Julkaistu: 07.09.2011
Arvostelija: Ville Tirilä
Manchesterilainen Airship on edennyt debyyttialbumiaan valmistellessaan oikeaoppisesti.
Yhtye ei ole rynnännyt liian varhain studioon, vaan on hionut kappalemateriaalia kahden vuoden ajan keikoilla ja studiossa. Lämmittelijän pestejä on irronnut Editorsin ja Biffy Clyron kaltaisten nimekkäämpien yhtyeiden kiertueilla. Studiossa puolestaan Airship on saanut avukseen Doves-tuottaja Dan Austinin ja Editorsin kitaristin Chris Urbanowitzin.
Tyylillisesti Stuck In This Oceania voisi luonnehtia yhdistelmäksi 80-luvun brittiläistä popmusiikkia ja viime vuosien amerikkalaista kitaraindietä. Yhtyeen musiikissa voi siis kuulla kaikuja niin Echo & the Bunnymenista, Death Cab For Cutiesta, kuin Arcade Firestakin. Tiukasti yhteen soittavalla yhtyeellä on selvästi oikean suuntainen yritys välittää suuria tunteita ja löytää musiikkiinsa vaikuttavaa draaman kaarta.
Hyvistä lähtökohdista huolimatta Airshipin musiikki ei innosta. Painavin syy löytyy tuotannosta. Levyn yleissoundi on kyllä kaikin puolin komeata kuultavaa, mutta näitä kuulaita arpeggiokitaroita ja maalailevia kosketinkuvioita on kuultu yksinkertaisesti liikaa viime vuosina. Airship ei saa kuluneista elementeistä puristettua esiin mitään uutta, vaikka sovituksiin ja soundeihin on selvästi paneuduttu ajan kanssa. Sanoitukset ja sävellykset ovat perusvarmaa, tyylilajille uskollista melankolista tunnelmointia, mutta eivät onnistu jostain syystä hiipimään kuulijan ihon alle. Liian yhtenäisestä materiaalista on vaikeata löytää aitoja oivalluksia ja yllätyksellisyyttä.
Hetkellisiä onnistumisia albumilta toki löytyy. Levyn käyntiin potkaiseva Algebra on juuri sellainen kuin debyyttialbumin ensimmäisen raidan kuuluukin olla; iso, itsevarma ja intensiivinen. Tarttuva Kids on todennäköisen radiosoittonsa ansainnut ja The Trial of Mr. Riddlen kiivas loppupaisuttelu venähtää kuin huomaamatta yli kahdeksaan minuuttiin. Laulaja Elliot Williamsin äänessä on puolestaan aistittavissa jo orastavaa karismaa. Parhaimmillaan hän kuulostaa poikamaiselta versiolta Echo & the Bunnymenin Ian McCullochista.
Muutamista onnistumisistaan huolimatta Stuck In This Ocean on kummallisen varovainen levy. Oikeasti koskettaakseen Airshipin musiikin pitäisi olla rohkeampaa ja kokeilevampaa. Albumin kannen ultraäänikuva sikiöstä on itse asiassa myös kiusallisen osuva kuva Airshipista itsestään. Jotain hienoa on kehkeytymässä, mutta kypsyttelyaikaa tarvitaan vieläkin lisää.
Manchesterilaiskvartetti yhdistelee musiikissaan 80-luvun brittiläistä soundia ja nykyaikaista amerikkalaista kitaraindietä.
Linkki:
myspace.com/airshiptheband
(Päivitetty 7.9.2011)