Julkaistu: 24.03.2003
Arvostelija: Ilkka Valpasvuo
Universal
Jaahas, jälleen sopivan odotetusti uloslykätty levy Urbaanipuoskareilta. Leppymättömät vakuuttaa heti ensialkuun keltaisella kannellaan, jossa taistelevat piru ja enkeli kuuluvat vaihteeksi siihen kansikategoriaan, joissa oikeasti kuvataan jotain olennaista sisällöstä: keulamies Jarkko Martikaisen yhtyeen taipaleen alusta lähtien persoonallisissa sanoituksissa hyvä ja paha - taivas ja helvetti ovat vääntäneet kättä ihmisrassukoiden sieluista, milloin jokapäiväisissä valintatilanteissa, milloin taas hivenen syvällisemmissä pohdinnoissa olevaisuudesta ja elämän tarkoituksesta. Samat teemat toistuvat tuoreella, yhtyeen kunnioitettavalla kymmenennellä pitkäsoitolla (mukaanlukien 1990-1992- ja Hajoita ja hallitse -kokoelmat). Tosin onpa Martikainen sujuttanut hyvä vastaan paha –riimittelyjen sekaan myös sellaisia pohdintoja kuin Joutilas -sinkkubiisin, jossa luodataan yhteiskuntaa, joka ylenkatsoo rahan säännöt hyljännyttä ihmistä, jopa hulluksi julistaa. Eurooppa taas kertoo kauhutarinan eurooppalaisista, jotka eivät ajattele kuin mammonaa ja vievät sinut mukanaan pahan valtakuntaan. Aikakoneella orjuuden valta-aikaan ja Afrikan mantereelle...Passiivinen vastarinta pohtii ydintuhoa, Gagarin ja Laika kertonevat kyllä mistä suunnasta sitä odotella sopii. Jälleen... Pääasiassa biiseistä kuitenkin löytyy piruja, pakanoita, sieluja, taivaan valtakuntaa, elämän kiertokulkua, enkeleitä ja rutosti suomalaiskansallisia monumenttejä Taistelevista metsoista risuihin ja männynkäpyihin. Sortuupa Martikainen niinkin kliseisiin riimeihin kuin Älä tule, paha kakku, tule tule, hyvä kakku Jos saisin kolme elämää -raidalla.
Musiikillisesti voikin sitten sanoa vain että hohhoijaa! Valtteri Tynkkysen sävellystyö ei mielestäni ole kulkenut juuri mihinkään suuntaan sitten Normaalien maihinnousun ja olemmepa monesti yhdessä muiden vanhojen YUP-fanien kanssa huokailleet sitä, kuinka YUP on tasaisesti menettänyt mielenkiintoaan aina loistavasta Yövieraat -levystä lähtien. Mistä tämä sitten johtuu? Osittain vika on itsessä, mutta on sitä vikaa yhtyeessäkin. Itse on ehkä kasvamassa ulos kiihkeimmästä puoskarifanaattisuudesta (josta kertonee sekin, että 1990-1992 –kokoelma kuuluu edelleen rakkaimpiin levyihini). Yhtyeen puolelta kehitys on jäänyt seisomaan, kuten tuli jo todettua. Martikaisen ivallisen kiero laulutulkinta ja sanoitukset pitävät yhä tasonsa, mutta muuten bändin sointi on rauhoittunut ja jotenkin menettänyt parhaimman iskunsa: kaikki biisit kuulostavat suhteellisen samalta eikä levyllä ole yhtään niin sanottua vaikeaa kappaletta, joissa on tavallaan piilenyt osa YUP:n syvimmästä viehätyksestä. Mielenkiintoista on myös se, että aina siitä lähtien, kun yhtye on saavuttanut listasijoja ja kultalevyjä, ovat levyt minun mielestäni olleet edellistä tyhjänpäiväisempiä. Onko makuni siis täysin päinvastainen levyjä ostavan kansan kanssa? Ikävä kyllä, jälleen täytyy todistaa levyllinen melko tylsää puoskarihuttua. Vaikkei levy suinkaan ole huono, ei se myöskään kovin kiinnostava tai iskevä ole. Kannet ovat upeat, sisäkannen liekkikoristeltu leikkuupuimuri on suorastaan hillitön!
