Julkaistu: 11.06.2003
Arvostelija: Mika Roth
Roadrunner
Vuonna 1998 Clevelandissa Yhdysvalloissa perustetun Chimairan kolmas pitkäsoitto ei jatka siitä mihin yhtyeen edellinen levy jäi. 2001 julkaistun Pass Out Of Existencen ollessa melkoisesti Nu-Metal genreen kallellaan, on uutukaisella käännetty vuorostaan voimakkaasti keulaa Slayerin ja Panteran suuntaan. Nyt saadaan koko rahan edestä kunnon karjumista, tuplabasareita, kirskuvia kitaravalleja sekä tietysti todella tappavia riffejä. Vaikka vaikutteita ns. vanhasta metallista on otettu paikoin runsaasti, Chimairan soundi on silti hyvin moderni, erittäin vihainen ja ennen kaikkea toimiva.
Levyn käyntiin potkaiseva Cleansation iskee niin hirveällä voimalla päälle, että on pakko tarkistaa sterkkojen volume-tasoa – eli lisätä painetta. Uskomattoman tiukan riffin ympärille rakentuva kappale tuo mieleen välittömästi Slayerin, samoin tekee seuraavana soiva hieman keskinkertaisempi nimikappale. Astetta hitaampi, raskaalle rutistukselle rakentuva Pictures In The Gold Room muuntaa piirun verran soundia, tuoden mukaan murinametallivivahteita sekä sisältäen aivan turhan ja ärsyttävän velton väliosan. Power Trip on taas (kuten nimestäkin voi arvata) todellinen matka nopeaan mäiskeeseen jossa ei vankeja oteta, tämä ääriaggressiivinen tuhoamisraita nousee selvästi levyn parhaimmistoon. Seuraavana soiva Down Again jää täysin levyntäytteeksi, mutta brutaali Pure Hatred räjäyttää potin jyräyksellään lyriikoiden mennessä tylyydessään jo äärimmilleen – Everyone makes me sick.
The Dehumanizing Process jatkaa, tosin hieman hitaammin, siitä mihin Pure Hatred jäi maalaten raskailla sävyillä maisemaa josta todellinen raivo nousee. Kahdeksas kappale Crawl on lätyn toinen huti, ja kun Stigmurderkin jää hieman turhaksi raidaksi, on monta astetta tiukemmalla, selvästi Pantera-vaikutteisella, Eyes Of A Criminalilla helppo työ tunnelman nostattajana. Overlooked jatkaa samoilla linjoilla, ollen kuitenkin kymmenyksen heikompi kuin edeltäjänsä. Väliosan Alice In Chains -vaikutteiset hoilaukset olisi saanut vaikka jättää sinne pöytälaatikkoon. Levyn sulkee kolmetoista ja puoli minuuttia kestävä instrumentaali Implements Of Destruction, ihan kelpo kappale, joka tosin päättyy hieman outoon konepulputukseen.
Chimaira on ottanut rohkean askeleen uusiin musiikillisiin maisemiin, vaikka läpi kuuluvat Pantera- ja Slayer -vaikutteet nousevat joissain kohdin levyä niin silmiinpistävästi esiin että se hieman latistaa kokonaiskuvaa. Yhtye tosin rundasi Slayerin kanssa ennen studiosessioita, joten kaipa tässä on mukana myös ’kunnianosoitusta’. The Impossibility Of Reason on mielestäni myös aavistuksen ylipitkä (59 minuuttia), etenkin koska se sisältää vielä muutaman täysin turhan raidan. Jään mielenkiinnolla odottamaan Clevelandin tuhoryhmän seuraavaa siirtoa, ja jos retkue eksyy jossain vaiheessa lähistölle keikalle, aion olla paikalla.
Chimairaa pidetään yleisesti yhtenä Yhdysvaltain kuumimmista NWOAMHM-aallon
yhtyeistä. Jopa Slayerin Kerry King, joka on julkisesti nollannut monta tuoreempaa yhtyettä vuosien saatossa, pitää Chimairaa erityisen lupaavana.
Yhtye aloitti aikoinaan läheltä Nu-metallia, mutta on siirtynyt ilmaisussaan
selvästi lähemmäs Slayerin edustamaa tyylisuuntaan (ei siis mikään ihme että
Kerry King pitää yhtyeestä).
Mark Hunter - laulu
Rob Arnold - kitara
Matt DeVries - kitara
Jim LaMarca - basso
Chris Spicuzza - koskettimet, elektroniikkapuoli
Kevin Talley - rumpali
Kotisivut: www.chimaira.com
(Päivitetty 07.04.2005)
Kommenttien keskiarvo:
Uskoni on palautunut.
Hipit mummoista vaareihin, ostakaa omanne. Heti.