Julkaistu: 17.11.2011
Arvostelija: Heikki Väliniemi
HMC
Laiskat iltapäivälehtien toimittajat ja levy-yhtiön markkinointiosasto huomio: kun tässä arviossa puhutaan John Lennonista ja Chisusta samassa lauseessa, se EI tarkoita että heidän musiikkiaan tai heitä taiteilijoina millään muotoa verrattaisiin toisiinsa. Mutta Chisulla ja Lennonilla on totisesti yhteistä häkellyttävä taito saada laulut kuulostamaan valtavan henkilökohtaisilta. Voi olla, että Chisunkin lauluista osa sellaisia onkin, mutta ainakin hänen tulkintansa on konstailemattomuudessaan pysäyttävän avointa.
Ja kun yhtälöön lisätään ajoittain..no, sanotaan vaikka höpsöt, sanoitukset, viestin välittämisen kyky nousee kolmanteen potenssiin. Miten välillä hyvinkin kömpelö (ja välillä oivallinen) tekstittäjä saa sanottavansa perille uskottavasti silloinkin, kun hän laittaa enkelit ja rinkelit rimmaamaan parisuhdehelvetin uumenista leiskuvassa laulussa? Se on mysteeri, johon intensiivinenkään Kun valaistun -kuuntelumaraton ei tarjoa valaistumista. Osa totuutta löytynee kuitenkin Chisun taidoista levyjensä tunnelman luonnissa.
Tämän kaiken pohjalla on tietenkin vielä se, että Chisu on ihan mukiinmenevä pop-iskelmäsäveltäjä ja aivan törkeän tyylikäs tuottaja. Koskahan Sabotage-hitin kaltaisia, puoliksi ummehtuneita mutta ah niin kirkkaasti hengittäviä rumpusoundeja olisi edellisen kerran päässyt radion tapporotaatioon? Tai laulua, jonka kertosäkeessä katkotaan peukalo ja etusormi ja murretaan keskisormi, olkoonkin että uhrina on kohtalo. Suhteellisen tuoreessa muistissa on kuitenkin esim. Zen Cafén Tahdon halvan naisen -biisin radioboikotti.
Kun valaistun on synkkä, melankolinen ja paikoin ahdistavakin trippi ihmissuhdekiemuroihin. Välillä sen kuuntelu tuntuu jopa irvokkaalta tirkistelyltä, vaikka kaikki sen välittämät tarinat olisivatkin täyttä luikuria. Samaa tunnetta harvoin kokee edes tositapahtumiin perustuvaa elokuvaa katsoessa. Siksi Kun valaistun on pintapuolisen tavanomaisuutensa alla poikkeuksellinen poplevy. Kriisit-rallatus on kerännyt antipatioita tunnelmantappajana, mutta toisaalta se myös herättää, toimien eräänlaisena Schjerfbeckin punaisena.
Kun valaistun ei sisällä ainuttakaan vuoden top 40 kotimaisten laulujen joukkoon pääsevää kappaletta. Silti se on vuoden parhaimpia kotimaisia albumeja – ellei paras. Tämä jos mikä on oppikirjaesimerkki enemmän kuin osiensa summasta. Kun Vanha jo nuorena -päätösraita häipyy eetteristä, jää janoamaan lisää. Mutta kysymys kuuluukin: mitä Chisu tekee seuraavaksi? Vaikuttaa siltä, että tämä tie on kuljettu loppuun ja hengissä pysymiseen myös taiteellisesti vaaditaan uusia poppakonsteja - ellei halua olla ”vain” pop-tähti.
Kotimainen pop-muusikko, joka itselleen luomien biisien lisäksi tekee musiikkia myös muille.
Linkki:
chisu.fi
(Päivitetty 7.8.2019)
Kommenttien keskiarvo:
Klassikkokamaa isolla koolla.