Julkaistu: 23.09.2011
Arvostelija: Jari Jokirinne
Pias
Jos musiikin maailmassa olisi edes rahtunen oikeudenmukaisuutta, olisi belgialaisen dEUSin nimi hakattu isolla fontilla alan lehtien kansiin. Valitettava tosiasia kuitenkin on, että dEUS on kansainvälisen rockin loppumattomassa virrassa vain yksi sinänsä mielenkiintoinen sivujuonne, jonka julkaisema uusi pitkäsoitto ylittää vain vaivoin median uutiskynnyksen. Valtavirtaan ei bändillä ole oikeastaan koskaan edes ollut hinkua, vaikka The Ideal Crashin menestyksen (1999) myötä isot portit olisivat taatusti olleet avoinna. Oli kyse sattumasta tai ei, dEUSin luonteelle oli hyvin kuvainnollista, että se löi tässä tilanteessa mieluummin pillit pussiin lähes viideksi vuodeksi mieluummin, kuin lähti tavoittelemaan väkisin isoa suosiota. Jotkut yhtyeet ovat kuin luotuja kulttinimiksi ja dEUS on tästä malliesimerkki.
Keep You Close on hyvin luontevaa jatkoa ”uuden” dEUSin kahdelle aiemmalle pitkäsoitolle, eli Pocket Revolutionille (2005) ja Vantage Pointille (2008). Jo nämä levyt ottivat melkoisen harkitun välimatkan vanhaan rymistelyyn ja mitä pidemmälle dEUSin matka kulkee, sitä selvemmäksi ero varhaiseen tuotantoon käy. Iän mukanaan tuoma seestyminen on myös dEUSin tapauksessa silkka tosiasia, mutta sen bändi on tehnyt tyylillä, menettämättä juuri mitään entisestä särmikkyydestään. Seesteisyys ja särmikkyys eivät siis ole toisensa poissulkevia määreitä, sen dEUS viimeistään Keep You Closella todistaa.
Ensimmäiset tyypit Keep You Closesta eivät kuitenkaan vakuuta. Siinä missä Pocket Revolution ja oikeastaan Vantage Pointkin osuivat hetkestä maaliinsa, vaatii uutuus ennen suhteen syntymistä selvästi enemmän pyörittämistä ja lämmittämistä. Keep You Close ei missään nimessä ole vaikeasti lähestyttävä levy, mutta alkuun siitä on vaikea saada todellista otetta. Olin jopa alkuun leimaamassa levyn ”ensimmäiseksi huonoksi dEUS-levyksi”, mutta viimeisen parin viikon aikana olen kääntänyt kelkkani liki täysin. Kuten useat viime vuosien hienoimmista levyistä (mm. Guillemotsin Through The Windowpane), Keep You Close hiipii ihon alle vaivihkaa ja pieninä annoksina. Ensin pinnan läpäisevät tunnelmalliset palat kuten The End Of Romance ja sen jälkeen myös suoraviivaisemmat täkyt kuten Constant Now-single. Joidenkin silmissä lisäarvoa levylle saattaa tuoda Greg Dullin vierailu parilla biisillä – ja vaikka kyse onkin varsin pienimuotoisesta kollaboraatiosta, kertoo se ainakin siitä arvostuksesta, jota dEUS kollegojen seurassa nauttii. Toivoa sopisi, että tämä arvostus heijastuisi edes pienesti yhtyeen fanien määrään.
Belgian Antwerpenissä vuonna 1991 perustettu yhtye. Julkaistessaan debyyttialbuminsa Worst Case Scenario (1994) dEUSista tuli ensimmäinen laajempaan kansainväliseen tunnettavuuteen noussut belgialaisyhtye.
Bändin moniulotteinen ja paikoin äänekäskin rock oli velkaa Captain Beefheartin, John Calen, The Fugsin ja Frank Zappan Mothers Of Inventionin kaltaisille pioneereille, mutta heti alusta alkaen oli selvää että yhtyeellä oli oma, uniikki soundinsa. dEUSista kasvoikin nopeasti sekä tiedostavan yleisön että kriitikoiden lemmikki. Bändin toiminta oli 2000-alkupuolella pitkään jäissä, mutta vuonna 2005 ilmestyi kauan kaivattu ”paluulevy”, Pocket Revolution.
Tom Barman - laulu ja kitara
Stéphane Misseghers - rummut ja laulu
Alan Gevaert - basso ja laulu
Klaas Janzoons - viulu ja koskettimet
Mauro Pawlowski - kitara ja laulu
Linkki:
deus.be
(Päivitetty 23.9.2011)