Kieroilla sanoituksillaan, vinoilevan ilkikurisella lauluäänellään ja kitaroinnillaan YUP:tä ”johtava” Jarkko Martikainen jakaa yhtyeen nimellisen diktatuurin sävellystyössä vahvasti vaikuttavan basisti Valtteri Tynkkysen kanssa. Kolmas alusta – eli noin luokkaa 1987-88 vuosien taitteesta – asti mukana ollut Savonlinnalaissyntyisen bändin jäsen on alunperin rumpuja paukuttanut, nykyisin ykköskitarasta vastaava Jussi Hyyrynen.
Lähtökohtana yhtyeellä oli rikkoa rajoja, yhtyeen itse mainitsema parodian juhliminen yhtyeen tekemisessä leimaa etenkin alkuaikojen kohkaamista. YUP soitti alunperin englanniksi, mutta siirtyi 90-luvun myötä suomenkieliseen sanataiteiluun. Vaikka suuri osa alkuaikojen kappalemateriaalista tuntui paahtavan raskaalla kädellä, löytyi seasta myös makeita slovaripaloja, jotka olisivat saattaneet ilman sanoituksien painotuksia jopa soida niillä kuuluisilla viimeisillä hitailla. YUP:n tapauksessa näillä hitailla tuntui vain aina ironisesti lentävän visvaa tai irtoavan päitä. Martikaisen, Tynkkysen ja Hyyrysen lisäksi bändin kokoonpanoon ovat matkan varrella tarttuneet rumpali Janne Mannonen sekä alkuperäisen kosketinsoittajan Tommi Kärkkäisen vuonna 1994 korvannut Petri Tiainen.
Vaikka alkuaikojen progemetelöinti onkin pikkuhiljaa joutunut antamaan sijaa radioystävällisemmille sävelille yhtyeen soitossa, on paketissa edelleen mukana rajoja rikkovaa parodiaa. Vuodesta 2009 lähtien yhtye on ollut tauolla.
Linkki:
Jarkko Martikainen Desibeli.netissä
yup.ms
(Päivitetty 15.3.2017)
Kommenttien keskiarvo:
en voi muuta sanoa kuin että pidän Leppymättömistä aivan vitusti.
piste, kiitos ja anteeksi.
Levy on muutenkin lähimpänä kenties Homo Sapiensin railakasta runttausta, kuitenkin selkeillä vaikutteilla myös tuoreemmasta tuotannosta. Biisit toimivat mainiosti myös livenä, eikä vähiten "pakko-huutaa-lujaa" -iskusäkeiden ansiosta. Kokonaisuus on eheämpi ja johdonmukaisempi kuin edellisellä levyllä, mutta YUP:n kohdalla koen tämän merkitykseltään hyvin neutraalina seikkana.
Levy on teksteiltään orkesterin muiden kiekkojen tavoin löysästi tiettyjen teemojen ympärille kiertyvä. Leppymättömät on nimenä hyvin kuvaava tematiikan suhteen, mutta en käy sitä puolta sen tarkemmin analysoimaan. Lyriikat eivät ole aivan Martikaisen terävintä kärkeä, mutta hyvin lähellä kuitenkin. Lisäkuuntelu selkiinnyttänee tilannetta.
Eihän tämä täydellinen levy ole - sellaista ei toki olekaan - mutta ei Leppymättömät kaukanakaan ole, etenkin, kun tiedän saavani tästä vielä hyvin paljon uutta irti. Olisin maksanut sen parikymppiä pelkästään mahtavasta Voi hyvä luoja mitä nyt? / Hyvä hypnoosi -biisikaksikosta. Jälkimmäisen seesteisen raivokas kitarariffi polkaisee kappaleen käyntiin aivan käsittämättömällä voimalla, tekstin, kitaran ja taustalaulun epäpyhä symbioosi kasvattaa Hypnoosin melkoisiin mittoihin - kunnes levyn paras kertosäe antaa kaiken purkautua.
"elämä on pullo kiertokulun pöydällä ja minä iloitsen, vaikka aavistan, että puolet on jo juotu"