kingston Wall, on siinä lähes väistämätön verrokki – eikä Hadal Sherpa kalpene väkevimmillään edes III – Tri-logy -albumin edessä. Paljoa nyt ainakaan.
Kahteen osaan jaettu Nautilus on komea avaus, vaikka vajaasta 16 minuutista olisi vallan mainiosti voinut veistää vielä joitain lastuja poiskin. Jostain kaiken on kuitenkin käynnistyttävä, eikä tällainen progehtava kalevalarokkailu mieto jalopeno suussa ole lopulta lainkaan hassumpaa, vaikka laulun voima jääkin sinne estradin verhojen taakse. Instrumentaalimusiikki on toisaalta mitä mainion tapa esittää bändin musiikillista puolta, kun puolivillaiset tarinat jätetään edestä pois, vai kuinka?
Chafa Azeno on puolestaan alusta loppuun kosher/halal/loistava, enkä löydä näistä ns. normaaleja sääntöjä venyttävistä minuuteista huomauteltavaa. Käännöksiä riittää, erilaiset mausteet syöksähtävät varoittamatta makunystyröiden kimppuun ja surfin rautalanka voi vallan mainiosti muuttua seuraavassa kulmassa ties miksi – ja juuri siinä lepää Hadal Sherpan voima. Post-rockin aalloissa länsimaisemmin vellova Ikaros runttaa miellyttävästi vasten betonista seinää, Marracechin tunkiessa tulista kebab-annosta täydellä voimalla korvasta sisään. Tämän kaiken vyörytyksen katkaisee kuitenkin eteerinen Abyss, joka nousee aina ilmakehän tuolle puolen, ohi kansainvälisempienkin avaruusasemien aina tähteinväliseen avaruuteen saakka. Far out, man!
Tiksiläistä kebab-rockia, joka on kotoisin jostain Biltema-avaruuden, Lidl-psykedelian ja Motonet-etnofolkin välimaastosta.
Linkit:
hadalsherpa.bandcamp.com
facebook.com/HadalSherpa
(Päivitetty 18.7.2017)