Julkaistu: 24.11.2011
Arvostelija: Heikki Väliniemi
Universal
Mitä jää jäljelle, kun bändin urasta on lypsetty jo kaksi erinomaista ja tarpeellista Greatest Hits -kokoelmaa ja umpiturha kolmas? No tietenkin harvinaisempia albumiraitoja esittelevä kokoelmasarja, niin ikään kolmessa osassa. Deep Cuts 3 sulkee tämänkin kirjan, poimimalla levytyksiä viideltä viimeiseltä Queen-albumilta vuosilta 1984-1995. Lähtötilannetta levyn tasolle kuvaa ehkä se, että tämän julkaisun myötä keskinkertaisella Made in Heavenilla (1995) on tasan yksi kappale jota ei ole julkaistu näillä kokoelmilla.
The Works (1984), A Kind of Magic (1986), The Miracle (1989), Innuendo (1991) ja Made in Heaven edustivat parhaat päivät nähneensä, hieman hukassakin olevaa yhtyettä joka onnistui kuitenkin jokaisella levyllä väläyttämään parasta osaamistaan. Oivallisin osoitus tästä on juuri tältä ajalta koottu hittikokoelman kakkososa, joka on yhä Suomen kaikkien aikojen myydyin ulkomainen äänite. Vaikka bändi ei ollut levyillä parhaassa vireessä, se keikkaili tiukkana stadionmammuttina vuoden 1986 Magic-kiertueeseen saakka.
Hiukan yllättäen pisimmän korren levyistä vie neljä vuotta Freddie Mercuryn kuoleman jälkeen julkaistu Made in Heaven. Jostain syystä sinne jätettiin kolmoskokoelman jälkeen nimiraidan ja I Was Born to Love Youn kaltaisia komeita esityksiä. Molempien lauluosuudet ovat toki peräisin Mercuryn vuoden 1985 Mr. Bad Guy -sooloalbumin äänityksistä, mutta eloonjääneiden Queen-jäsenten komennossa ne saivat mukavasti lihaa päälleen. Jälkimmäinen kappale muistuttaa, että hard rockissakin voi olla svengiä.
Toinen selkeä helmi on The Miraclelta poimittu, bändin tarinaa kertaava Was It All Worth It, jossa on kaikki Queenin kulta-ajan tunnusmerkit kohdallaan: moneen suuntaan polveileva, tarttuva melodia, rullaava rytmi ja progemainen toteutus. Innuendolta poimittu Bijou vaihtaa nokkelasti laulusäkeistön ja kitarasoolon paikat ja bändin loppuaikojen keikoilta tuttu akustinen balladi ihmettelee koskettavasti Is This the World We Created…? Innuendon The Hitman on puolestaan varsin jykevä pläjäys tiukkaa ja raskasta riffirokkia.
Vaikka kappalejärjestys ei ole kronologinen, levylle ei voisi kuvitella muunlaista päätöstä; yhtä varmasti kuin tämän arvostelun julkaisu tähdättiin Mercuryn kuoleman 20-vuotismuistopäivälle, myös Mother Love saa kunnian olla Queenin harvinaisempia lauluja esittelevän saagan esirippu. Se on viimeinen laulu, jonka Mercury levytti, eikä rockin historiasta taida löytyä toista äänitystä, jolla kuolema olisi yhtä vahvasti läsnä: viikatemies ehti ensin, joten viimeisessä säkeistössä laulajaksi tulee Brian May - ja kuulijalle kylmät väreet.
Englantilainen rock-yhtye, jonka laulaja Freddie Mercury kuoli marraskuussa 1991.
Linkki:
queenonline.com
(Päivitetty 25.6.2012)