Julkaistu: 25.03.2012
Arvostelija: Jani Ekblom
Sub Pop
Eteläafrikkalaisen Spoek Mathambon esikoinen Mishini Wam (2010) oli piristävä rytmimusiikkilevy. Tummaa elektro-räppiä, afro-beatia, dubstepiä ja paikallista housea hyödyntänyt levy soi parhaimmillaan ronskisti kuin M.I.A.:n esikoinen (vaikka esim. nimibiisi oli jo melkoinen taidonnäyte pastissien alalla) ja esitteli monipuolisen, iskevästi mm. afrikkalaista ja amerikkalaista yhdistelevän uuden kyvyn.
Sana kiiri nopeasti ja Spoek Mathambo (syntyjään Nthato Mogkgata) päätyi vierailemaan mm. Robynin biisille ja yhä edelleen tekemään levyä Sub Popille. Shabazz Palacesin aloittamaan levy-yhtiön tyylinlaajennukseen eteläafrikkalainen sopiikin lafkalle perinteisellä tavalla: hienon, jopa ylittämättömän aloituksen jälkeen on vuoro jonkin ihan muun.
Father Creeper laajentaa Spoek Mathambon soundia melkoisesti. Kwaitosta on liikuttu mm. kohti orgaanisempaa kitaramusiikkia, jolloin Spoek Mathambo kuulostaa pelottavan ja ikävän paljon N.E.R.D.:ltä. Toisaalla afrikkalaisiksi paikallistettavien kitaroiden ja elektronisten rytmien yhdistely tuottaa soundia, jota on erilaisissa muodoissaan kuultu viime vuosina useammilla indielevyillä Vampire Weekendistä Tv On The Radioon.
Spoek Mathambo vaikuttaa maaniselta edes takaisin oman perintönsä ja muualta omaksumansa seassa seikkailevalta muusikolta, joka on vienyt studioon muuttokuormallisen ideoita ilman minkäänlaista kokoavaa näkemystä tai edes tarvetta sille. Father Creeper onkin kamalan kehno kokoelma kiehtovia ja tapahtumarikkaita kappaleita, jotka kielivät ainakin siitä, että käsiä ei ole sidottu mihinkään. Ote onkin samanaikaisesti retro ja tuore, painostava mutta iloinen.
Mielenkiintoisinta Father Creeperillä on sen outo tunnelma, jossa elottomat soundit yhdistyvät lämpimän sielukkaisiin; ei kättä paiskaten, vaan kehää kiertäen. Vaikea Father Creeperistä on saada otetta – toisin kuin edeltäjästään – tai välttämättä edes tolkkua, mutta laajan keinovalikoiman ja ylipäätään hirmuisen monipuolisen meiningin takia levyä tulee kokeiltua aina uudestaan. Että jos se sitten.
Eteläafrikkalainen yhden miehen rytmimusiikkikokonaisuus.
Linkki:
spoekmathambo.com
(Päivitetty 24.3.2012)