Julkaistu: 04.10.2010
Arvostelija: Tommi Saarikoski
Polka Dot Sounds
The Pipettesin debyytti vuodelta 2006 oli raikas levyllinen harmonista 1960-lukulaista tyttöbändipopia. Näin jälkeenpäin ajateltuna We Are the Pipettes -albumin kappaleet eivät ole jääneet kovin syvälle mielen sopukoihin, mutta ilmestyessään levyä tuli pyöritettyä melko runsaastikin. Neljää vuotta myöhemmin The Pipettesin laulajakolmikosta on jäljellä vain yksi, Gwenno Saunders, ja hänen rinnalleen keulakuvaksi on astunut sisar Ani. Myös musiikillisesti muutoksia on tapahtunut, sillä 1960-luku ja pallomekot ovat vaihtuneet 1980- ja 1990-lukujen taitteeseen ja avaruusteemaan.
The Pipettesin kappaleet ovat edelleen kolmen minuutin melodisia pop-ohjuksia, mutta ulkokuori on täysin uudenlainen. Valitettavasti jo ensikuuntelulla käy selväksi, että muutos on huonompaan päin. Jos esikoisella verrokkeina olivat The Supremesin ja The Ronettesin kaltaiset klassikkoryhmät, ollaan uutuudella lähempänä Bananaramaa. Levyn tuottaneen Martin Rushentin viimeisin meriitti on Human Leaguen Dare vuodelta 1981, ja albumin äänimaiseman perusteella miehen studion namiskat ovat jämähtäneet vanhoihin asentoihin. Earth vs. The Pipettes kuulostaa vanhentuneelta jo ilmestyessään - tai sitten se on vain niin edellä aikaansa, etten osaa arvostaa sitä.
Albumin korni äänimaisema tekee levystä nauttimisesta todella haastavaa. Esimerkiksi I Need a Little Timea on 90-luvun Pandoralta kuulostavan synariffin ja tamppauksen jälkeen enää vaikea ottaa kovin vakavasti. Muutenkin suurimman osan ajasta tuntuu siltä kuin kuuntelisi kokoelmaa 1990-luvun menevimmistä euroviisukappaleista. Sävellyksistä vain I Always Planned to Stay on niin vahva, että se kestää tuotannollisen terrorisointiyrityksen.
The Pipettes ei ole koskaan ollut kovin luova yhtye, mutta ensimmäisellä levyllään se oli vielä erinomainen pastissi. Earth vs. The Pipettes ei ole sävellyksellisesti kauheasti edeltäjäänsä huonompi, mutta uudistumisen myötä yhtye on menettänyt lähes kaiken, mikä siinä ensikohtaamisella viehätti. Ajattoman kierrätystavaran tilalle on tullut rumaa kertakäyttömuovia.
Ensilevyllään 1960-lukulaista tyttöbändipopia esittänyt ryhmä siirtyi toisella albumillaan miehistönvaihdosten kautta 1980- ja 1990-luvun tuotantokikoilla höystettyihin avaruustunnelmiin.
Kotisivut: thepipettes.org
(Päivitetty 04.10.2010)