Julkaistu: 31.03.2015
Arvostelija: Mika Roth
Metal Blade
20-vuotista uraansa juhliva Ensiferum on vakiinnuttanut paikkansa kotimaisen metallin kärkijoukoissa, kiitos tasaisen ja luotettavan työn. Noin kolmen vuoden välein uuden kiekon julkaiseva ryhmä onkin turvallinen kiintokohta fanikunnalle, eikä kuudes pitkäsoitto, One Man Army, lähde juuri rikkomaan rajoja.
March of War johdattaa kuulijan ensin Axe of Judgementin nopeille folk metalin taistelukentille, josta matka jatkuu Heathen Horden melodisempaan ja eeppisempään juhlintaan. Kiivasta tulta ja elvyttävää vettä, tällä jaolla mennäänkin sitten läpi levyn painopisteen kaatuessa selvästi ensin mainitun eduksi. Nimibiisi One Man Army lyö silmään rahdun sinfonisemman vaihteen, eikä varhaisen Nightwishin nouseminen mieleen taida olla ainakaan pahitteeksi, etenkin kun toinen selkeä juonne osoittaa Manowarin testosteronisemman uhon suuntaan. Nämä palaset yhdistettynä tuttuun Ensiferum-soundiin ovatkin se lupaavin lapsenaskel uuteen suuntaan.
Two of Spadesin ”Hu! Ha!” -huutojen ryydittämä Frederikin vierailu ei sen sijaan jaksanut naurattaa, ei edes camp-mielessä. Hudiksi osoittautuu myös päätösraita Neito Pohjolan, sillä iskelmän ja folk-metalin liitto ei vain toimi. Missään olosuhteissa. Koskaan.
Ensiferum tuntuu ajautuneen pienoiseen umpikujaan, sillä bändin metalli soi kuten se on soinut jo viimeiset 10 vuotta. Periaatteessa mikään ei ole pielessä, mutta näiden uusien biisien seasta ei vain löydy enää niitä todellisia päänräjäyttäjiä. Mikäli jotain erilaista kokeillaan päädytään puolestaan pelleilyyn, joten pitäisikö tässä nyt irrotella rohkeammin – ja totisemmin – vai mikä nostaisi bändin takaisin potentiaalinsa tasolle?
Termi folk metal on kuin tehty kuvaamaan Ensiferumin kaltaisia bändejä. Asiaan vihkiytymätön voi unohtaa Bob Dylanin ja Paul Simonin, suomalaisessa metallikentässä folk tarkoittaa perinnesoittimia, sekä avoimesti pohjoismaisesta musiikkiperinteestä ammentavaa soundimaisemaa ja sävelkulkuja. Turisaksen ohella Ensiferum lienee tämän genren johtaja Suomessa. Kalevalan henki on mukana myös teksteissä, samoin kuin viikingit ja muu historiallinen paatos.
Linkki:
ensiferum.com
(Päivitetty 31.3.2015)