Julkaistu: 04.12.2011
Arvostelija: Jani Ekblom
Fulltime Hobby
Brittiläisen Tunngin voi mieltää kahdella tavalla. Toisaalta kyse on kevyestä, indiepoppiin kallellaan olevasta folktronicasta, toisaalta kokeellisemmin ja hapokkaammin sivaltelevasta folkista. Tämä lievä kaksijakoisuus ei ole tähän asti realisoitunut onnistuneesti albumimitassa, vaan Tunngin levyillä on enemmänkin käyty erilaisten esteettisten valintojen välistä ristivetoa. Yksittäisiä onnistumisia yhtyeen neljän albumin mittaiselta taipaleelta löytyy kuitenkin runsaasti.
This is Tunng... Live from the BBC vain vahvistaa tätä käsitystä. Tunng on vieraillut brittiläisen yleisradioyhtiö BBC:n studioissa useaan otteeseen esikoislevynsä Mother's Daughter and Other Songs (2005) jälkeen. Näiden sessioiden annista koostuva levy esittelee yhtyeen, jonka livesointi vaihtelee reippaasti pienimuotoisesta hissuttelusta täysilaidallisen bändin tuuttaukseen. Myös biisillisesti vedetään monesta narusta: levyllä kuullaan omien kappaleiden lisäksi mm. Tinariwenin kanssa esitetty Tamatant Tilay, Bloc Partyn Pioneers sekä Blue Pearlin ysärihitti Naked In The Rain.
Tunng on kieltämättä monipuolinen. Bloc Partyn urbaani itsevarmuus muuntuu hapuileviksi kysymysmerkeiksi, Blue Pearlin aikaansa turhan sidotusta housesta tulee ajatonta pop-musiikkia (Tunng osoittaa samalla kuinka hienosta La Isla Bonita -lainasta on kyse) ja Tinariweninkin kanssa päästään aavikolle – levyn komeinta antia. Mutta studiolive asettaa ympäristönä myös rajoituksensa; yleisön puuttuessa touhu jää monessa kohtaa staattiseksi.
Reilun kolmen vartin levy rullaa turhankin helposti ja huomaamattomasti. Satunnainen flirtti sen oudomman puolen kanssa ei pysäytä vauhtia tarpeeksi, eikä psykedeliaankaan kuin lähinnä viitata erikoisilla instrumentaatioilla ja soittimilla. This is Tunng... Live from the BBC toimii läpileikkauksena bändin tähän astisista tekemisistä, mutta ilman keikkatilanteen hurmosta tai studioalbumien hienojakoista intimiteettiä.
Lontoolainen kuusikko perustettiin vuonna 2003, kun elektronica-nikkari Mike Lindsay kohtasi laulaja-lauluntekijä Sam Gendersin. Alkuhetkien jälkeen jäsenistöltään ja toimintatavoiltaan isommaksi kollektiiviksi kasvaneen yhtyeen soundi luotti kolmen ensimmäisen albumin ajan yhdistelmään, jossa Lindsayn junnaava sähköinen maailma vei Gendersin folkahtavia biisejä niin sanotusti syvemmille vesille. Vuoden 2010 ...And Then We Saw Land esittelee uuden ilman Gendersiä toimivan Tunngin, jonka soundissa pehmeän positiivinen folk kohtaa hillityt elektronisen maailman mausteet.
Linkki:
Cheek Mountain Thief desibeli.netissä
tunng.co.uk
(Päivitetty 31.7.2012)