Julkaistu: 22.02.2014
Arvostelija: Heikki Väliniemi
Sony
Floridalainen valamiehistö totesi heinäkuussa 2013 syyttömäksi naapurustovahdin, joka ampui mustan teinipojan. George Zimmerman tappoi 17-vuotiaan Trayvon Martinin helmikuussa 2012 Floridassa. Martin oli tulossa lähikaupasta kotikaupungissaan Sanfordissa, kun naapuruston vapaaehtoisiin valvontajoukkoihin kuuluva Zimmerman ampui hänet. Zimmerman sanoi toimineensa itsepuolustukseksi.
It ain't no secret/you get killed just for living in/your American skin. Näin laulaa Bruce Springsteen laulussaan American Skin (41 Shots). Biisi sai ensiesityksensä vuoden 2000 kiertueella ja se oli mukana Pomon livealbumilla Live in New York City (2001). Alun perin se kertoo Amadou Diallosta - aseettomasta maahanmuuttajasta, jota kohti hänet tappaneet poliisit ampuivat 41 laukausta, kun hän kaivoi kotiovellaan taskustaan lompakon - ilmeisesti näyttääkseen poliiseille henkilöpapereitaan. Laulun studiojulkaisu juuri nyt, tapaus Martinin jälkeen, on kaikkea muuta kuin sattumaa.
2000-luvun Springsteen-levyjen ominaispiirteet ovatkin leimallisesti läsnä juuri tässä kappaleessa, mutta poikkeuksellisesti se kuuluu High Hopes -albumin selkeään vähemmistöön. Tällä kertaa pappa nimittäin irrottelee paikoin hyvinkin lennokkaasti (High Hopes, Just Like Fire Would, hulvaton Frankie Fell in Love) ja teksteissä on kauan kadoksissa ollutta pilkettä silmäkulmassa: Einstein and Shakespeare sitting having a beer/Einstein trying to figure out the number that adds up to bliss/Shakespeare says, "Man, it all starts with a kiss". Albumilta löytyy toki myös sakkokierroksen arvoisia huitaisuja, kuten sävellyksellisesti väsynyt mafiatarina Harry's Place ja kaikin puolin mitäänsanomaton Hunter of the Invisible Game.
Tom Morellon roolia jonkinlaisena muusana ja musiikillisena tutkaparina ei voi vähätellä. Muutenkin nuorekas Springsteen tuntuu nuortuneen inspiroivan kepittäjän rinnalla vähintään seuraavat 20 vuotta lisää. The Ghost of Tom Joadin uudessa raivokkaassa bändiversiossa on jopa kitarabattle, jota olen aina pitänyt yhtä hyvänä ideana kuin ummetuslääkkeen nauttimista ennen linnan juhlia - kunnes kuulin tämän huiman luuttuvuorottelusoolon.
High Hopes on levy, jollaista Springsteen ei ole aiemmin tehnyt, sillä ensimmäistä kertaa urallaan hän ei mene kokonaisuuden ehdoilla - ja oman materiaalin joukossa on mukana myös lainamateriaalia The Saintsista ja Suicidesta lähtien. Kepeämmän otteensa ansiosta albumi on kuitenkin edeltäjäänsä Wrecking Ballia raikkaampi. Myös tuotannossa on otettu järki käteen ja mennään vahvuuksilla. Maailman paras livebändi E-Street Band ei ole vuosikymmeniin kuulostanut levyllä yhtä hyvältä kuin joillakin tämän albumin lauluilla. Keskellä kiertuetta äänittäminen kuuluu, kun bändi on rasvattu huippuunsa.
Amerikkalainen lauluntekijä, syntynyt 23.9.1949 Freeholdissa, New Jerseyssä. 70-luvun “uudesta dylanista” muovautui Born In The U.S.A. -jättihitin myötä 80-luvun ”The Boss”, mutta mies ei missään vaiheessa unohtanut juuriaan. On levyttänyt jo lähes neljänkymmenen vuoden ajan, eikä uran varrelle ole montaakaan floppia mahtunut. Tärkeimpiä levytyksiä mm. Born To Run (1975), Darkness on the Edge of Town (1978), The River (1980), Nebraska (1982).
Linkki:
brucespringsteen.net
(Päivitetty 1.1.2021)